Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Η Γουατεμάλα, εκτός από μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Κεντρικής Αμερικής, είναι και στο top 10 των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως! Τι άλλο αξίζει να γνωρίζετε για αυτή τη μακρινή χώρα που μας δίνει ένα από τα καλύτερα είδη καφέ του κόσμου;
Η ιστορία της παραγωγής καφέ στη Γουατεμάλα ξεκινάει το 1850 και, σχεδόν δύο αιώνες μετά, ο καφές αποτελεί πλέον ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, με φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας!
Φυσικά, δεν είναι τυχαίο γεγονός το ότι η Γουατεμάλα διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους και πιο ιδιαίτερους καφέδες παγκοσμίως. Οι 8 περιοχές της, στις οποίες γίνεται η καλλιέργεια, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φανταστείτε απλά ότι κάποιες χαρακτηρίζονται από ηφαιστειακό έδαφος, ενώ άλλες έχουν κλίμα τροπικού δάσους!
Σε γενικές γραμμές, οι καφέδες της Γουατεμάλας διακρίνονται από τα παρακάτω κοινά χαρακτηριστικά:
Υψόμετρο καλλιέργειας: 1,200 – 1,700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας
Ποικιλίες Arabica: Bourbon, Typica, Catuai, Caturra
Περίοδος Συγκομιδής: Δεκέμβριος - Απρίλιος
Μέθοδος Απογύμνωσης: Υγρή, Ξηρή
Άρωμα: Λουλουδιών, Κίτρου
Γεύση: Σοκολατένια, Γλυκιά, Ήπια γέυση ξηρών καρπών
Σώμα: Γεμάτο
Οξύτητα: Ευχάριστη
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο είδος καφέ Antigua, το οποίο πήρε το όνομά του από την αποικιακή πόλη Αντίγουα, η οποία βρίσκεται κοντά στην τωρινή πρωτεύουσα (Πόλη της Γουατεμάλα) και καταστράφηκε από σεισμό το 1773. Ο καφές Guatemala Antigua χαρακτηρίζεται από πολύπλοκες γευστικές αποχρώσεις και διαφορετικά επίπεδα οξύτητας, τα οποία κυμαίνονται από την απαλά λαμπερή μέχρι την αυστηρά δυνατή και ξεκάθαρη!
Οι υπόλοιποι καφέδες της Γουατεμάλα έχουν πιο ήπια γευστικά προφίλ, καθώς είναι εκτεθειμένοι στον υγρό καιρό των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε ωκεανό ή θάλασσα, όπως ο Cobán, o Huehuetenango, που προέρχεται από τις πλαγιές της κεντρικής οροσειράς που βλέπουν στη μεριά της Καραϊβικής και ο San Marcos, που καλλιεργείται στις πλαγιές που βλέπουν προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ποιος όμως συντονίζει όλους αυτούς τους παραγωγούς; Ο οργανισμός ANACAFE, που είναι ο εθνικός συνεταιρισμός του καφέ της Γουατεμάλα και αντιπροσωπεύει περίπου 90.000 παραγωγούς καφέ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καφέδες της Γουατεμάλα είναι ένας πρώτης τάξεως υλικό για γευσιγνωσία και αγαπημένη πρώτη ύλη για κάθε speciality barista!