Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Γιατί να επιλέξεις τα σεμινάρια barista του SCAE;

Για να δραστηριοποιηθείς με επιτυχία στον χώρο του καφέ, είτε ως barista είτε ως roaster/αγοραστής πράσινου καφέ, θα πρέπει να διαθέτεις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Τα σεμινάρια που αναγνωρίζονται και πιστοποιούνται από τον Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) είναι η εγγυημένη και ολοκληρωμένη οδός για να γίνεις... coffee expert!

Η βιομηχανία του καφέ αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ελλάδα και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν εμπορικό και έναν speciality καφέ, όπως και τη συμβολή του barista στην παρασκευή μιας ποιοτικής κούπας. Με λίγα λόγια, ένας barista δεν είναι πια ένας άνθρωπος που απλά ξέρει να φτιάχνει έναν καλό καφέ, αλλά ένας επαγγελματίας που γνωρίζει σε βάθος την επιστήμη πίσω από κάθε ρόφημα.

Έτσι, με μια αναζήτηση στο Google βλέπει κανείς μια σειρά από σεμινάρια που απευθύνονται σε επίδοξους ή επαγγελματίες baristi και είναι λογικό να μην είναι εξαρχής ξεκάθαρο ποιο ή ποια από αυτά πρέπει να επιλέξει.

Εδώ κάπου έρχεται το ελληνικό παράρτημα του Speciality Coffee Association of Europe, κοινώς ο SCAE Hellas, για να κάνει την επιλογή πιο εύκολη. 

Τι είναι ο Speciality Coffee Association;

Σύμφωνα με το επίσημο ελληνικό site του «ο Specialty Coffee Association (SCA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του καφέ: από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και επεξεργασία του ωμού καφέ, τους εξαγωγείς, τους εμπόρους, τις μεταφορικές εταιρείες, τους εισαγωγείς, τις εταιρείες που καβουρδίζουν και συσκευάζουν, τους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας και παρασκευής καφέ, μέχρι τους barista οι οποίοι τελικώς παρασκευάζουν το καφέ σε ρόφημα.»

Θεμελιώδης σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση του speciality καφέ, τόσο μέσω της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού όσο και μέσω της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των επαγγελματιών του καφέ. Με αυτό το σκεπτικό, δημιούργησε το Coffee Diploma, το πιο πλήρες πτυχίο καφέ που αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πώς συνδέονται τα σεμινάρια SCAE με το Coffee Diploma;

Το Coffee Diploma αποτελείται από 6 εκπαιδευτικές ενότητες, οι οποίες χωρίζονται σε 3 επίπεδα, εκτός από την πρώτη ενότητα:

1) Εισαγωγή στον Καφέ (Introduction to Coffee)

2) Πράσινος Καφές (Green Coffee)

- SCAE Green Coffee Foundation

- SCAE Green Coffee Intermediate

- SCAE Green Coffee Professional

3) Αίσθηση και Γευσιγνωσία (Sensory)

- SCAE Sensory Foundation

- SCAE Sensory Intermediate

- SCAE Sensory Professional

4) Καβούρδισμα (Roasting)

- SCAE Roasting Foundation

- SCAE Roasting Intermediate

- SCAE Roasting Professional

5) Άλεση και παρασκευή καφέ (Brewing)

SCAE Brewing Foundation

SCAE Brewing Intermediate

- SCAE Brewing Professional

6) Δεξιότητες Barista (Barista Skills)

SCAE Barista Foundation

SCAE Barista Intermediate

SCAE Barista Professional

Κάθε επίπεδο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους πόντους, εκτός από την «Εισαγωγή στον Καφέ» που δίνει 10 πόντους. Ακολουθεί ο πίνακας αντιστοιχίας ανάμεσα στους πόντους που μπορεί να κερδίσει κανείς από κάθε επίπεδο:

Η συμπλήρωση 100 πόντων οδηγεί στην απόκτηση του Coffee Diploma.

4 λόγοι για να επιλέξεις τα σεμινάρια SCAE του barista.gr

1) Οι εκπαιδευτές των σεμιναρίων του barista.gr είναι εξουσιοδοτημένοι από τον SCAE

Ο SCAE έχει εξουσιοδοτήσει μέλη του, επαγγελματίες του είδους, να χρησιμοποιούν
τις εκπαιδευτικές τους ικανότητες και τις εκτενείς γνώσεις τους στο αντικείμενο του
καφέ για να εκπαιδεύουν το Coffee Diploma System. Οι εξουσιοδοτημένοι εκπαιδευτές
(Authorised SCAE Trainers) αδειοδοτούνται να παραδίδουν τα μαθήματα και τις
πιστοποιήσεις των μαθημάτων του Coffee Diploma System, στους τομείς που και οι ίδιοι
έχουν πιστοποιηθεί. Οι εισηγητές των σεμιναρίων που διοργανώνει το barista.gr είναι όλοι διαπιστευμένοι σύμφωνα με τα παραπάνω. 

2) Η πιστοποίησή σου αξιολογείται από γραπτές και προφορικές εξετάσεις και ελέγχεται από τον SCAE

Η πιστοποίηση που θα λάβεις από κάθε σεμινάριο του barista.gr φέρει τη σφραγίδα του SCAE και συνιστά μια πολύ σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό σου, καθώς αποτελεί εγγύηση γνώσης. Ένα πιστοποιητικό SCAE είναι απόδειξη ότι o κάτοχός του έχει εκπαιδευτεί στον τομέα που έχει επιλέξει, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Συνεπώς, η πιστοποίηση SCAE μπορεί να γίνει το διαβατήριο για τη νέα σου δουλειά ή να σου ανοίξει ένα νέο δρόμο στα πλαίσια της βιομηχανίας του καφέ!

3) Οι γνώσεις σου αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε αντίθεση με μια απλή βεβαίωση παρακολούθησης, οι πιστοποιήσεις του SCAE αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αποτελούν μέρος ενός ολόκληρου εκπαιδευτικού συστήματος. Εάν επιθυμείς να διαθέτεις πιστοποιήσεις που είναι εξίσου έγκυρες στην Ελλάδα και π.χ. την Ιταλία, τότε πρέπει να επιλέξεις τα σεμινάρια του SCAE!

4) Μπορείς να επιλέξεις την ενότητα και το επίπεδο που σου ταιριάζει

Το εκπαιδευτικό σύστημα του SCAE δεν απαιτεί να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένη σειρά στην επιλογή των σεμιναρίων που θα παρακολουθήσεις. Εάν είσαι αρχάριος/α, η ιδανική επιλογή για εσένα είναι ένα σεμινάριο Foundation στην ενότητα της επιλογής σου, ενώ αν έχεις εμπειρία ή εργάζεσαι στον χώρο του καφέ, μπορείς να επιλέξεις ένα σεμινάριο Intermediate ή Professional. 

---

Ένας κόσμος γνώσης σε περιμένει στα σεμινάρια του barista.gr. Ενημερώσου για τις νέες ημερομηνίες και κάνε έγκαιρα κράτηση!

Και μην ξεχνάς ότι η σωστή εκπαίδευση είναι μεν η αρχή για μια επιτυχημένη καριέρα ως barista, αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με την αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία. Το barista.gr, στοχεύοντας τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην επαγγελματική αποκατάσταση των baristi, σε φέρνει τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση εργασίας.

Αν ψάχνεις για δουλειά στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, μπορείς τώρα να καταχωρίσεις δωρεάν το βιογραφικό σου στη νέα πλατφόρμα εύρεσης εργασίας barista jobs. Σου ευχόμαστε ολόθερμα καλή επιτυχία!