Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

5 λόγοι για να γίνεις barista (όταν μεγαλώσεις)

Σπουδάζεις και θες να βρεις μια δουλειά για να βγάζεις τα προς το ζην; Είσαι σε φάση αναζήτησης εργασίας και όλοι γνωρίζουν πόσο πολύ αγαπάς τον καφέ; Έχεις σκεφτεί ποτέ να γίνεις barista;

 

Το επάγγελμα του barista είναι αρκετά διαδεδομένο και στην Ελλάδα. Αυτό, οφείλεται μεταξύ άλλων και στην άνοδο του κινήματος του Specialty Coffee, όπου, μέσω αυτού, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν τον πιο ποιοτικό καφέ.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά ενός καλού barista βρίσκονται η επικοινωνία με τον κόσμο και φυσικά η αγάπη για τον καφέ. Εάν και εσύ πιστεύεις ότι τα έχεις, δες παρακάτω γιατί η δουλειά του barista είναι μια πολύ καλή ιδέα:

 

1. Ο καφές

Ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια των baristi είναι ότι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό καφέ γιατί ξέρουν πώς να τον φτιάξουν σωστά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τον απολαύσουν.

Επίσης, διευρύνοντας τις γνώσεις σου γύρω από τον καφέ θα είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ακόμα πιο ευφάνταστες συνταγές και να εξιτάρεις τόσο τον δικό σου ουρανίσκο, όσο και των πελατών σου.

 

2. Το ωράριο

Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι αναμφίβολα οι καλύτερες της ημέρας. Ως barista, θα πρέπει μεν να ξυπνάς νωρίς, αλλά θα μπορείς να το απολαμβάνεις συντροφιά με μια ποιοτική κούπα καφέ. Το ίδιο και οι πελάτες του μαγαζιού στο οποίο εργάζεσαι και οι οποίοι θα έρχονται σε εσένα για να τους... φτιάξεις τη μέρα με τον καφέ σου και μια καλή κουβέντα.

Αν αναλογιστείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεκινούν τη μέρα τους εάν δεν πιουν καφέ, τότε θα διαπιστώσεις ότι η δουλειά του barista είναι... «λειτούργημα».

 

3. Η γνώση

Εμπλουτίζοντας τις γνώσεις σου γύρω από τον καφέ και το λεξιλόγιό σου με λέξεις, όπως ρεφρακτόμετρο και knock box, θα μπορείς να εξελίξεις τη δουλειά σου, αλλά και να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου.

Επίσης, μαθαίνοντας την ιστορία και το γευστικό προφίλ κάθε ποικιλίας καφέ θα είσαι σε θέση να κάνεις καλύτερες επιλογές και έτσι να απολαμβάνεις πάντοτε το καλύτερο χαρμάνι. Άλλωστε ως barista, δεν θα βλέπεις τον καφέ σαν μια καθημερινή συνήθεια, αλλά σαν μια απόλαυση.


4. Η τεχνική

Εντυπωσιάζεσαι όταν βλέπεις τον barista να χτυπά μια φορά την κανάτα στον πάγκο πριν απλώσει επιδέξεια τον λεπτεπίλεπτο αφρό από γάλα κάνοντας πολύπλοκα σχέδια, πάνω σε μια κούπα με φρέσκο αρωματικό καφέ; Και εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό, όπως και πολλά άλλα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι θέληση και εξάσκηση.

 

5. Τα tips

Ο καφές μπορεί να είναι το hobby σου, όμως το να είσαι barista είναι και επάγγελμα, με πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι και τα tips. Τα tips είναι ένας τρόπος να συμπληρώσεις το εισόδημά σου και να ανταμειφτείς για την σωστή δουλειά σου.

 

Σκέφτεσαι τον εαυτό σου πίσω από τον πάγκο ενός καφέ; Ξεκίνα από τα βασικά με ένα πιστοποιημένο σεμινάριο barista. Μέσω μιας σειράς σεμιναρίων θα μπορέσεις να αποκτήσεις την απαραίτητη γνώση, αλλά και να δημιουργήσεις επαφές μέσα από την κοινότητα του καφέ.