Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Επιλογή μηχανής espresso: ξεκινήστε εδώ!

Επιλογή μηχανής espresso: ξεκινήστε εδώ!

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τις μηχανές espresso, σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι μηχανές με διπλό boiler μπορούν να εκτελέσουν εκχύλιση espresso ταυτόχρονα με το άφρισμα του γάλατος. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Οι μηχανές με διπλό boiler (που διαθέτουν ανεξάρτητο boiler για την εκχύλιση και ανεξάρτητο boiler για τον ατμό) δεν έχουν αυτήν την αποκλειστικότητα, αφού τόσο οι μηχανές με εναλλάκτη θερμότητας όσο και αυτές με ξεχωριστό boiler καφέ και θερμομπλόκ ατμού είναι κατάλληλες για ταυτόχρονη εκχύλιση και άφρισμα. Με τις οικιακές μηχανές με μονό boiler τι γίνεται; 

Ας γνωρίσουμε τον κάθε τύπο μηχανής ξεχωριστά, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά τους, ώστε να είστε σε θέση να κάνετε την επιλογή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Μηχανές espresso με μονό boiler

Οι ημιαυτόματες οικιακές μηχανές espresso με μονό boiler διαθέτουν έναν θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού για την εκχύλιση καφέ και έναν θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία για το νερό που χρησιμοποιείται για το άφρισμα.

Το νερό του boiler χρησιμοποιείται και για τις δυο λειτουργίες, συνεπώς δεν μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα. Σας προτείνουμε να κάνετε πρώτα την εκχύλιση του espresso και στη συνέχεια το άφρισμα . Διαφορετικά, αν ο καφές εκχυλιστεί στη θερμοκρασία νερού του αφρίσματος, τότε θα βγει καμένος και διόλου απολαυστικός. 

Γιατί να τις προτιμήσετε; Για να φτιάξετε καλής ποιότητας σπιτικό espresso, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!

Γιατί να μην τις προτιμήσετε; Θέλουν λίγη προσοχή, καθώς θα πρέπει η μηχανή να «κρυώσει» λίγο ή να «τρέξετε» νερό από το ακροφύσιό της, ώστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του νερού και να κάνετε την εκχύλιση. Επιπλέον, καθώς δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματου refill του boiler, σε αντίθεση με τις μηχανές με εναλλάκτη θερμότητας που θα δούμε παρακάτω, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά ότι το boiler είναι γεμάτο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο της βλάβης στο θερμαντικό στοιχείο. 

lelit

Η Lelit PL81T PID είναι μια πολύ καλή επιλογή οικιακής μηχανής μονού boiler με PID για ψηφιακό έλεγχο της θερμοκρασίας της εκχύλισης και γραφική απεικόνιση όταν δεν υπάρχει νερό στο boiler. 

Μηχανές espresso με εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας είναι ουσιαστικά ένας ειδικά σχεδιασμένος σωλήνας που βρίσκεται μέσα στο boiler και μεταφέρει νερό από το ρεζερβουάρ ή την παροχή, το οποίο ζεσταίνεται στην ιδανική θερμοκρασία για την εκχύλιση του espresso. Έτσι, με μια μηχανή με εναλλάκτη θερμότητας (heat exchanger) μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονη εκχύλιση και άφρισμα.

Μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη για τις μηχανές με εναλλάκτη θερμότητας είναι το ότι έχουν δύο boiler, ενώ στην πραγματικότητα διαθέτουν μόνο ένα, μέσα από το οποίο περνάει ο εναλλάκτης θερμότητας. 

Γιατί να τις προτιμήσετε; Ο βασικότερος λόγος για να επενδύσετε σε μια μηχανή με heat exchanger είναι η φρεσκάδα του νερού που χρησιμοποιούν για την εκχύλιση του espresso. Καθώς το νερό κυκλοφορεί συνεχώς μέσα από το δίκτυο των σωληνώσεων και δεν «κάθεται» στο boiler, εξασφαλίζεται καλύτερη αλκαλική ισορροπία, λιγότερα άλατα και φυσικά βελτιωμένη γεύση του τελικού καφέ. Δεν είναι τυχαίο που οι Ιταλοί πίνουν... espresso στο όνομα των μηχανών με εναλλάκτη θερμότητας!

Γιατί να μην τις προτιμήσετε; Ένα αρνητικό των μηχανών με εναλλάκτη θερμότητας είναι ότι ο εναλλάκτης μετατρέπει το νερό σε ατμό, σε περίπτωση που η μηχανή μείνει ανενεργή για πάνω από 5 ή 10 λεπτά.  Συνεπώς, συνίσταται ένα backflush πριν την εκχύλιση του espresso.

rocket

Η μηχανή Appartamento της Rocket Espresso Milano διαθέτει heat exchanger και συμπεριλαμβάνει μονό και διπλό επαγγελματικό portafilter.

Μηχανές espresso με διπλό boiler

Οι μηχανές espresso με διπλό boiler προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού στο κάθε boiler, σε σχέση με τις μηχανές με εναλλάκτη θερμότητας. Έτσι, ο barista που τις χρησιμοποιεί έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη θερμοκρασία του νερού, ώστε να είναι κατάλληλη για την εκάστοτε ποικιλία καφέ της προτίμησής του.

Γιατί να τις προτιμήσετε; Εκτός από τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας, οι μηχανές με διπλό boiler συνήθως απαιτούν λιγότερο χρόνο για να «ζεσταθούν» σε σχέση με αυτές με εναλλάκτη θερμότητας. 

Γιατί να μην τις προτιμήσετε; Λόγω του υψηλότερου κόστους τους σε σχέση με τις άλλες μηχανές espresso.

rocket dual

Η μηχανή R58 Dual Boiler PID της Rocket Espresso Milano διαθέτει 2 boiler, των οποίων η θερμοκρασία μπορεί να προγραμματιστεί μέσω εξωτερικής ψηφιακής συσκευής PID.