Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Πώς διατηρείται ο καφές;

Η φρεσκάδα του αλεσμένου καφέ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα γι' αυτό και ο τρόπος με τον οποίο τον αποθηκεύουμε είναι σημαντικός. Δοχεία, ψυγείο, κατάψυξη, δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Τελικά ποια μέθοδος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον καφέ σας, ώστε να τον απολαμβάνετε όταν θέλετε;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα αρώματα και τη γεύση των φρεσκοψημένων κόκκων και του φρεσκοαλεσμένου καφέ, αλλά με τον χρόνο, ο καφές χάνει πολλές από τις μοναδικές ιδιότητες που τον κάνουν απολαυστικό και αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα αν δεν έχει αποθηκευτεί και διατηρηθεί σωστά.

Οι καρποί του καφέ παραμένουν φρέσκοι για 15-20 ημέρες μετά το καβούρδισμα  (ανάλογα και τον βαθμό ψησίματος) και υπάρχουν πολλές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να διατηρήσει κανείς, όσο γίνεται περισσότερο «φρέσκο» τον καφέ, όμως δεν είναι όλες σωστές, ούτε ιδανικές.

Μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους συντήρησης είναι η τοποθέτηση του καφέ στο ψυγείο. Ωστόσο αυτό είναι λάθος, γιατί η συνεχής εναλλαγή θερμοκρασιών (όταν ανοίγετε και κλείνετε το ψυγείο ή όταν βάζετε και βγάζετε τον καφέ) αλλοιώνουν τη γεύση και τα αρώματά του, ενώ και η υγρασία που υπάρχει στο ψυγείο δεν ευνοεί τη σωστή συντήρηση του καφέ.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάψυξη, εκτός αν μιλάμε για μακροχρόνια συντήρηση (δηλαδή να καταψύξετε φρσκοαλεσμένο καφέ που θα τον χρησιμοποιήσετε μετά από αρκετό καιρό και όχι καθημερινά) και σε αυτή την περίπτωση αν ο καφές βγει από την κατάψυξη δεν θα πρέπει να επανατοποθετηθεί εκεί.

Μια άλλη μέθοδος φύλαξης του καφέ είναι το να φυλάσσεται μέσα στη συσκευασία του, που σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και ανοίγει και κλείνει για να επιτρέπει τη συχνή χρήση, ενώ κάποιες συσκευασίες διαθέτουν και ειδική βαλβίδα εξαέρωσης, καθώς ο καφές τις πρώτες 5-7 ημέρες μετά το ψήσιμο απελευθερώνει σχεδόν το 90% του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει. Ωστόσο, συχνά αυτά τα σακουλάκια δεν παραμένουν ερμητικά κλειστά.

Μια απλή και πολύ πιο καλή λύση είναι να αφήσετε μεν τον καφέ στη συσκευασία του, αλλά παράλληλα να τον τοποθετήσετε (μαζί με την συσκευασία) μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή ακόμα και σε ένα απλό τάπερ, το οποίο θα τοποθετήσετε σε κάποιο χώρο που δεν έχει υγρασία και είναι δροσερός, χωρίς έντονο φως και μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας (όπως π.χ. ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι).

Τέλος στην αγορά θα βρείτε και ειδικά δοχεία φύλαξης καφέ, που διαθέτουν βαλβίδα εξαέρωσης, αλλά και ένδειξη ημερομηνίας, ώστε να θυμάστε και να βλέπετε πόσο φρέσκος είναι ο καφές σας και πόσο χρονικό διάστημα τον έχετε αποθηκεύσει στο δοχείο.