Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

5 διάσημες σκηνές ταινιών με πρωταγωνιστή τον καφέ

5 διάσημες σκηνές ταινιών με πρωταγωνιστή τον καφέ

Ο ‘μαύρος χρυσός’ όπως τον αποκαλούν πολλοί, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη οθόνη, ως η αγαπημένη συνήθεια των ηρώων του σινεμά. Ανάμεσα στις πάρα πολλές σκηνές ταινιών με καφέ υπάρχουν πέντε που παραδοσιακά ξεχωρίζουν. Δείτε για ποιές πρόκειται και θυμηθείτε τις μαζί μας.

Godzilla

Ο Jean Reno υποδύεται τον Philippe Roaché σε αυτή την ταινία του 1998, που αποτυπώνει με χιούμορ το πως μαθαίνουν να πίνουν τον καφέ τους οι δύο πλευρές του Ατλαντικού. “You call this coffee?” “I call this America” ο πολύ χαρακτηριστικός διάλογος που δείχνει ακριβώς αυτή τη διαφοροποίηση, όπως και το γεγονός ότι ο καφές τελικά για τον καθένα είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση, γιατί κάποιοι μπορούν να πίνουν όποιο καφέ τους σερβίρεις ενώ για κάποιους άλλους είναι θέμα απόλαυσης.

Pulp Fiction

Αυτή η ταινία του 1994 έχει γράψει ιστορία για πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι οι χαρακτηριστικές ατάκες του Jimmie για τον καφέ.

Είναι ο τύπος που ξέρει να απολαμβάνει τον καφέ και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα λέει με το δικό του έντονο τρόπο ότι ξοδεύει αρκετά χρήματα για τον καφέ του γιατί θέλει να τον απολαμβάνει κι εμείς συμφωνούμε απόλυτα μαζί του.

Coffee and Cigarettes

Δεν υπάρχει πουθενά καμία λίστα για τις σκηνές του καφέ στο σινεμά, παγκοσμίως, που να μην περιλαμβάνει αυτή την ταινία του εξαιρετικού σκηνοθέτη Jim Jarmusch από το 2003. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου που ο καφές είναι πρωταγωνιστής.

Ξεχωρίζει η σκηνή φυσικά με τον Roberto Benigni που δείχνει ότι ο καφές είναι η αφορμή δύο άγνωστοι να γνωριστούν. Γιατί ο καφές εκτός από απόλαυση είναι και μέρος της κουλτούρας μας.

Breakfast at Tiffany’s

Μία από τις πιο κλασικές ταινίες, από το μακρινό 1961. Η θρυλική Audrey Hepburn, φοράει ένα απλό μαύρο φόρεμα, ένα εντυπωσιακό κολιέ από πέρλες και τα μαύρα γυαλιά της, κατεβαίνει από ταξί και πίνει τον καφέ της κάνοντας window shopping έξω από το Tiffany’s στη Νέα Υόρκη, ενώ ακούγεται το εξίσου κλασικό πλέον “Moon River” του Henry Mancini.

H ομορφιά αυτής της σκηνής, με την οποία ξεκινά η ταινία, βρίσκεται στην απλότητα, και στο πώς μπορούμε όλοι να συνδεθούμε με την ηρωίδα, αφού σίγουρα έχουμε βρεθεί κι εμείς κάποια στιγμή στη θέση της.

Devil Wears Prada

Ποιος δεν θυμάται την απίστευτη σκηνή όπου η υπέροχη Meryl Streep σ’ αυτή την τόσο διάσημη ταινία λέει την ατάκα που έχει μείνει στην ιστορία «Υπάρχει κάποιος λόγος που ο καφές μου δεν είναι ακόμη εδώ; Μήπως πέθανε; ».

Οι σκηνές γύρω από τον καφέ είναι πολλές και απολαυστικές, εξάλλου ο τρόπος που πίνει τον καφέ της η πρωταγωνίστρια έδειξε μάλλον τον τρόπο από το 2006 και μετά σε πολύ κόσμο στο πώς να φτιάχνει το δικό του ξεχωριστό ρόφημα.