Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Σεμινάριο SCAE Barista Professional: ποιος θέλει να γίνει Pro;

Εργάζεσαι πάνω από ένα χρόνο ως barista, έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, τον επαγγελματισμό και την εμπειρία και θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα; Είσαι έτοιμος/η για ένα σεμινάριο SCAE Barista Professional, το οποίο θα σου δώσει την αντίστοιχη πιστοποίηση για να είσαι πια ένας pro barista... με βούλα και σφραγίδα από τον SCAE!

Tα σεμινάρια SCAE Barista Professional αποτελούν το τρίτο και τελευταίο επίπεδο της ενότητας «Δεξιότητες Barista» ("Barista Skills") του SCAE Coffee Diploma και προσφέρουν στον συμμετέχοντα τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να τελειοποιήσει τα ροφήματά του, να είναι σε θέση να εκπαιδεύσει άλλους baristi, αλλά και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς barista! 

To barista.gr, ως εκπαιδευτής επίσημα αναγνωρισμένος από τον SCAE, διοργανώνει σεμινάρια SCAE Barista Professional, στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Καθώς πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο και απαιτητικό σεμινάριο, πριν συμμετάσχεις σε αυτό θα πρέπει να είσαι σίγουρος/η ότι είναι κατάλληλο για εσένα. Παρακάτω, θα βρεις τις σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για το SCAE Barista Professional:

1. Σε ποιους απευθύνεται ένα σεμινάριο SCAE Barista Professional;

Τα σεμινάρια SCAE Barista Professional απευθύνεται σε έμπειρους baristi, οι οποίοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο στον χώρο της καφεστίασης και έχουν αποκτήσει την πιστοποίηση SCAE Barista Intermediate

2. Ποια είναι η θεματολογία ενός σεμιναρίου;

Τα σεμινάρια SCAE Barista Professional έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξετάζουν τις λεπτομερείς γνώσεις και τις εξειδικευμένες δεξιότητες, οι οποίες απαιτούνται από έναν επαγγελματία barista.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να κατανοούν πλήρως τις πρώτες ύλες τους και τις διαθέσιμες μεθόδους που οδηγούν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας των ροφημάτων τους, καθώς και να είναι σε θέση να μεταδίδουν αυτές τις γνώσεις σε νέους baristi, ενώ πρέπει και να γνωρίζουν πώς να παρέχουν ποιοτικό customer service. 

Παρακάτω παρουσιάζονται οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται θεωρητικά και πρακτικά σε ένα σεμινάριο SCAE Barista Professional:

• Κόκκοι Καφέ

Στο σεμινάριο SCAE Barista Professional, οι συμμετέχοντες εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τους κόκκους του καφέ: από τα χαρακτηριστικά ενός blend/single origin και το πώς αυτά επηρεάζουν τη γεύση του καφέ μέχρι το πώς επηρεάζεται η φρεσκάδα των κόκκων από τις κλιματικές συνθήκες και τις μεθόδους συσκευασίας.

• Διαχείριση του χώρου εργασίας

Ένα καλό καφέ πρέπει να έχει και τη σωστή διαρρύθμιση, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς, όπως και η ροή πελατών και η καλή εξυπηρέτησή τους. Ο pro barista πρέπει να αναγνωρίζει τυχόν προβλήματα στη διαρρύθμιση, αλλά και να γνωρίζει πώς αυτά πρέπει να διορθωθούν.

• Μύλοι άλεσης, Ζύγισμα Δόσης και Tamping

O professional barista δεν ξέρει απλά να χρησιμοποιεί σωστά τον μύλο άλεσης, τη ζυγαριά και το πατητήρι του: πρέπει να γνωρίζει όλα τα χαρακτηριστικά  τους, να μπορεί να τα ρυθμίζει εύκολα για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να αναγνωρίζει λάθη στη χρήση τους και να μπορεί να τα επισημάνει σε άλλους και να κάνει τη σωστή επιλογή όταν επιλέγει τα εργαλεία του.

• Extraction και Brewing

Θερμοκρασία και πίεση: οι δυο ρυθμίσεις μιας μηχανής espresso που επιδρούν καθοριστικά στη γεύση και το σώμα του espresso. Μπορείς να τα ρυθμίσεις για να πάρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα; Λέξεις και φράσεις, όπως PID και στερεά διαλυτά σου είναι γνωστές; Στο σεμινάριο SCAE Barista Professional, θα αποκτήσεις ακόμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις σε βάθος όλη την επιστήμη πίσω από το extraction και το brewing. 

