Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Σεμινάριο SCAE Brewing Foundation: όσα θες να ξέρεις!

Σεμινάριο SCAE Brewing Foundation: όσα θες να ξέρεις!

Chemex, siphon, AeroPress, dripper... Γνώρισε τις διάφορες μεθόδους brewing, απόκτησε νέες γνώσεις και αναγνωρισμένη πιστοποίηση σε ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation!
Καθώς διανύουμε αισίως το 3ο κύμα του καφέ, οι διάφορες μέθοδοι παρασκευής καφέ, πέρα από τον espresso, γίνονται ευρύτερα γνωστές από το καταναλωτικό κοινό και πρέπει να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις γνώσεις και τις δεξιότητες ενός barista. 

Ευτυχώς, ο Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) έχει εντάξει το Brewing ως εκπαιδευτική ενότητα στο Coffee Diploma System και ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ, από το Chemex και το siphon μέχρι το έξυπνο dripper και τη γαλλική πρέσσα.

Για να αποφασίσεις εάν χρειάζεται να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο barista, ετοιμάσαμε τις απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις σου!

Τι θα μάθω σε ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation;

Παρακολουθώντας το σεμινάριο θα αποκτήσεις πολύτιμες γνώσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

1. Αναλογία νερού προς καφέ

Βασική ανάλυση και επισήμανση του πόση ποσότητα καφέ χρειάζεται ανά λίτρο νερού για να παρασκευάσουμε μια ποιοτική κούπα καφέ με την κάθε μέθοδο εκχύλισης.

 

(πηγή: RW2productions)

2. Βαθμός άλεσης

Πώς ο βαθμός άλεσης επηρεάζει τον ρυθμό της εκχύλισης (βασιζόμενη στην επιφάνεια επαφής) και σε τι ταχύτητα το νερό περνάει μέσα από τον καφέ;

 

3. Στροβιλισμός κατά την εκχύλιση

Αναφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε την ταχύτητα της εκχύλισης μέσω του στροβιλισμού και ανάλυση του πώς ο στροβιλισμός του νερού κατά την επαφή με τον καφέ μπορεί να αυξήσει την εκχύλιση στερεών διαλυτών.

4. Χρόνος εκχύλισης

Ανάλυση του χρόνου που απαιτείται να έρθει το νερό σε επαφή με τον καφέ, ώστε να πάρουμε σωστό αποτέλεσμα στερεών διαλυτών.

(πηγή: RW2productions)

5. Θερμοκρασία νερού

Ανάλυση της θερμοκρασίας νερού που απαιτείται για να εκχυλίσουμε όλες τα αναγκαία γευστικά χαρακτηριστικά στο φλυτζάνι.

6. Ποιότητα νερού

Ανάλυση στο πώς επηρεάζει την εκχύλιση η ποιότητα του νερού.

7. Μέθοδοι εκχύλισης

Ανάλυση στους τρόπους εκχύλισης διαφόρων μεθόδων: χαρτί, ύφασμα, μεταλλική σίτα, μεταλλικό φίλτρο. Ανάλυση στην πίεση κατά την εκχύλιση, στον χρόνο επαφής της κάθε μεθόδου και στο μέγεθος της άλεσης.

(πηγή: sb.)

Θα λάβω κάποια πιστοποίηση;

Ένα σεμινάριο σχετικό με τον καφέ δεν μπορεί να αποτελείται μόνο από θεωρία! Αφού καλυφθούν οι θεματικές ενότητες που αναφέραμε παραπάνω, ακολουθούν γραπτές εξετάσεις. Μόλις ολοκληρωθούν οι γραπτές εξετάσεις, πραγματοποιείται πρακτική εκπαίδευση, την οποία ακολουθούν πρακτικές εξετάσεις.

Οι επιτυχόντες λαμβάνουν πιστοποίηση SCAE Brewing Foundation απο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία SCAE. Η πιστοποίηση αυτή αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί μοναδική απόδειξη γνώσεων από πιστοποιημένο φορέα στον τομέα του καφέ. 

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τα επερχόμενα σεμινάρια SCAE Brewing Foundation;

Ως SCAE Authorised Trainer, το barista.gr διοργανώνει συχνά σεμινάρια SCAE σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Για να μαθαίνεις πάντα πρώτος τα τελευταία νέα μας και να εξασφαλίζεις έγκαιρα θέση στα σεμινάρια, μείνε συντονισμένος στο barista the blog, ακολούθησέ μας στα social media ή κάνε εγγραφή στο newsletter μας.