Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

SCAE Brewing Intermediate: τα μυστικά του brewing σ΄ένα σεμινάριο!

SCAE Brewing Intermediate: τα μυστικά του brewing σ΄ένα σεμινάριο!

Νερό + καφές = Brewing; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι για μια επιτυχημένη εκχύλιση, όμως ένα σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate θα σου δώσει όλα τα εφόδια για να δημιουργείς απολαυστικές κούπες καφέ!

Τα σεμινάρια SCAE Brewing Intermediate αποτελούν το δεύτερο επίπεδο της ενότητας Brewing του SCAE Coffee Diploma, η οποία παρουσιάζεται εν συντομία στο παρακάτω video:

Στο πρώτο επίπεδο της ενότητας Brewing, κοινώς σε ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation, θα γνωρίσεις τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ, από το Chemex και το siphon μέχρι το έξυπνο dripper και τη γαλλική πρέσσα.

Αφού εξοικειωθείς με τη φιλοσοφία του brewing, το επόμενο βήμα είναι να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate, όπου θα αποκτήσεις πιο εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Για να μάθεις περισσότερα για τα σεμινάρια SCAE Brewing Intermediate, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στις παρακάτω ερωτοαπαντήσεις που ετοιμάσαμε για να να σου λύσουν κάθε πιθανή απορία!

1. Σε ποιους απευθύνεται ένα σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate;

Τα σεμινάρια SCAE Brewing Intermediate είναι ιδανικά για όσους εργάζονται ήδη στον κλάδο του καφέ και έχουν γνώση των βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για το brewing και την άλεση του καφέ.

Η εργασιακή προϋπηρεσία, καθώς και η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου SCAE Brewing Foundation, πριν την έναρξη αυτού του επιπέδου, είναι επιθυμητά, αλλά όχι απαραίτητα προσόντα.

2. Ποια είναι η θεματολογία ενός σεμιναρίου;

Τα σεμινάρια SCAE Brewing Intermediate σου δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις σε βάθος τους παράγοντες που πρέπει να ελέγχεις στο brewing, όπως ο χρόνος, η θερμοκρασία και η ποιότητα του νερού και τα στερεά διαλυτά.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικότερα οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται θεωρητικά και πρακτικά σε ένα σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate:

• Μύλοι και βαθμοί άλεσης

Εις βάθος ανάλυση της διαδικασίας της άλεσης του καφέ, των διαφόρων βαθμών άλεσης και σε ποιες μεθόδους brewing αντιστοιχεί ο καθένας και τον ρόλο των διαφορετικών τύπων μαχαιριών στους μύλους.

• Επιστημονική μέτρηση της έντασης (strength) του καφέ

Η ποσότητα των συστατικών που δίνουν γεύση σε ένα ρόφημα καφέ δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε μέθοδο εκχύλισης. Στο σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate θα μάθεις τα πάντα για τα στερεά διαλυτά του καφέ, καθώς και για τη μέτρησή τους με τη χρήση ενός ρεφρακτόμετρου.

• Εξαγωγή (extraction) και φόρμουλα εκχύλισης (brew formula)

Ποιο είναι το ποσοστό των διαλυτών στοιχείων που εξάγονται από τον κόκκο του καφέ ανάλογα με τη φόρμουλα εκχύλισης, κοινώς την ποσότητα νερού ανά δόση καφέ; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σε περιμένουν σε ένα σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate. 

• Μέθοδοι brewing και φίλτρα

Στο σεμινάριο SCAE Brewing Intermediate θα μάθεις τα μυστικά των μεθόδων brewing, των φίλτρων που απαιτούνται και τις διαφορές ανάμεσα στις τεχνικές drip, immersion και pressurised brew.

• Πρακτική εξάσκηση στο brewing με τη χρήση διαφορετικών μεθόδων

Τέλος, θα περάσεις από τη θεωρία στη πράξη, αφού θα εξασκηθείς στις πιο διαδεδομένες μεθόδους brewing, φτιάχνοντας τα δικά σου ροφήματα.

3. Ποιος θα με εκπαιδεύσει;

Ο Βασίλης Τάρταρης, SCAE Authorized Trainer και ιδιοκτήτης του barista.gr.

4. Θα λάβω κάποια πιστοποίηση;

Τα σεμινάρια SCAE Brewing Intermediate ολοκληρώνονται με γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για την πιστοποίηση SCAE Brewing Intermediate.

Η επιτυχία στις εξετάσεις σού εξασφαλίζει την πιστοποίηση SCAE Brewing Intermediate, η οποία αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί μοναδική απόδειξη γνώσεων από πιστοποιημένο φορέα στον τομέα του καφέ.

5. Ποιο σεμινάριο θα πρέπει να παρακολουθήσω αν θέλω να ξεκινήσω μαθαίνοντας τα βασικά γύρω από τον καφέ;

Αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα και ανακαλύπτεις τώρα τον κόσμο του καφέ, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις από ένα σεμινάριο που να απευθύνεται σε αρχάριους και θα σου δώσει τις σωστές βάσεις.

Ιδανικά μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σ' ένα σεμινάριο SCAE Barista Foundation ή ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation!