Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Πώς θα φτιάξετε υπέροχο καφέ με την καφετιέρα Chemex!

Πώς θα φτιάξετε υπέροχο καφέ με την καφετιέρα Chemex!

Η εκχύλιση καφέ φίλτρου με τη γυάλινη καφετιέρα Chemex είναι μια απλή διαδικασία, που καθένας μας μπορεί να ακολουθήσει στο σπίτι του, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μόνο απλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί!

Η Chemex δεν είναι τυχαία μια σταθερή αξία στο χώρο του καφέ. Αποτελεί ένα αντικείμενο πόθου για όλους τους coffee lovers και οι baristi λατρεύουν να τη χρησιμοποιούν, καθώς τόσο το design της όσο και το γευστικό αποτέλεσμα που προσφέρει είναι πραγματικά απαράμιλλα.

Και το καλύτερο: δεν χρειάζεται να έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια barista για να πραγματοποιήσετε εκχύλιση με μια Chemex. Χρειάζεστε απλά τα κατάλληλα σύνεργα και τις σωστές οδηγίες!

Επιχείρηση Chemex: Τα απαραίτητα σύνεργα!

Εκτός από μια καφετιέρα Chemex, θα χρειαστείτε:

  1. Ειδικά, χάρτινα φίλτρα Chemex
  2. Φρεσκοαλεσμένο καφέ της επιλογής σας
  3. Ζυγαριά ακριβείας
  4. Χρονόμετρο
  5. Βραστήρα έγχυσης νερού

Επιχείρηση Chemex: Οδηγίες βήμα προς βήμα!

Στις πρώτες προσπάθειες με την Chemex σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε 50gr αλεσμένου καφέ, ο οποίος θα πρέπει να έχει αλεστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει την υφή του θαλασσινού αλατιού, και 700gr νερού. Μόλις εξοικειωθείτε με την όλη διαδικασία, μπορείτε να προσαρμόσετε τόσο την ποσότητα του καφέ όσο και του νερού, για να επιτύχετε την τελική γεύση που επιθυμείτε.

Βήμα 1ο

filtro

Τοποθετήστε το χάρτινο φίλτρο Chemex με τρόπο ώστε το κομμάτι που ενώνονται οι τρεις πλευρές του να είναι μπροστά από το στόμιο της καφετιέρας, χωρίς όμως να το μπλοκάρει.

Βήμα 2ο

Βάλτε νερό στον βραστήρα για να βράσει. Η ιδανική θερμοκρασία που θα χρησιμοποιήσετε για την εκχύλιση πρέπει να είναι γύρω στους 93 με 95 °C.

Βήμα 3ο

Ρίξτε ζεστό νερό από τον βραστήρα για να ξεπλύνετε το φίλτρο, ώστε να μην έχει χάρτινη γεύση και να ζεστάνετε παράλληλα την Chemex. Μην παραλείπετε ποτέ αυτό το βήμα, αλλιώς το γυαλί της Chemex θα απορροφήσει τη θερμοκρασία του καφέ και δεν θα πραγματοποιηθεί σωστή εκχύλιση.

Βήμα 4ο

Αδειάστε το νερό από την Chemex και τοποθετήστε τον φρεσκοαλεσμένο καφέ στο βρεγμένο φίλτρο.

Βήμα 5ο

Κουνήστε ελαφρά δεξιά-αριστερά την καφετιέρα για να τοποθετηθεί όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται το άλεσμα στο φίλτρο. 

Βήμα 6ο

nero

Ξεκινήστε το χρονόμετρο και ρίξτε μια μικρή ποσότητα νερού (περίπου 100gr), ξεκινώντας από το κέντρο του αλέσματος και συνεχίστε κάνοντας κύκλους προς τα έξω, μέχρι να μουσκέψει ο αλεσμένος καφές. Όσο αυτό είναι εφικτό, αποφύγετε να βρέξετε τις πλευρές του φίλτρου. Το στάδιο αυτό ονομάζεται pre-infusion και θα δείτε ότι ο αλεσμένος καφές μοιάζει να ανθίζει. Περιμένετε περίπου 45 με 55 δευτερόλεπτα.

coffee

Βήμα 7ο

Ρίξτε κι άλλο νερό (περίπου 150gr) στο άλεσμα με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα, διαγράφοντας σταθερά κύκλους από το κέντρο προς τα έξω. Περιμένετε περίπου 40 δευτερόλεπτα.

Βήμα 8ο

Επαναλάβετε το βήμα αυτό άλλες τρεις φορές, προσθέτοντας από 100gr νερού κάθε φορά.

Βήμα 9ο

Αφήστε το νερό να περάσει όλο μέσα από το άλεσμα.

bewing

Βήμα 10ο

Από την στιγμή που ξεκινήσατε το χρονόμετρο (Βήμα 6) μέχρι τώρα, θα πρέπει να έχουν περάσει 3.5 με 4.5 λεπτά. Αν η εκχύλιση πραγματοποιήθηκε πολύ γρήγορα, τότε δοκιμάστε μια πολύ λεπτή άλεση του καφέ ή πιο αργό ρυθμό έγχυσης. Αν πάλι η εκχύλιση πήρε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί, τότε δοκιμάστε έναν βαθμό άλεσης που θα σας δώσει πιο τραχύ άλεσμα ή έναν πιο γρήγορο ρυθμό έγχυσης του νερού.

Επιχείρηση Chemex: Η ώρα της απόλαυσης!

enjoy

Σερβίρετε σε μια ζεστή κούπα, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε έναν πλούσιο, αρωματικό καφέ με μεγάλη καθαρότητα, τον οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε και να ζεστάνετε ξανά, χωρίς να χάσετε σε γεύση ή να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία από την αρχή!