Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Chemex: η γυάλινη καφετιέρα - αντικείμενο πόθου για τους coffee lovers!

Chemex: η γυάλινη καφετιέρα - αντικείμενο πόθου για τους coffee lovers!

Αν θέλετε να αναβαθμίσετε την εμπειρία του γαλλικού καφέ, τότε η καφετιέρα Chemex είναι η design-άτη κι αποτελεσματική επιλογή σας.

Ξέρουμε ότι αγαπάτε την καφετιέρα σας: ο ήχος της είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να ακούτε μόλις ξυπνάτε κάθε πρωί και η μυρωδιά του φρέσκου καφέ είναι το σύνθημα για να αρχίσει η μέρα σας.

Εφόσον είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, λίγα πράγματα θα παίρνανε τη θέση της στον πάγκο της κουζίνας. Εκτός κι αν μιλάμε για το θαύμα design και λειτουργικότητας που φέρει το όνομα Chemex! Ας δούμε τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο ξεχωριστή.

Η ιστορία μιας καφετιέρας αλλιώτικης από τις άλλες

Η πρώτη καφετιέρα Chemex δημιουργήθηκε το 1941 από τον Dr. Peter Schlumbohm. Το γεγονός ότι εφευρέθηκε από έναν δόκτορα δεν είναι τυχαίο, ούτε το ότι μοιάζει βγαλμένη από εργαστήριο Χημείας, καθώς η Chemex αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης του τέλειου καφέ φίλτρου.

Μίνιμαλ design, μάξιμουμ γεύση

Η Chemex είναι φτιαγμένη από μη πορώδες, πυρίμαχο γυαλί, έχει ένα ξύλινο κολάρο σαν λαβή ή γυάλινο χερούλι και σχήμα κλεψύδρας. Ο σχεδιασμός έχει μείνει απαράλλαχτος για πάνω από 70 χρόνια, καθώς έχει ως αποτέλεσμα μια εμπειρία γεύσης που μόνο απλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πώς φτιάχνετε καφέ με μια Chemex

Η διαδικασία της εκχύλισης (brewing) του γαλλικού καφέ με μια Chemex απαιτεί την ενεργή συμμετοχή σας. Τώρα σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί να παρατήσετε την αγαπημένη σας καφετιέρα που τα κάνει σχεδόν όλα μόνη της και να ταλαιπωρηθείτε;

Σκεφτείτε το ως εξής: για να φτιάξετε καφέ με τη μηχανή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε το φίλτρο, να το γεμίσετε με καφέ και να βάλετε νερό στη μηχανή. Σωστά; Με την Chemex δεν βάζετε νερό στη μηχανή, απλά ρίχνετε ζεστό νερό πάνω στον φρεσκοαλεσμένο καφέ που έχετε τοποθετήσει στο ειδικό φίλτρο. Συνεπώς, η διαδικασία παραγωγής γαλλικού καφέ με μια Chemex δεν είναι πολύπλοκη, ούτε χρειάζεται να έχετε γνώσεις barista.

Δείτε στο παρακάτω video πώς μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη κούπα μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την παραγωγή στην απόλαυση

Μόλις γευτείτε την πρώτη γουλιά καφέ από την τελική κούπα, όχι μόνο θα ξεχάσετε την πιστή σας καφετιέρα, αλλά θα αναρωτηθείτε πώς δεν είχατε ανακαλύψει νωρίτερα αυτή τη «μαγική» κλεψύδρα.

Κι αυτό γιατί η αργή εκχύλιση που πραγματοποιείται μέσα από το επιστημονικά σχεδιασμένο φίλτρο και ο μίνιμαλ σχεδιασμός της Chemex έχουν ως αποτέλεσμα ένα καφέ με πλήρη γεύση και μεγάλη καθαρότητα στο φλιτζάνι.

Επίσης, καθώς εσείς ελέγχετε όλες τις επιμέρους παραμέτρους (ποσότητα νερού και αλεσμένου καφέ), μπορείτε να βρείτε τη «συνταγή» που σας δίνει ακριβώς το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Και το καλύτερο; Λόγω της καθαρότητας του καφέ που έχετε φτιάξει με την Chemex, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε και να τον ζεστάνετε ξανά, χωρίς να χάσετε σε γεύση ή να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία από την αρχή!

Ένα έργο τέχνης στην κουζίνα σας

Πριν σας αποχαιρετήσουμε - για να ετοιμάσουμε ένα φρέσκο φλιτζάνι γαλλικού με την Chemex -, αξίζει να μοιραστούμε μαζί μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αποδεικνύουν γιατί η καφετιέρα αυτή είναι μια πραγματική star για τους λάτρεις του καφέ:

  • Συγκαταλέγεται στη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης
  • Την έχουν αποκαλέσει «ένα από τα καλύτερα σχεδιασμένα προϊόντα του 20ου αιώνα»
  • Έχει κάνει την εμφάνισή της σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως «To μωρό της Ροζμαρί» και το «Interstellar» και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Τα Φιλαράκια» και το «Mad Men».

Όχι και τόσο άσχημα για μια απλή καφετιέρα, δεν συμφωνείτε;