Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τα χαρακτηριστικά ενός καλού barista!

Κάθε επάγγελμα απαιτεί ξεχωριστές δεξιότητες και στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου που επιλέγει να το εξασκήσει. Ποια είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας barista για να ξεχωρίσει;

Ο καλός καφές είναι τέχνη! Πολλοί από εμάς το ξέραμε ήδη χρόνια, αλλά πλέον αυτό γίνεται σταδιακά αντιληπτό από έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι ενημερώνονται για τον καφέ, έχουν πολλές επιλογές ως προορισμούς για να τον απολαύσουν, καθώς και υψηλότερες απαιτήσεις από μια κούπα. 

Κατά συνέπεια, η δουλειά του barista γίνεται πιο δημιουργική και ταυτόχρονα πιο απαιτητική. Το ζητούμενο δεν είναι πια μόνο το να μπορεί κανείς να φτιάχνει έναν καλό καφέ, θα πρέπει να έχει συνέπεια στην τεχνική του, γνώση του αντικειμένου την οποία να προσπαθεί διαρκώς να εμπλουτίσει και καλή επαφή με τον κόσμο. Επίσης, θα πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα αναλύσουμε αμέσως.

1. Υπομονή

Ο μέγας λάτρης του καφέ Honoré de Balzac είχε γράψει ότι «όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν». Αν ήξερε ότι κάποια στιγμή αυτή η φράση του θα επιστρατευόταν ως συμβουλή προς κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με τον καφέ, πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χαρούμενος, κι αυτό γιατί εξηγεί σε λίγες λέξεις πώς η υπομονή είναι ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα του barista. 

Ένας barista χρειάζεται υπομονή σε διάφορους τομείς: από την προσπάθειά του να φτιάξει τη συνταγή για τέλειο espresso μέχρι την επαφή του με δύστροπους πελάτες. Στον χώρο του καφέ, τίποτα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Το να κατακτήσει κανείς την τεχνική του latte art ή μια νέα brewing μέθοδο απαιτεί χρόνο, διαρκή εξάσκηση και φυσικά... αποθέματα υπομονής!

2. Αγάπη για τον καφέ

Όπως ένας αγρότης πρέπει να αγαπάει τη γη ή ένας οικονομολόγος την επιστήμη των Οικονομικών, έτσι κι ένας barista πρέπει να αγαπάει τον καφέ και να ενδιαφέρεται για την ιστορία, την κουλτούρα και την εξέλιξή του. Αυτή η αγάπη είναι που ξεχωρίζει έναν επαγγελματία από έναν ερασιτέχνη και δίνει ώθηση και κίνητρο για όλο και καλύτερες καφε-δημιουργίες.

3. Επικοινωνία με τον κόσμο

Ο καφές είναι κοινωνικό σπορ, ειδικά στη χώρα μας, και τώρα που ο ανταγωνισμός στο χώρο μεγαλώνει, έτσι αυξάνονται τα standards και οι προτιμήσεις του κόσμου. Ο καλός barista πρέπει να είναι προετοιμασμένος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών, να χειριστεί σωστά μια κακή συμπεριφορά ή ένα αρνητικό σχόλιο, αλλά και να εξηγήσει σε κάποιον πελάτη τη διαφορά ανάμεσα σε μεθόδους παρασκευής και ποικιλίες καφέ.

Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τον καφέ δεν είναι ότι πιο εύκολο, ειδικά όταν οι παραγγελίες έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, όμως αξίζει να απαντάμε στις ερωτήσεις κάθε ενδιαφερόμενου, καθώς οι ενημερωμένοι πελάτες κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο ανθρώπινη. 

4. Ολοκληρωμένες γνώσεις

Ο καφές είναι επιστήμη κι ένας σωστός επιστήμονας δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσει ότι τα γνωρίζει όλα ή ότι τα κάνει όλα σωστά! 

Ευτυχώς, πέρα από την καθημερινή τριβή με το αντικείμενο μέσω της δουλειάς, υπάρχουν κι άλλες πηγές γνώσης για τον barista που δεν επαναπαύεται σε όσα ξέρει ήδη: από τα εξειδικευμένα websites (όπως καλή ώρα αυτό που βρίσκεστε τώρα!), τα πρωταθλήματα και τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον καφέ μέχρι τα εξειδικευμένα σεμινάρια, τα οποία αξίζει και πρέπει να παρακολουθήσει.

Οι λόγοι για να παρακολουθήσει κανείς ένα σεμινάριο barista είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς είναι προφανείς, όπως η απόκτηση πιστοποίησης. Τα σημαντικότερα όμως οφέλη από ένα σεμινάριο είναι η τεκμηριωμένη, θεωρητική και πρακτική γνώση, που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες σε συνδυασμό με την ευκαιρία γνωριμίας τους με ανθρώπους που είναι στον κλάδο, ενδιαφέρονται για τον καφέ και θέλουν να ανταλλάξουν γνώση, εμπειρία και απόψεις πάνω στο αγαπημένο αντικείμενο του καφέ!

Θέλεις να βρεθείς κι εσύ σε ένα σεμινάριο barista, διοργανωμένο από έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή της Specialty Coffee Association of Europe (S.C.A.E.);