Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

4 τύποι οικιακών μηχανών καφέ στο μικροσκόπιο

Ως αυθεντικός coffee lover, σίγουρα θα έχετε εντοπίσει τα στέκια όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τον τέλειο καφέ ή ένα specialty coffee. Όμως, η μισή γοητεία του καφέ είναι να μπορείς να τον φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι. Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των 4 βασικών τύπων μηχανών καφέ και κάντε τη σωστή επιλογή.

Οι πιο διαδεδομένες μηχανές καφέ οικιακής χρήσης χωρίζονται σε στις παρακάτω κατηγορίες που η κάθε μια από αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειoνεκτήματά της. Ενημερωθείτε και ανακαλύψτε ποια συσκευή είναι ιδανική για εσάς.


Αυτόματες και Hμιαυτόματες Mηχανές Εspresso

Αυτή η κατηγορία μηχανών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις επαγγελματικές μηχανές καφέ που φιγουράρουν στον πάγκο του αγαπημένου σας specialty cafe. Διαθέτουν μοντέρνο σχεδιασμό, λειτουργικότητα και αυτοματισμούς που μπορούν να σας αναδείξουν στον καλύτερο barista.

Αυτόματες και Hμιαυτόματες Mηχανές Εspresso

Πλεονεκτήματα: 


✔️Κάνουν τα πάντα με απόλυτη "επαγγελματική" ακρίβεια: Ειδικά οι πλήρως αυτόματες μηχανές espresso, μπορούν να σας προσφέρουν τον τέλειο espresso (και άλλα ροφήματα με βάση τον espresso) ακόμα και αν δεν έχετε ιδέα από το πως φτιάχνεται ένας καφές. Aπό τη σωστή θερμοκρασία και τη δοσολογία, μέχρι κάθε βήμα της διαδικασίας ετοιμασίας μιας κούπας καφέ, ενώ η τεχνολογία κάποιων τέτοιων συσκευών αποτρέπει ακόμα και την αλλοίωση της γεύσης του καφέ, από τη συσσώρευση αλάτων και τη σκληρότητα της ποιότητας του νερού.


✔️Ένα πολύ γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα: Kάποιες από τις νέες αυτόματες μηχανές παρασκευής espresso έχουν ακόμα και ενσωματωμένο μύλο άλεσης, με αποτέλεσμα να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη και τα γευστικά και αρωματικά ατού του φρεσκοαλεσμένου καφέ, και παράλληλα να μπορείτε να πειραματίζεστε μόνοι σας με διαφορετικά "χαρμάνια" καφέ.

 

Μειονεκτήματα: 

❌ Για πολλούς είναι η τιμή τους, που συχνά είναι υψηλη.

❌ Στην περίπτωση των αυτόματων μηχανών δεν έχετε τη δυνατότητα να πειραματιστείτε, να τεστάρετε και να απολαύσετε κάθε βήμα στη διαδικασία παρασκευής της τέλειας κούπας καφέ.

❌ Σε αντίθεση με τις συσκευές που λειτουργούν με κάψουλες, οι αυτόματες και οι ημιαυτόματες μηχανές espresso απαιτούν καθαρισμό μετά από κάθε χρήση και συντήρηση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Διαβάστε τον ανανεωμένο οδηγό συντήρησης για μηχανές espresso.


Σε ποιους απευθύνονται: Απευθύνονται κυρίως σε όσους θέλουν να απολαμβάνουν επαγγελματικού επιπέδου καφέ στο σπίτι, τους λάτρεις του specialty coffee και σε όσους θέλουν συνεχώς να πειραματίζονται με τον καφέ τους.

Εάν ενδιαφέρεστε για αυτόν τον τύπο μηχανής, στο barista.gr θα βρείτε μια ευρεία γκάμα αυτόματων και ημιαυτόματων μηχανών espresso ανάλογα με το budget σας. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την τρέχουσα προσφορά μας: 

Δείτε τις 5 καλύτερες αυτόματες μηχανές espresso για το σπίτι!
 

Μηχανές Espresso με Kάψουλα

Αυτή είναι ίσως η πιο γνωστή κατηγορία οικιακών μηχανών espresso για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Πλεονεκτήματα: 

✔️Εξαιρετικά απλή και σύντομη τη διαδικασία παρασκευής espresso στο σπίτι. Απλά τοποθετείτε την κάψουλα στη θήκη πατάς το κουμπί και μπορείς να έχεις το ρόφημα espresso που επιθυμείτε.

✔️Δεν απαιτούν ενδελεχή καθαρισμό.  

✔️ Αρκετοί τύποι μηχανών καφέ με κάψουλα φτιάχνουν και άλλα ροφήματα, όπως latte machiatto, ζεστή σοκολάτα κλπ. 

