Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

5 +1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον φραπέ!

Το εθνικό μας ρόφημα είναι το σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής περιόδου και έχει φυσικά τη δική του ιστορία που ξεκίνησε από ένα πείραμα!

Ακόμα κι αν ο φρέντο έχει απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του στις προτιμήσεις του κοινού, ο φραπές θα είναι πάντα χαραγμένος στη συνείδηση όλου του κόσμου ως ο καφές των Ελλήνων.

Οι περισσότεροι από εμάς τον έχουν δοκιμάσει, άλλοι δεν τον προτιμούν επειδή τους πειράζει κι άλλοι τον έχουν αναγάγει σε ιεροτελεστία. Σε κάθε περίπτωση, ο φραπές είναι ένα είδος καφέ που δεν περνάει αδιάφορο! 

Από την εφεύρεση του μέχρι τη δημοφιλία του σε χώρες του εξωτερικού, συγκεντρώσαμε μερικές πληροφορίες για τον φραπέ, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν φανατικοί θαυμαστές του και μη.

1) Η εφεύρεση του φραπέ ήταν εντελώς τυχαία! Σύμφωνα με τη Βικηπαίδεια:

«Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.

Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Νεστλέ. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.»

2) Ο νο1 προορισμός για φραπέ στην Αθήνα, από το 1965 μέχρι και το 2013, δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Λέντζο, το καφέ απέναντι από το Άλσος Παγκρατίου. Οι παλιότεροι θα θυμούνται σίγουρα τον καφέ à la Λέντζος και οι θεωρίες για το τι έβαζε στο μείγμα του φραπέ οργίαζαν: άλλοι υποστήριζαν ότι χτυπούσε αυγό, άλλοι ότι έβαζε κρέμα γάλακτος!

Ο Λέντζος σταμάτησε να σερβίρει τον διάσημο καφέ του το 2013, αλλά έχει πλέον μείνει στην ιστορία κι έχει εμπνεύσει μάλιστα ακόμα και τραγούδι.

3) Παρότι ο φραπές είναι 100% ελληνική εφεύρεση, η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος. Όμως, αν βρεθείτε στη Γαλλία και ζητήσετε έναν φραπέ, θα σας σερβίρουν ένα παγωμένο ρόφημα, το οποίο παρασκευάζεται χτυπώντας γάλα ή χυμό φρούτων σε σέικερ, αλλά δεν περιέχει καθόλου καφέ.

4) O φραπές έχει σταθερή παρουσία στις λίστες με τους καφέδες που πρέπει να δοκιμάσει κανείς. Το επιδραστικό, δημοσιογραφικό website BuzzFeed τον συμπεριέλαβε σε άρθρο του με τους 8 must καλοκαιρινούς καφέδες απ' όλο τον κόσμο.

5) Παρότι πολλοί θεωρούν ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη επειδή δεν φιλτράρεται, ένας φραπές περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (65-100mg) από αυτή που περιέχεται σε έναν καφέ φίλτρου (115-175mg).

+1! Το μυστικό του φραπέ κρύβεται στο χτύπημα, γι' αυτό βρείτε την φραπιέρα που θα απογειώσει τη δροσερή, απολαυστική σας συνήθεια!