Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Το πάτημα του espresso μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει μια δόση espresso, αν το παραλείψετε ή δεν το κάνετε με τον σωστό τρόπο.
Το πάτημα ή αλλιώς tamping του αλεσμένου καφέ πριν την εκχύλιση ενός espresso αποτελεί έναν από τους συντελεστές της δημιουργίας της τέλειας δόσης του αγαπημένου ροφήματος.
Ο λόγος που καθιστά το tamping απαραίτητο είναι ότι εξασφαλίζει τη βέλτιστη αλληλεπίδραση ανάμεσα στον φρεσκοαλεσμένο καφέ και το νερό της μηχανής.
Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά, το πάτημα συμπυκνώνει τη δόση του καφέ που έχετε τοποθετήσει στο καλαθάκι του portafilter, ώστε το άλεσμα να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά ανάμεσα στους κόκκους.
Όσο πιο ομοιόμορφο το άλεσμα μετά το πάτημα, τόσο πιο ομοιόμορφη εκχύλιση θα επιτύχετε.
Παρακάτω, θα δούμε ένα προς ένα τα βήματα μιας σωστής διαδικασίας tamping.
Βήμα 1ο
Προσθέστε αλεσμένο καφέ στο καλαθάκι του portafilter. Απαραίτητη προϋπόθεση: το καλαθάκι του portafilter πρέπει να είναι καθαρό! Επίσης, αν ο καφές σχηματίζει ένα μικρό «λοφάκι» και δεν είναι ακριβώς στο χείλος του portafilter, τότε ακόμα καλύτερα γιατί έτσι εξασφαλίζετε ότι θα μείνει αρκετός καφές στο καλαθάκι, αφού πατηθεί.
Βήμα 2ο
Περάστε το δείκτη σας πάνω το portafilter για να απομακρύνετε την extra ποσότητα και να ευθυγραμμίσετε τον καφέ με το χείλος του portafilter.
Βήμα 3ο
Κρατήστε τo πατητήρι του καφέ, εφαρμόστε το στο portafilter και πιέστε με βάρος 15kg. Στις πρώτες σας προσπάθειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά μπάνιου. Τοποθετήστε πάνω της το portafilter, πατήστε με το tamper και δείτε πόση πίεση αντιστοιχεί σε περίπου 15 kg.
Βήμα 4ο
Ώρα για το λεγόμενο polishing. Στρίψτε το πατητήρι και χρησιμοποιείστε το δείκτη και τον αντίχειρά σας για να το διορθώσετε εάν δεν είναι παράλληλο.
Είστε έτοιμοι να φτιάξετε μια απολαυστική δόση espresso!
Extra tip: Φροντίστε το πατητήρι σας να έχει ακριβώς την ίδια διάμετρο με το portafilter της μηχανής σας, ώστε να επιτευχθεί σωστό πάτημα με την πίεση των 15 κιλών σε όλη την επιφάνεια του καφέ.