Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

AeroPress for… Success! Η μηχανή που δίνει άλλον αέρα στον καφέ φίλτρου.

AeroPress for… Success! Η μηχανή που δίνει άλλον αέρα στον καφέ φίλτρου.

Πολλές ιστορίες ξεκινούν με μια εφεύρεση και το ίδιο ισχύει για την AeroPress.

 Το 2005 o Alan Adler, μηχανολόγος μηχανικός, εφευρέτης κι ιδιοκτήτης της εταιρείας Aerobie, δημιουργεί μια χειροκίνητη μηχανή παρασκευής καφέ φίλτρου, η οποία εδώ και 11 χρόνια έχει αποκτήσει και συνεχίζει να αποκτά φανατικούς χρήστες.

Το  μυστικό της επιτυχίας της AeroPress δεν είναι άλλο από τη μοναδική γεύση του καφέ που φτιάχνει. Ο συγκεκριμένος τρόπος προετοιμασίας καφέ προσφέρει maximum γεύση και παράλληλα μειώνει την πικρή γεύση που έχει κανονικά ο καφές. Κι όλα αυτά μέσα σε περίπου 90’’!

Πώς γίνεται αυτό; Οι 2 κύλινδροι, από τους οποίους αποτελείται μια AeroPress, τοποθετούνται ο ένας μέσα στον άλλο και με αυτόν τον τρόπο «εγκλωβίζουν» τον ενδιάμεσο αέρα. Ο αέρας αυτός χρησιμοποιείται ως έμβολο που «σπρώχνει» το ζεστό νερό μέσω του καφέ, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή γεύση στο τελικό φλιτζάνι καφέ.

Πώς θα φτιάξετε τέλειο καφέ φίλτρου με την AeroPress;

1.Ξεπλύνετε την AeroPress με βραστό νερό. Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, τότε μπορείτε να κάνετε ένα «τυφλό» press, κοινώς να τοποθετήσετε ανάποδα την AeroPress, να ρίξετε βραστό νερό, να βάλετε το ειδικό micro-φίλτρο στο καπάκι (χωρίς καφέ) και να την αναποδογυρίσετε, ενώ έχετε εφαρμόσει σε αυτήν την κούπα της επιλογής σας. Στη συνέχεια, πιέζετε το έμβολο και το ζεστό νερό περνάει από το φίλτρο και το ξεπλένει. Το αποτέλεσμα του «τυφλού» press είναι 3 σε 1: το φίλτρο χάνει τη γεύση χαρτιού και η AeroPress έχει ζεσταθεί, το ίδιο και η κούπα σας.
2.Βάλτε φιλτραρισμένο κατά προτίμηση νερό να βράσει.
3.Αλέστε τους κόκκους του καφέ της επιλογής σας λίγο πιο λεπτούς από φίλτρου. 
4.Χρησιμοποιήστε το κουτάλι - δοσομετρητή της AeroPress (περιλαμβάνεται στη συσκευασία της μηχανής) και προσθέστε την επιθυμητή ποσότητα καφέ στο δοχείο της AeroPress.
5.Ρίξτε περίπου 50ml νερού στο δοχείο, ώστε να καλυφθεί ο καφές, και περιμένετε 30’’.

 

01aeropress

 
6.Γεμίστε το δοχείο με νερό – προσέξτε να μην το γεμίσετε μέχρι πάνω, γιατί θα υπερχειλίσει όταν θα βάλετε το καπάκι - , ανακατέψτε με τον ειδικό αναδευτήρα AeroPress (περιλαμβάνεται στη συσκευασία της μηχανής) και περιμένετε άλλα 30’’.

 

05

7.Τοποθετήσετε και κουμπώστε το καπάκι με το φίλτρο στο δοχείο.
8.Γυρίστε με προσοχή την AeroPress στην κούπα σας.
9.Πιέστε απαλά το έμβολο προς τα κάτω για περίπου 15-30’’, μέχρι να ακούσετε έναν ήχο σαν σφύριγμα. Προσοχή: Μην πιέσετε το έμβολο μέχρι να ακουμπήσει το φίλτρο, γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πικρό.

 

06

10.Απολαύστε μια κούπα καφέ τόσο γευστική και ποιοτική που μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με τον καφέ επαγγελματικών μηχανών!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!