 

Μειονεκτήματα: 

❌Πρέπει να αγοράζετε κάψουλες και συνήθως από συγκεκριμένες εταιρείες. Αν και πλέον υπάρχουν κάψουλες στην αγορά - συμβατές με πολλές μηχανές.

❌"Περιορίζουν" τη γκάμα ποικιλιών καφέ και τα χαρμάνια που μπορείτε να δοκιμάσειτε, αφού πρέπει να επιλέξετε από αυτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

❌ Tο κόστος αυτών των συσκευών είναι αρκετά υψηλό. Επίσης, πολλές φορές και το κόστος από τις κάψουλες συχνά είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ξοδεύει κανείς αγοράζοντας υψηλής ποιότητας καφέ για μια αυτόματη ή ημιαυτόματη συσκευή espresso.
 

Σε ποιους απευθύνονται:Αυτός ο τύπος μηχανών απευθύνεται σε όσους θέλουν να απολαμβάνουν μια πιο ποιοτική κούπα καφέ μεν, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα.


Απλές Καφετιέρες Φίλτρου

Ο καφές φίλτρου ή "γαλλικός" όπως τον αποκαλούμε συχνά, στο μυαλό πολλών το μόνο που απαιτεί είναι μια καφετιέρα. 

Απλές Καφετιέρες Φίλτρου

Πλεονεκτήματα: 

✔️Μπορούν να ετοιμάσουν πολλές κούπες καφέ σε σχετικά σύντομο διάστημα.

✔️Επιτρέπουν να επιλέξετε τη δοσολογία καφέ - νερού και να πειραματιστείτε για να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό για την "τέλεια" κούπα.

✔️Προσιτή τιμή.
 

Μειονέκτημα:

❌Συνήθως, δεν επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας εκχύλισης (πόσο ζεστό είναι το νερό που φτάνει στο φίλτρο), ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ την ποιότητα του καφέ.

Σε ποιους απευθύνονται: Σε όσους αγαπούν μια αρωματική κούπα γαλλικού καφέ espresso και δεν έχουν μυηθεί στον κόσμο του specialty coffee. 


Συσκευές Pour Over

Το pour over,  η μέθοδος εκχύλισης καφέ φίλτρου με dripper, έχει ως τελικό αποτέλεσμα μια ισορροπημένη κούπα καφέ και αποτελεί μια απολαυστική διαδικασία για όσους αγαπούν πραγματικά τον καφέ. Πρόκειται για μια χειροκίνητη μέθοδο, με τη χρήση ειδικών συσκευών (Chemex, Hario κλπ.)και ειδικών φίλτρων που για να αποδώσει το τέλειο αποτέλεσμα στην κούπα απαιτεί μεγάλη προσοχή τόσο στην αρχική επιλογή του καφέ (πόσο αλεσμένος είναι, τι ποιότητα έχει κ.λπ) και μεγάλη ακρίβεια (στην αναλογία νερού - καφέ, στη θερμοκρασία νερού, στο χρόνο εκχύλισης κ.λπ).

Συσκευές Pour Over

Πλεονεκτήματα: 

✔️Τέλεια ισορροπία σε γεύση και άρωμα: H μέθοδος εκχύλισης καφέ φίλτρου με dripper είναι ιδανική για να αναδείξει όλα τα χαρίσματα του κάθε κόκκου καφέ.

✔️Αποτελεί μια απολαυστική διαδικασία για όσους αγαπούν πραγματικά τον καφέ.

✔️Παρέχει τη δυνατότητα για αλλεπάλληλους πειραματισμούς.

 

Μειονέκτημα:

❌Χειροκίνητη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κάτι που ίσως αποτελεί μειονέκτημα για κάποιον που θέλει να ετοιμάσει γρήγορα έναν καφέ.


Σε ποιους απευθύνονται:Σε όσους αγαπούν τον καφέ και θέλουν συνεχώς να δοκιμάζουν νέες τεχνικές και μεθόδους προκειμένου να εξελίσσουν το αποτέλεσμα στην κούπα τους.
 

Φυσικά, ειδικά στην Ελλάδα, πολλοί συνεχίζουν να είναι οι λάτρεις του στιγμιαίου καφέ (ζεστού ή κρύου), για τον οποίο, όμως, δεν απαιτείται η χρήση μηχανής καφέ.

Σε κάθε περίπτωση ο καφές (θα πρέπει να) είναι απόλαυση! Γι' αυτό η επιλογή της σωστής μηχανής με βάση τις ανάγκες σας είναι σημαντική.

ΑΓΟΡΕΣΕ ΤΩΡΑ!