Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ο speciality coffee θέλει και special barista!

Ο όρος «speciality coffee» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του '70 και πλέον αποτελεί συνώνυμο του ποιοτικού καφέ, ο οποίος έχει ονομασία προέλευσης και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου οι baristi να αποκτήσουν νέες, special ιδιότητες!

Για να ξεχωρίσει ένας σημερινός barista δεν πρέπει απλά να μπορεί να φτιάξει μια ποιοτική κούπα καφέ! Από τη στιγμή που ο speciality coffee καθιερώθηκε, τόσο στους πάγκους των baristi όσο και στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού, οι απαιτήσεις ειναι αυξημένες και οι νέες τάσεις του καφέ διαδέχονται η μία την άλλη.

Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας barista που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του speciality coffee; 

1. Πρέπει να είναι πάντα καλά προετοιμασμένος!

O speciality καφές απαιτεί γνώσεις, ώρες εξάσκησης και πειραματισμού και σωστή καθημερινή προετοιμασία: η μηχανή του espresso πρέπει να έχει ζεσταθεί πολύ πριν μπει ο πρώτος πελάτης της ημέρας και όλα τα εργαλεία brewing πρέπει να είναι έτοιμα για χρήση. 

Έτσι, ένας speciality barista μπορεί να συγκεντρωθεί και να είναι αποτελεσματικός σε αυτό που πρέπει να κάνει: τη δημιουργία εξαιρετικού speciality καφέ!

2. Πρέπει να είναι επικοινωνιακός!

O speciality barista είναι ένας expert του καφέ! Και ως expert είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν τον καφέ που τους ταιριάζει και θα τους ικανοποιήσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη διάθεσή τους. Γι' αυτό, θα πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει με τους πελάτες, να τους μεταδώσει τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό του και να τους προτείνει το ρόφημα που θα αναβαθμίσει τη σχέση τους με τον καφέ.

3. Πρέπει να συντηρεί σωστά τον εξοπλισμό του!

Ο καθημερινός καθαρισμός και η συντήρηση του εξοπλισμού είναι βασικές υποχρεώσεις του speciality barista, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει πότε η μηχανή του espresso χρειάζεται service ή πότε πρέπει να αλλαχθούν τα μαχαίρια του μύλου άλεσης. 

Παρότι η ενασχόληση με τον τεχνικό εξοπλισμό δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα για έναν barista όσο η εκχύλιση, το latte art και οι διάφοροι μέθοδοι brewing, δεν παύει να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του, καθώς η κατάσταση του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των ροφημάτων που δημιουργεί.

4. Πρέπει να βρει την τέλεια συνταγή ανάλογα με τον καφέ και τη μέθοδο που χρησιμοποιεί!

Το προνόμιο ενός speciality barista είναι ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στη δουλειά του καφέδες υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερων γευστικών χαρακτηριστικών, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους και δίνουν ξεχωριστά τελικά αποτελέσματα.

Πώς μπορεί κανείς να τους αξιοποιήσει στο έπακρο; Με υπομονή, γνώση και ώρες πειραματισμού! Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία είναι διαφορετικοί ανάλογα με τον καφέ και τη μέθοδο brewing που χρησιμοποιείται. Και το να τελειοποιήσει τις συνταγές που οδηγούν σε αξέχαστες κούπες καφέ είναι η πιο συναρπαστική πρόκληση του speciality barista!

5. Πρέπει να εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις και τις δεξιότητές του!

Ο κόσμος του καφέ δεν παραμένει ποτέ στάσιμος και κανείς δεν μπορεί ποτέ να πει ότι γνωρίζει τα πάντα γύρω από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωσή του. 

Η ρήση «όσο ζω μαθαίνω» είναι μια πραγματικότητα για τους επαγγελματίες του χώρου και το πιο ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεν είναι φυσικά άλλο από το Coffee Diploma του SCAE.

Αν θέλετε να αποκτήσετε νέες γνώσεις, να κάνετε πρακτική εξάσκηση με τη βοήθεια εισηγητών αναγνωρισμένων από τον SCAE και να λάβετε την αντίστοιχη πιστοποίηση, τότε τα σεμινάρια του barista.gr είναι αυτό που χρειάζεστε για να γίνετε ένας πραγματικός speciality coffee expert!