Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τι είναι ο specialty coffee;

Τα τελευταία χρόνια μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας ένας νέος όρος που δεν αφορά μόνο τους λάτρεις του καφέ. Αυτός ο όρος είναι ο specialty coffee. Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει και με ποιό τρόπο σας αφορά;

Με απλά λόγια ο specialty coffee είναι ο καφές που προκύπτει από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας, οι οποίοι καλλιεργούνται στις τέλειες συνθήκες και οι οποίοι ουσιαστικά παρέχουν μοναδικές γεύσεις χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες και το έδαφος που μεγαλώνουν.

Γνωρίστε τον Specialty coffee καλύτερα

Στη ζωή μας ο specialty coffee άρχισε να μπαίνει πιο έντονα, παρότι πρωτοεμφανίστηκε πριν αρκετές δεκαετίες, τα τελευταία δύο χρόνια με τη δημιουργία του Specialty Coffee Association. O Specialty Coffee Association προέκυψε από τη συνένωση του ευρωπαϊκού με τον αντίστοιχο αμερικάνικο οργανισμό, που έχει επιφορτιστεί με τη μελέτη της αλυσίδας παραγωγής του καφέ. Η ποιότητα του καφέ μπαίνει στο μικροσκόπιο, ώστε στο φλυτζάνι μας να φτάνει η καλύτερη δυνατή γεύση. Κι αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φυτό, τον αγρότη, το έδαφος, το κλίμα και φυσικά τον barista.

Σε ποιούς απευθύνεται

Με δεδομένο ότι ο καφές έχει φανατικό κοινό και αποτελεί την πιο γευστική συνήθεια στην καθημερινότητα όλων -καθώς τα στοιχεία που περιέχει τον κατατάσσουν στην κορυφή των πιο γευστικών ποτών και τροφίμων- δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο specialty coffee μας αφορά όλους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Statista, το 2017, η ετήσια κατανάλωση καφέ κατα κεφαλήν στην Ελλάδα είναι 4,52 κιλά.

Αλλά εάν αυτό ακούγεται υπερβολικό, τότε απευθύνεται σε ουρανίσκους που αναζητούν την τελειότητα στη γεύση, με τα αρώματα και τις γεύσεις να αναδεικνύονται σε κάθε γουλιά.

Σε τι διαφέρει ο specialty από τον εμπορικό καφέ;

Η ουσιαστική διαφορά που έχει ένας specialty καφές από τον απλό καφέ που κυκλοφορεί στην αγορά είναι η προσωπικότητά του, μέσα από την οποία φαίνεται τόσο η προέλευση, όσο και η ποιότητά του. Ο specialty coffee πωλείται πάντοτε φρεσκοψημμένος, σε αντίθεση με τον εμπορικό καφέ που τις περισσότερες φορές είναι μπαγιάτικος, καθώς συνήθως φτάνει στον καταναλωτή ακόμη και 5-6 μήνες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος. Όμως, η μεγαλύτερη διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής τους. Στην περίπτωση του specialty ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία συγκομιδής, επεξεργασίας και αποθήκευσης, η οποία του εξασφαλίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, που τον κάνουν μοναδικό.

Με έναν specialty coffee έχει κανείς την τέλεια ποιότητα. Για να σας προσφέρει όμως την τέλεια γεύση, παίζει ρόλο και ο τρόπος παρασκευής του καφέ. Γι' αυτό κάθε barista πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά τις ιδιότητες και τον τρόπο χειρισμού ενός τόσο ιδιαίτερου καφέ. Τα σεμινάρια του barista.gr είναι ο τρόπος για να μάθει κανείς όλα όσα θέλει για να γίνει ο τέλειος barista.