• Οξέα του Καφέ

Η οξύτητα είναι υπεύθυνη για μια σειρά γευστικών ιδιοτήτων του καφέ, όπως οι φρουτώδεις νότες που μπορεί κανείς να ανιχνεύσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία. Στο σεμινάριο SCAE Barista Professional θα μάθεις ποια οξέα ευθύνονται για καθεμία από αυτές τις φρουτώδεις γεύσεις και θα είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις σωστά την κάθε γεύση σε μια διαδικασία γευσιγνωσίας καφέ (cupping), να κάνεις καλύτερη επιλογή της ποικιλίας που θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς και να καβουρδίζεις και να αποθηκεύεις τον καφέ, ώστε να κάνεις λιγότερο ή περισσότερο έντονη την παρουσία των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

• Γάλα και καφές

Ξέρεις από καλό αφρόγαλα, ξέρεις και από microfoam; Θέλεις να μάθεις τις τεχνικές που εξασφαλίζουν συστηματικά ποιοτικό αφρόγαλα για τα ροφήματά σου και τις latte art δημιουργίες σου; Μετά το σεμινάριο SCAE Barista Professional, θα τα ξέρεις όλα και θα έχεις κάνει και εξάσκηση με το επαγγελματικής ποιότητας γάλα ΝΟΥΝΟΥ BARISTA'S GOLD, το οποίο είναι και ο επίσημος χορηγός των σεμιναρίων του barista.gr!

• Σχεδιασμός Barista Menu και Διαχείριση Οικονομικών

Μπορείς να σχεδιάσεις και να γράψεις το menu για ένα καφέ; Μπορείς να αξιολογήσεις ένα menu espresso με βάση το περιεχόμενο και το design του; Μάθε πώς να επιλέξεις σωστά τα ροφήματα ενός barista menu, αλλά και το ποιες πρέπει να είναι οι τιμές τους σε σχέση με το κόστος τους, με τη συμμετοχή σου σε ένα σεμινάριο SCAE Barista Professional.

• Υγιεινή, Ασφάλεια και Συντήρηση 

Ο δρόμος προς την επιτυχία περνάει πάντα από την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Σαν pro barista οφείλεις να γνωρίζεις τα πάντα γύρω από την καθαριότητα και την ασφάλεια του χώρου εργασίας σου και να μπορεί να εκπαιδεύσεις σωστά και το υπόλοιπο προσωπικό γύρω από αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα. Πρέπει ακόμα να είσαι σε θέση να πραγματοποιείς την απαραίτητη συντήρηση που χρειάζονται τόσο η μηχανή espresso, όσο και τα υπόλοιπα μηχανήματα και εργαλεία στον πάγκο σου. Όλα τα παραπάνω καλύπτονται κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου SCAE Barista Professional.

• Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλός πελάτης είναι ο ευχαριστημένος πελάτης! Και υπάρχουν τρόποι να αξιολογήσεις το επίπεδο της εξυπηρέτησης που παρέχεις τόσο εσύ όσο και οι συνάδελφοί σου, και να το βελτιώσεις για να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις ακόμα και του πιο απαιτητικού πελάτη. Φυσικά, η ενότητα της εξυπηρέτησης πελατών δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε pro baristi!

3. Ποιος θα με εκπαιδεύσει;

Ο Βασίλης Τάρταρης, SCAE Authorized Trainer και ιδιοκτήτης του barista.gr.

4. Θα λάβω κάποια πιστοποίηση;

Τα σεμινάρια SCAE Barista Professional ολοκληρώνονται με γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για την πιστοποίηση SCAE Barista Professional

Η επιτυχία στις εξετάσεις σού εξασφαλίζει την πιστοποίηση SCAE Barista Professional, η οποία αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί μοναδική απόδειξη γνώσεων από πιστοποιημένο φορέα στον τομέα του καφέ.

5. Δεν έχω τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για το σεμινάριο SCAE Barista Professional. Ποιο σεμινάριο θα πρέπει να παρακολουθήσω για να τις αποκτήσω;

Αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα και ανακαλύπτεις τώρα τον κόσμο του καφέ, θα πρέπει να ξεκινήσεις από ένα σεμινάριο barista που να απευθύνεται σε αρχάριους και θα σου δώσει τις σωστές βάσεις.

Ιδανικά μπορείς να επιλέξεις ένα σεμινάριο SCAE Barista Foundation ή ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation!

Αν πάλι έχεις γνώση των βασικών δεξιοτήτων ενός barista και εργάζεσαι ήδη στον κλάδο (χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό), μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο SCAE Barista Intermediate, η πιστοποίηση του οποίου είναι απαραίτητη για να παρακολουθήσεις το SCAE Barista Professional.