• " Έχω μετρήσει τη ζωή μου
    με κουταλιές καφέ."
    T.S.Eliot
Ταξίδι στις χώρες του καφέ: Αιθιοπία!

Ταξίδι στις χώρες του καφέ: Αιθιοπία!

/ Post by Bill Tartaris

Η Αιθιοπία, η γενέτειρα του καφέ, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Αφρική και μια χώρα όπου ο καφές είναι κανονική ιεροτελεστία και τρόπος ζωής! Έτσι, δεν μπορούσαμε να μην συνεχίσουμε το διαδικτυακό ταξίδι μας στις χώρες του καφέ χωρίς να την επισκεφτούμε.

Ο καφές στην Αιθιοπία είναι καλυμμένος με το πέπλο ενός μύθου, που έχει ταξιδέψει στο χρόνο και τον διηγούνται ακόμα και σήμερα! Σύμφωνα με αυτόν, ένας βοσκός ονόματι Kaldi ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον καφέ, όταν παρατήρησε τη ζωηρή συμπεριφορά που εκδήλωσαν οι κατσίκες του όταν έφαγαν καρπούς καφεόδεντρου. Τον παραξένεψε τόσο πολύ μάλιστα που μάζεψε μερικούς καρπούς και τους πήγε σε ένα μοναστήρι.

Εκεί, τους μοιράστηκε με τους μοναχούς, οι οποίοι κατέληξαν ότι ήταν δημιουργήματα του διαβόλου και τους πέταξαν στη φωτιά! Το άρωμα του καβουρδισμένου καφέ γέμισε τον χώρο και ήταν τόσο υπέροχο που οι μοναχοί συνειδητοποίησαν αμέσως το λάθος τους και έβγαλαν τους κόκκους από τη φωτιά. Στη συνέχεια, τους τοποθέτησαν σε μια κανάτα με ζεστό νερό για να διατηρηθούν. Κατόπιν, ήπιαν αυτό το πρωτόλειο ρόφημα και διαπίστωσαν ότι τους βοηθούσε να μείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων τελετών τους. Κι εγένετο... ο καφές!

Ας περάσουμε τώρα από τον μύθο στη σημερινή πραγματικότητα, όπου ο καφές αποτελεί το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Αιθιοπίας, με ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της να κερδίζει τα προς το ζην από την καλλιέργειά του. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η Αιθιοπική φράση Buna dabo naw, η οποία σημαίνει «ο καφές είναι το ψωμί μας»!

Ο καφές που προέρχεται από την Αιθιοπία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς οι καρποί του μαζεύονται από άγρια καφεόδεντρα, γεγονός που του προσδίδει μια έντονη γεύση με βάθος και πλούσιο άρωμα, σαν αυτό που σαγήνευσε κάποτε τους μοναχούς του μύθου.

Η τελετουργία του καφέ στην Αιθιοπία

Στην Αιθιοπία, μια πρόσκληση για καφέ είναι ολόκληρο γεγονός , καθώς είναι ένδειξη φιλίας και σεβασμού, αλλά και ένα εξαιρετικό δείγμα φιλοξενίας. Η τελετουργία της προετοιμασίας και της απόλαυσης του καφέ είναι κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της χώρας και δεν πραγματοποιείται με βιασύνη! 

Οι γυναίκες συχνά κάνουν μέχρι και τρεις ώρες για να φτιάξουν τον καφέ, καθώς ξεκινάνε τη διαδικασία από το καβούρδισμα των κόκκων.

Η τελετουργία του καφέ στην Αιθιοπία

Μόλις οι κόκκοι είναι έτοιμοι αλέθονται στο χέρι.

Οι κόκκοι καφέ στην Αιθιοπία αλέθονται στο χέρι

Ο αλεσμένος καφές τοποθετείται στη συνέχεια στην παραδοσιακή πήλινη κανάτα, που ονομάζεται "jebena". Μόλις ο καφές είναι έτοιμος για σερβίρισμα, το πιο μικρό σε ηλικία παιδί που βρίσκεται στην τελετή κάνει την ανακοίνωση και δίνει την πρώτη κούπα στον πιο ηλικιωμένο. Όλη αυτή η τελετουργία ενώνει τις γενιές, φέρνει κοντά τα μέλη της οικογένειας και κάνει τους γείτονες να έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλο.

jebena - Παραδοσιακή πήλινη κανάτα καφέ

Κι αυτό είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι ο καφές ανακαλύφθηκε για να ενώνει τους ανθρώπους γύρω από την απόλαυσή του!

Τι λέτε; Θα θέλατε να ζήσετε από κοντά μια τέτοια εμπειρία; 

Δοκιμάστε κι αυτά

Προτεινόμενα προϊόντα

2.207,20
Χωρίς Φ.Π.Α.:1.780,00
632,40
Χωρίς Φ.Π.Α.: 510,00
508,40
Χωρίς Φ.Π.Α.:410,00