Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

To latte art της καρδιάς μας!

Δημιουργίες latte art με αφορμή του Αγίου Βαλεντίνου για τους λάτρεις του καφέ και όχι μόνο!


Κάθε χρόνο, στις 14 Φεβρουαρίου οι απανταχού ερωτευμένοι γιορτάζουν. Kαι την ημέρα που ο έρωτας έχει την τιμητική του, μια κούπα καφέ μπορεί άνετα να στείλει και αυτή το δικό της μήνυμα αγάπης.

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι λίγη φαντασία και σε κάποιες περιπτώσεις την κατάλληλη τεχνική και φυσικά κάποια latte art αξεσουάρ για να δημιουργήσεις τις πιο... ερωτοχτυπημένες κούπες καφέ.
 

Ακολουθούν ορισμένες απλές ιδέες για latte art για τη γιορτή του έρωτα.

Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να σχεδιάσεις σε ένα χαρτόνι μια καρδούλα (ή ότι άλλο θέλεις), να κόψεις το περίγραμμα του σκίτσου δημιουργώντας μια τρύπα στο χαρτόνι που να απεικονίζει το σκίτσο και να ταιριάζει στις διαστάσεις μιας κούπας καφέ και πασπαλίζοντας με κανέλα ή σκόνη σοκολάτας να αποτυπώσεις τις δημιουργίες σου πάνω σε μια κούπα.

Αλλιώς, πρέπει να επιστρατεύσεις την τέχνη του latte art, όπου με τη σωστή τεχνική και τα κατάλληλα εργαλεία latte art θα δημιουργήσεις μοναδικά σχέδια με το αφρόγαλα.

Φυσικά και πάλι οι καρδούλες είναι η πιο απλή λύση και ιδανική για το θέμα της ημέρας. Η καρδιά από αφρόγαλα αποτελεί ένα από τα πρώτα σχήματα που μαθαίνει κανείς αν ασχοληθεί με το latte art.

Πριν ξεκινήσεις, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις φτιάξει ένα τέλειο αφρόγαλα, με σωστή υφή, και πως έχεις τη γαλατιέρα με την ειδική μύτη, που σου επιτρέπει να κάνεις latte art. 

Επίσης, το αφρόγαλα θα πρέπει να είναι ομοιογενές, με συμπαγή, κρεμώδη υφή, πριν αρχίσεις να το ρίχνεις μέσα στον καφέ. Γενικά πρέπει να προσέχεις να έχεις συνεχή ροή και να διατηρείς τη σωστή απόσταση γαλατιέρας - κούπας στην έκχυση.

Για την καρδιά, ξεκίνα να ρίχνεις το αφρόγαλα στην κούπα με τη γαλατιέρα υπό γωνία και την κούπα ευθυγραμμισμένη, σε παράλληλη θέση με τη γαλατιέρα, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών από το κάτω μέρος της κούπας. Μόλις η κούπα αρχίσει να γεμίζει και βλέπεις να δημιουργείται μια μεγάλη λευκή κηλίδα, με σταθερό χέρι συνέχισε την έκχυση προς την πάνω μεριά της κούπας για να δημιουργήσεις τη μύτη της καρδιάς.

Για πιο ευφάνταστες δημιουργίες, μπορείς να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις "πολλαπλές καρδιές" με τη μια να είναι μέσα στην άλλη, ενώ με τα ειδικά εργαλεία μπορείς να σχεδιάσεις πολλές μικρές καρδιές:

Μια άλλη ιδέα είναι να προσπαθήσεις να αποτυπώσεις στο αφρόγαλα τον ίδιο τον φτερωτό θεό του έρωτα ή να δημιουργήσεις καρδιές που έχουν καρφωθεί από τα βέλη του έρωτα, αλλά αυτό απαιτεί λίγο πιο προχωρημένα skills στο latte art:

Φυσικά, λόγω της ημέρας την τιμητική τους έχουν και τα λουλούδια, με τα σχέδια που θυμίζουν τουλίπες (είναι μια απλή παραλλαγή της καρδιάς) να είναι τα πιο απλά που μπορεί να κάνει κανείς με latte art, ενώ δημιουργίες που απεικονίζουν τριαντάφυλλα είναι μεν πιο πολύπλοκες (χωρίς όμως να χρειάζεται κανείς εργαλεία), αλλά και πολύ πιο εντυπωσιακές!

Εάν θες να επιστρατεύσεις όλη σου την τέχνη και την τεχνική, με εργαλεία και τη χρήση χρωστικών μπορείς να κάνεις ακόμα πιο θεαματικές δημιουργίες με τριαντάφυλλα:

Βέβαια, ο έρωτας δεν γνωρίζει όρια και ούτε η τέχνη του latte art ούτε η δική σου φαντασία έχουν όρια, οπότε μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις κάτι που να ξεφεύγει από τα κλισέ: καρδούλες - λουλούδια, καθώς αυτοί που εκτός από... τον Βαλεντίνο ή τη Βαλεντίνα τους, αγαπούν και τον καλό καφέ, σίγουρα θα εκτιμήσουν κάθε ευφάνταστη latte art εικόνα που θα αντικρίσουν στην κούπα τους.

 

Αγαπάς τον καφέ και θες να μάθεις τα μυστικά του; Μη χάσεις τα νέα σεμινάρια από το barista.gr!