Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Οι 4 ακριβότεροι καφέδες στον κόσμο

Οι 4 ακριβότεροι καφέδες στον κόσμο

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε 5 δισ. κούπες ετησίως και ξοδεύουμε πάνω από 3 δις ευρώ για την κατανάλωσή του*. Ανάμεσα στις πιο εμπορικές ετικέτες καφέ υπάρχουν και μερικές εξαιρετικά σπάνιες και ακριβές ετικέτες καφέ. Ποιες είναι αυτές και πόσο κοστίζουν;

Ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα. Είναι μια εμπειρία αρωμάτων, γεύσεων, μια συντροφιά και μια κοινωνική συνήθεια. Θα βγούμε για καφέ, θα πάρουμε έναν καφέ για το δρόμο, θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με έναν καφέ και θα ολοκληρώσουμε ένα γεύμα μας με αυτόν. 

Ο καφές παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και αυτό αυξάνει την εμπορική αξία του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για καφέδες που φτιάχνονται κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως αυτοί που παρουσιάζονται παρακάτω.

Εάν σας ενδιαφέρει να διευρύνετε τους γευστικούς σας ορίζοντες σε σχέση με τον καφέ καλό είναι να γνωρίζετε τους ακριβότερους specialty coffees στον κόσμο και κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους, ώστε εάν τύχει να τους συναντήσετε σε κάποιον κατάλογο να ξέρετε πώς και γιατί να τους επιλέξετε.

4. Jamaican Blue Mountain Coffee

Πηγή εικόνας: haymancoffee.com

Κόστος: πάνω από $50 (454gr)

Η Τζαμάικα φημίζεται για την παραγωγή ενός από τους ωραιότερους και ακριβότερους καφέδες στον κόσμο. Μόνο ο καφές που καλλιεργείται σε υψόμετρο περίπου 5,000 ποδιών στα Γαλάζια Όρη μπορεί να ονομάζεται "Blue Mountain Coffee" και αυτό τον κάνει μοναδικό. Μάλιστα, αυτή η ποικιλία καφέ χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία του λικέρ καφέ Tia Maria.

Σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια αυτού του καφέ παίζει το κλίμα της περιοχής που, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων και της ποιότητας του χώματος, θεωρείται ιδανικό για τους κόκκους του καφέ.

Η διαδικασία παραγωγής του είναι η εξής: οι κόκκοι του καφέ συλλέγονται από τα δέντρα, αποξηραίνονται κάτω από τον ήλιο και έπειτα συσκευάζονται σε ξύλινα βαρέλια. Η γεύση του Jamaican Blue Mountain Coffee είναι ήπια και καθόλου πικρή. 

3. Saint Helena Coffee

Πηγή εικόνας: whatthesaintsdidnext.com

Κόστος: $79 (454gr)

Αυτός ο καφές οφείλει την τσουχτερή τιμή του τόσο στην υψηλή ποιότητά του όσο και στην ιστορικότητά του. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν λάτρης αυτού του καφέ και έτσι αποφάσισε να τον καλλιεργήσει στο νησί St. Helena, απ' όπου πήρε και το όνομά του ο καφές.

Το νησί αυτό βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, περίπου 1,200 μίλια από τη δυτική ακτή της Αφρικής. Όπως καταλαβαίνετε το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τιμή του καφέ. 

Όμως, όσοι τον έχουν δοκιμάσει λένε ότι πρόκειται για ένα γευστικό ποίημα καθώς ο καφές St. Helena έχει αρωματικούς τόνους καραμέλας με μια ιδέα από εσπεριδοειδή. 

2. Hacienda La Esmeralda

Πηγή εικόνας: haciendaesmeralda.com 

Κόστος: πάνω από $500 (454gr)

Στους πρόποδες του ηφαιστείου Baru, στην περιοχή Boquette στον Παναμά καλλιεργείται μία πολύ ιδιαίτερη ποικιλία που έχει βραβευτεί παγκοσμίως για την ιδιαίτερη γεύση της. Αυτή η ποικιλία ονομάζεται Geisha και αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι η πολυεπίπεδη γεύση της.

Πρόκειται για έναν εκλεπτυσμένο καφέ όπου προσφέρει ένα συνοθήλευμα από γλυκές και φρουτώδεις γεύσεις, αφήνοντας μια απαλή και διακριτική γεύση σοκολάτας στο τέλος.

Η γεύση του καφέ της φάρμας Hacienda La Esmeralda δεν συγκρίνεται με άλλη. Γι' αυτό αυτή η ποικιλία καφέ θεωρείται το απόλυτο έδεσμα για τους γνώστες του καφέ.

Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται και μία δημοπρασία για τις πιο special ποικιλίες Geisha, οι οποίες έχουν και τις ανάλογες τιμές.

1. Finca El Injerto Coffee

Πηγή εικόνας: brooklynroasting.com

Κόστος: $500 (454gr)

Αυτή η ποικιλία καφέ καλλιεργείται στη Γουατεμάλα και προέρχεται από σπάνιους, πλούσιους και μικρούς κόκκους. Πρόκειται για έναν πολύ ισορροπημένο καφέ, με γεμάτο σώμα που αφήνει πλούσια αίσθηση. Το μυστικό της γευστικής επιτυχίας του Finca είναι η ειδική επεξεργασία του. 

Παρά την ιδιαίτερα ακριβή τιμή του, αυτός ο καφές έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο!