Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Από το 2015, η πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής για όλους του εραστές και λάτρεις του καφέ. Η ιστορία όμως του καφέ ξεκινάει πολύ πολύ πιο πριν.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και ιστορίες για το πως ανακαλύφθηκε ο καφές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο καφές ανακαλύφθηκε όταν ένας βοσκός από την Αιθιοπία παρατήρησε ότι τα κατσίκια του ήταν λίγο πιο ζωηρά από το συνηθισμένο όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου, του καφεόδεντρου δηλαδή. Ο Βοσκός, ενθουσιασμένος με την ανακάλυψη αυτή, μάζεψε τους καρπούς και τους πρόσφερε στους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι βρήκαν γρήγορα τον τρόπο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτό το περίεργο κόκκινο φρούτο, κάνοντας το αφέψημα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του καφέ πριν περίπου 1.400 χρόνια.
Έκτοτε ο καφές ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες, λοιδορήθηκε, απαγορεύτηκε, έπειτα έγινε φάρμακο, τροποποιήθηκε ξανά και ξανά, αναμίχθηκε, αναδείχθηκε, μεγάλωσε, βασικά γιγαντώθηκε και έγινε το πιο γνωστό, με την μεγαλύτερη κατανάλωση ποτό στον κόσμο.
Το 1652 άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Δυτική Ευρώπη και μάλιστα από Έλληνα, τον Πασκουά Ροζέ, στο Λονδίνο. 368 χρόνια μετά μιλάμε για μια από τις δυνατότερες βιομηχανίες και κλάδους κι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα πάθη των ανθρώπων ανά τον κόσμο
Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στην υφήλιο κι ας ανακαλύψουμε τις γευστικές περιπέτειες που μας επιφυλάσσει η κάθε χώρα.
Γαλλία
Οι Γάλλοι προτιμούν τον καφέ φίλτρου, αλλά είναι παγκοσμίως γνωστοί για το περίφημο Café au lait , καφέ φίλτρου ή εσπρέσο δηλαδή, με ζεστό γάλα. Συνοδεύεται από φρεσκοψημένο κρουασάν ή φρυγανισμένο ψωμί του τοστ με βούτυρο.
Γερμανία
Ο Pharisäer Kaffee, ο γερμανικός καφές μοιάζει πολύ με τον irish coffee, μόνο που αντί για ουίσκι, γίνεται με μαύρο ρούμι, ζάχαρη και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Βιετνάμ
Στο Βιετνάμ ο καφές Cà phê trứng μοιάζει πιο πολύ με υγρό τιραμισού, παρά με καφέ, καθώς φτιάχνεται με χτυπημένους κρόκους αυγού και γάλα, μέσα σε μπεν μαρί.
Σαουδική Αραβία
Στην Σαουδική Αραβία, ο καφές θυμίζει πολύ τον δικό μας ελληνικό καφέ, καθώς φτιάχνεται με μπρίκι στην χόβολη, μόνο που στην συνέχεια ενισχύεται με κάρδαμο ή άλλα αρωματικά, όπως ροδόνερο.
Σουηδία
Ο Kaffeost δεν είναι ένας απλός καφές. Σερβίρεται σε επίσημα καλέσματα και είναι μέρος της κοινωνικής κουλτούρας των Σουηδών. Πρόκειται για καφέ φίλτρου, ο οποίος περιέχει ένα μαλακό καπνισμένο τυρί από γάλα τάρανδου, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Ινδονησία
Kopi Joss ή αλλιώς καφές όχι σε, αλλά με αναμμένα κάρβουνα. Στην Ινδονησία, ο καφές σερβίρεται με κομμάτια πυρωμένου κάρβουνου.
Μεξικό
Οι Μεξικανοί λατρεύουν τα αιχμηρά αρώματα και τις πικάντικες γεύσεις. Γι΄αυτό, προτιμούν τον καφέ τους με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη, συστατικά που δεν τα προσθέτουν μετά, αλλά που χρησιμοποιούν από την αρχή της διαδικασίας της παρασκευής του καφέ.
Αιθιοπία
Στην γενέτειρα του καφέ, υπάρχει φυσικά ολόκληρο τελετουργικό για την παρασκευή του καφέ. Κατά το Jebena Buna, πράσινοι κόκκοι καφέ πλένονται, αποφλοιώνονται, καβουρδίζονται επί τόπου, σε μια τελετή που διαρκεί για αρκετή ώρα και όταν ο καφές είναι έτοιμος στο φλιτζάνι, συνοδεύεται από ποπ κορν.
Όλοι εμείς που λατρεύουμε τον καφέ σαν θεότητα, ξέρουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του, την ευελιξία που μας προσφέρει να πειραματιστούμε μαζί του, τα γευστικά και αρωματικά μονοπάτια στα οποία μπορεί να μας ταξιδέψει και για αυτό τον γιορτάζουμε. Χρόνια πολλά και δημιουργικά σε όλους τους εραστές αυτού του μοναδικού καρπού!!!
***Αν θες να μάθεις κι άλλα ενδιαφέροντα facts για τον καφέ και τον τρόπο παρασκευής του, δήλωσε συμμετοχή στα σεμινάρια barista.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο 210-6981081 και στο https://www.barista.gr/el/seminaria-barista