Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Οι συνθήκες αποθήκευσης των κόκκων καφέ που χρησιμοποιείς είναι κρίσιμες στην προσπάθειά σου να φτιάχνεις συστηματικά φρέσκα και γευστικά ροφήματα. Γνώρισε τους τέσσερις εχθρούς της φρεσκάδας του καφέ, πάρε τα μέτρα σου και εξασφάλισε την ποιότητα του καφέ σου!
Παρότι δεν είναι ζουμεροί σαν μια ντομάτα ή καταπράσινοι όπως ένα μαρούλι, οι κόκκοι του καφέ δεν παύουν να είναι ένα φρέσκο προϊόν, το οποίο αν δεν αποθηκευτεί με τον σωστό τρόπο θα χάσει τη γεύση και το άρωμά του και εν τέλει θα χαλάσει.
Για να μάθεις πώς να αποθηκεύεις σωστά τον καφέ, θα πρέπει πρώτα να ξέρεις από τι πρέπει να τον προφυλάσσεις. Ώρα να γνωρίσεις τους τέσσερις μεγαλύτερους εχθρούς του καφέ και τις επιπτώσεις τους:
Ο καφές, σε αντίθεση με εμάς, δεν έχει κανένα λόγο να φωτοσυνθέσει, το αντίθετο μάλιστα! Το ηλιακό φως αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο αλλοιώνονται και ταγγίζουν τα έλαια του καφέ. Συνεπώς, ο πρώτος κανόνας είναι ο εξής:
⚡ Ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό σημείο όπου δεν θα τον βλέπει ο ήλιος!⚡
Σε κανέναν μας δεν αρέσει η υγρασία, πόσο μάλλον στους κόκκους του καφέ, οι οποίοι παρότι δεν διαλύονται στο νερό απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία. Υγρασία + καφές = Εντονότερη Οξείδωση, πράγμα που σημαίνει ότι ο καφές θα αλλοιωθεί πιο γρήγορα όταν έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως λοιπόν είναι λογικό:
⚡ Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο! ⚡
Στο σημείο αυτό ήρθε επιτέλους η στιγμή να βάλουμε μια και καλή τέλος σε έναν επίμονο και καταστροφικό μύθο: όχι, ο καφές δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη!
Με το να αποθηκεύεις τους κόκκους του καφέ σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ουσιαστικά στερεοποιείς τα έλαια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κόκκων. Γιατί αυτό είναι καταστροφικό για τον καφέ; Διότι η επιτυχημένη εκχύλισή του βασίζεται στην αποτελεσματική εξαγωγή των ελαίων του, με αποτέλεσμα ένα ρόφημα με γεμάτη γεύση και πλούσιο άρωμα. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να επιτευχθεί εάν τα έλαια έχουν στερεοποιηθεί!
Επίσης, όταν ο ατμοσφαιρικός αέρας ψυχρανθεί, οι υδρατμοί που πιθανόν υπάρχουν παίρνουν υγρή μορφή. Έτσι, αυξάνεται η υγρασία των κόκκων, τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας αναφέραμε παραπάνω. Με λίγα λόγια...
⚡ Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου! ⚡
Ο χρόνος δεν αφήνει τίποτα αναλλοίωτο στο πέρασμά του και ο καφές δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, από τη στιγμή που θα καβουρδιστεί, ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα όσον αφορά τη φρεσκάδα του καφέ.
Γι' αυτό, όταν αγοράζεις καβουρδισμένο καφέ, προτίμησε κόκκους που είναι αποθηκευμένοι σε αεροστεγείς συσκευασίες με μονόδρομες βαλβίδες που δεν επιτρέπουν την είσοδο του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποτέλεσμα του καβουρδίσματος του καφέ.
⚠️ Μην ξεχνάς βέβαια ότι, εφόσον ανοίξεις για πρώτη φορά τη συσκευασία που περιέχει τους καβουρδισμένους κόκκους, θα πρέπει να τους χρησιμοποιήσεις εντός δύο εβδομάδων. ⚠️
Συνοψίζοντας:
⚡ Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο, σε σκοτεινό μέρος όπου επικρατεί θερμοκρασία δωματίου, όχι στο ψυγείο ή την κατάψυξη και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! ⚡