Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Σεμινάρια SCAE Barista Intermediate: εφόδιο για ακόμα καλύτερο καφέ!

Όποιος δραστηριοποιείται στο χώρο και αγαπά τον καφέ το ξέρει ήδη καλά: ο ποιοτικός καφές είναι επιστήμη! Και τα σεμινάρια SCAE Barista Intermediate είναι ένα απαραίτητο βήμα στην πορεία ενός barista, ο οποίος θέλει να γίνει ένας πραγματικός επιστήμονας του καφέ.

Ο καφές, εκτός από επιστήμη είναι φυσικά και επάγγελμα, το οποίο απαιτεί ειδικές δεξιότητες και γνώσεις από όσους αποφασίζουν να απασχοληθούν στον συγκεκριμένο κλάδο. Και ο κορυφαίος, ευρωπαϊκός επαγγελματικός οργανισμός που προωθεί την υπεροχή του ποιοτικού καφέ δεν είναι άλλος από τον Speciality Coffee Association of Europe (SCAE)

Με βασική φιλοσοφία του τη βελτίωση των προδιαγραφών του καφέ μέσω της γνώσης και της εκπαίδευσης, ο SCAE δημιούργησε το Coffee Diploma System (CDS).

Το CDS αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι πέντε έχουν από τρία επίπεδα πιστοποίησης (Foundation, Intermediate, Professional):

1. Introduction to Coffee (Εισαγωγή  στον καφέ - μόνο ένα επίπεδο)

2. Barista (Δεξιότητες Barista)

3. Brewing (Άλεση και παρασκευή καφέ)

4. Roasting (Καβούρδισμα)

5. Green Coffee (Πράσινος Καφές)

6. Sensory (Αίσθηση και γευσιγνωσία καφέ)

Με κάθε επίπεδο που παρακολουθεί, ένας barista παίρνει συγκεκριμένους πόντους. Όταν μαζέψει 100 πόντους, παίρνει το πιστοποιητικό Coffee Diploma, το οποίο αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του διαθέτει σφαιρικές γνώσεις γύρω από τον κόσμο του καφέ.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για να συμμετέχεις σε ένα σεμινάριο SCAE Barista Intermediate;

Ως εξουσιοδοτημένος εκπαιδευτής από τη SCAEτο barista.gr είναι εδώ για σου λύσει τυχόν απορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τη θεματολογία του σεμιναρίου SCAE Barista Intermediate.

Αρχικά, για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις το Intermediate επίπεδο θα πρέπει πρώτα να έχεις συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο SCAE Barista Foundation. (Αν όχι, μην ανησυχείς, διοργανώνουμε συχνά σεμινάρια Foundation στην Αθήνα και την επαρχία, γι' αυτό μείνε συντονισμένος στο blog και ακολούθησε μας στα social media για να μάθεις πρώτος για τις επερχόμενες διοργανώσεις). 

Ένα Intermediate σεμινάριο απευθύνεται λοιπόν σε όσους έχουν γνώση των βασικών δεξιοτήτων ενός barista και εργάζονται ήδη στον κλάδο (χωρίς το τελευταίο να είναι υποχρεωτικό).

Παρακολουθώντας το σεμινάριο, αποκτάς πολύτιμες γνώσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

☕ Επεξεργασία καφέ: μέθοδοι και αποτελέσματα
☕ Σχεδιασμός και λειτουργία bar
☕ Μύλοι άλεσης
☕ Channeling & Levelling
☕ Γάλα και καφές
☕ Καφές και υγιεινή
☕ Εξυπηρέτηση πελατών
☕ Ρύθμιση εξοπλισμού και παρασκευή συνταγών
☕ Γευσιγνωσία καφέ
☕ Latte Art - Βασικές αρχές

Μετά την παράδοση της θεωρίας ακολουθούν γραπτές εξετάσεις. Μόλις ολοκληρωθούν οι γραπτές εξετάσεις, πραγματοποιείται πρακτική εκπαίδευση, την οποία ακολουθούν πρακτικές εξετάσεις.

Οι επιτυχόντες λαμβάνουν πιστοποίηση SCAE Barista Intermediate απο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Η πιστοποίηση αυτή αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί μοναδική απόδειξη γνώσεων από πιστοποιημένο φορέα στον τομέα του καφέ. Τέλος, σου δίνει 10 πόντους και σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του Coffee Diploma! 

Είσαι έτοιμος/η να ανεβάσεις το επίπεδο των γνώσεων και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου;