Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Η τιμή του καφέ Arabica αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% το 2019.

Eίναι αναμφισβήτητα μία από τις δύο πιο διάσημες και ταυτόχρονα βασικές ποικιλίες καφέ παγκοσμίως, όμως τώρα εκπέμπει sos, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή της ποικιλίας του καφέ Arabica αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί εξαιτίας ελλείμματος. Τι σημαίνει αυτό;

Το πρακτορείο Reuters πραγματοποίησε πρόσφατα μία δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε κατόπιν παραγγελίας εννέα εμπόρων καφέ και αναλυτών, και τα στοιχεία της οποίας είναι ανησυχητικά για τους λάτρεις της ποικιλίας Arabica. Αρχικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται ότι η τιμή του καφέ που δίνει η συγκεκριμένη ποικιλία θα αυξηθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα περιμένουν ένα έλλειμμα σε διεθνές επίπεδο της τάξης του ενός εκατομμυρίου συσκευασιών καφέ 60 κιλών τη διετία 2019-2020. Αυτή ή έλλειψη θα προκαλέσει, όπως είναι λογικό, αύξηση της τιμής του καφέ Arabica στα 1, 25 δολάρια ανά κιλό. Οι ειδικοί μάλιστα, όπως η αναλύτρια της Capital Economics, Caroline Bain, σημειώνουν με τη σειρά τους ότι πρέπει να βρεθεί μία μέση τιμή, πριν τα πράγματα ξεφύγουν.

Βασικός παράγοντας στην αύξηση της τιμής, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του Reuters, είναι η ποσότητα. Μπορεί το 2018 να ήταν μία χρονιά σταθμός για την παραγωγή του Arabica, καθώς η συγκομιδή ξεπέρασε κάθε προσδοκία κι έριξε την τιμή στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία 13 χρόνια, ωστόσο τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα σημειωθεί πτώση 8,3% της συγκομιδής από τον κύριο παραγωγό που είναι η Βραζιλία.

Ο Robusta είναι η λύση;


Σίγουρα πολλές εταιρείες θα στραφούν στον Robusta, καθώς η ποικιλία αυτή έχει φυτά πιο ανθεκτικά στα έντομα, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να παράξουν καρπό, ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα και αποδίδουν σχεδόν τα διπλάσια.

Και μπορεί η γεύση να διαφέρει με τους περισσότερους καταναλωτές να δηλώνουν ότι προτιμούν τον Arabica, ωστόσο η αυξημένη τιμή μπορεί να διαφοροποιήσει και την προτίμηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μόλις το 30% της παγκόσμιας παραγωγής είναι robusta.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η τιμή του καφέ είναι σαν την τιμή του πετρελαίου μιας και ρυθμίζεται από το παγκόσμιο χρηματιστήριο του καφέ, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχει σημειωθεί ήδη αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης  της τάξης του 0,10%.

Η κοινότητα του καφέ βρίσκεται λοιπόν σε ένα κομβικό σημείο και η παραγωγή του Arabica, όσο και η τιμή του θα κρίνουν προς τα που θα κατευθυνθεί η βιομηχανία του αγαπημένου ροφήματος παγκοσμίως. Δεδομένου όμως της δύναμης που έχει η ποικιλία Arabica η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασχοληθεί πολύ προσεκτικά με το θέμα που φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, αλλά ακόμα και για τους καταναλωτές.