Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Women in coffee: To νέο παγκόσμιο κίνημα

H Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, γιορτάστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό του Καφέ και τις 77 χώρες μέλη του, την 1η Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού ήταν ξεχωριστό καθώς ήταν αφιερωμένος στο κίνημα «women in coffee».

Ο ρόλος των γυναικών στην αλυσίδα παραγωγής του καφέ ήταν ανέκαθεν σημαντικός. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνεται όλο και πιο καθαρά η σπουδαιότητα των γυναικών στην παραγωγή του καφέ, γι’ αυτό και διεθνώς προωθείται ο ρόλος τους και εντείνεται η προσπάθεια ενδυνάμωσης της θέσης των γυναικών.

Η ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στην παραγωγή του καφέ, εξάλλου, θεωρείται απαραίτητη για την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτός μάλιστα είναι και ο σκοπός του International Women’s Coffee Alliance. Δηλαδή, να αναγνωριστεί η θέση των γυναικών στην διεθνή κοινότητα του καφέ, να παροτρύνει τη συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα της βιομηχανίας του καφέ, και να εξασφαλίσει στις γυναίκες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα κανονικές αμοιβές και ένα καλό επίπεδο ζωής.

Το 2003 γυναίκες από την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτόν τον οργανισμό, ο οποίος έχει αυτή την αποστολή. Υπάρχουν αρκετοί αντίστοιχοι οργανισμοί παγκοσμίως, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν αντίστοιχα μηνύματα, καθώς, για παράδειγμα, σε κάποιες αφρικανικές χώρες το 90% των αγροτικών εργασιών για την παραγωγή του καφέ, γίνεται από γυναίκες.

Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής των γυναικών και των εργασιών που κάνουν, ώστε να γνωρίζει η διεθνής κοινότητα το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι γυναίκες στη βιομηχανία του καφέ. Από την άλλη, χρειάζεται να δωθεί στις γυναίκες η ίδια πρόσβαση που έχουν οι άνδρες σε τεχνολογία και τεχνογνωσία γύρω από την αγροτική παραγωγή. Αυτό θα επιφέρει αύξηση 20 με 30% στην παραγωγή των αναπτυσσόμενων χωρών και θα δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας στον γυναικείο πληθυσμό.

Σήμερα, παρότι οι γυναίκες απέχουν από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εργάζονται πολύ περισσότερο από τους άνδρες στην παραγωγή του καφέ, και μάλιστα εργάζονται πιο σκληρά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την ισότητα, του Specialty Coffee Association της Αμερικής, οι γυναίκες εργάζονται μέχρι και 15 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες μόλις 8 ώρες.

Εκτός από τις γυναίκες που εργάζονται στα αγροκτήματα υπάρχουν και οι γυναίκες που εργάζονται στα καφέ. Και εκεί, στις αναπτυγμένες κοινωνίες όπως είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών για τις ίδιες θέσεις. Ενώ, χαρακτηριστικό πάραδειγμα για τους ειδικούς που μελετούν τη θέση των γυναικών, αποτελεί και το γεγονός ότι στους διεθνείς διαγωνισμούς από το 2009 μέχρι το 2017 μόνο δύο γυναίκες, μία από την Ιαπωνία και μία από τη Γαλλία, κατάφεραν να διακριθούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ είχε σαν κεντρικό της θέμα τις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα και να αμβλυνθούν οι διακρίσεις. Και αυτό το παγκόσμιο κίνημα πρέπει να πετύχει εάν θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους!