Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Καφές, ήλιος και θάλασσα. Μια σχέση αγάπης!

 

Coffee, Sea & Sun

Μπορεί ο καιρός να μας κάνει μερικά τερτίπια τελευταία, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Και μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού, ποιος δεν θέλει να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο και την θάλασσα;

Και το θέμα είναι αυτός ο ελληνικός, ο θαυμάσιος, αλλά τόσο βλαβερός ήλιος. Αυτός ο ζωοδότης, που είναι απαραίτητος για την ευεξία και την παραγωγή της βιταμίνης D, αλλά και ο κύριος υπεύθυνος για την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Η λύση που όλοι γνωρίζουμε: το αντιηλιακό.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. 4 καφεδάκια την ημέρα αρκούν για να μειώσουμε κατά 20% την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου μελανώματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Erikka Loftfield, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο “Journal of the National Cancer Institute “, η προστατευτική δράση του καφέ έχει βιολογικό υπόβαθρο. Ο καφές περιέχει συστατικά όπως η καφεΐνη , η οποία λειτουργεί σαν μοριακό αντιηλιακό, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία και προστατεύοντας το DNA, αλλά και πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η επεξεργασία και το ψήσιμο του καφέ, το roasting δηλαδή, το οποίο όταν γίνεται σωστά και με σεβασμό στα φασόλια του καφέ, βοηθά τον καφέ να απελευθερώσει ουσίες που ενισχύουν περαιτέρω την προστατευτική του δράση. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα ευρήματα από τις εργαστηριακές έρευνες στα ποντίκια.

Διαλέξτε λοιπόν ένα καλό καφέ, γευστικό, αρωματικό, σωστά επεξεργασμένο, φτιάξτε το είδος που προτιμάτε είτε πρόκειται για capuccino, espresso, καφέ φίλτρου, ζεστό ή κρύο, αλλά μάλλον κρύο, επιλέξτε ένα οικολογικό σκεύος, όπως ένα θερμός ή ένα ποτήρι από μπαμπού, βάλτε το αντιηλιακό σας και βουτήξτε στα καταγάλανα ελληνικά νερά απολαμβάνοντας τον λαμπερό μας ήλιο!

 

Extra tip: Για να έχετε όλη μέρα ολόφρεσκο καφέ, προμηθευτείτε μια φορητή συσκευή Aerobie Aeropress και φτιάξτε τον καφέ σας στην στιγμή!