Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

4+1 χρήσιμες συμβουλές για κάθε νέο barista!

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με το συναρπαστικό χώρο του καφέ ή κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως barista, εκτός από τις γνώσεις και την τεχνική, υπάρχουν και κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Η δουλειά του barista απαιτεί βαθιά γνώση του καφέ, σωστή κατανόηση κι εφαρμογή των διαφόρων τεχνικών και διαδικασιών παραγωγής κάθε ροφήματος και, φυσικά, αγάπη κι ενδιαφέρον για το αντικείμενο!

Κανένας barista δεν έφτιαξε την τέλεια κούπα cappuccino στην πρώτη του προσπάθεια, ούτε μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει τα πάντα για τον καφέ, καθώς είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται συνεχώς και απαιτεί από τους επαγγελματίες του να μη μένουν στάσιμοι.

Στα σεμινάρια του barista.gr, έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και να διδάξω ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο. Πέρα από τις πρακτικές γνώσεις, δεν ξεχνώ να τους δώσω 5 βασικές, εμπειρικές συμβουλές που θα τους προετοιμάσουν και θα τους φανούν χρήσιμες στο ταξίδι τους στη μαγική χώρα του καφέ.

Αν είσαι κι εσύ νέος/α barista ή σκέφτεσαι σοβαρά να ασχοληθείς με την τέχνη του καφέ, συνέχισε να διαβάζεις!

1. Βρες τους ρυθμούς σου και μην αγχώνεσαι!

Ας υποθέσουμε ότι ολοκλήρωσες το πρώτο σεμινάριό σου και την επόμενη ημέρα συνειδητοποιείς ότι δεν θυμάσαι πόση ακριβώς πίεση πρέπει να ασκήσεις στο πάτημα του espresso. Σου έχω καλά νέα: αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και δεν ξεχωρίζει έναν εν δυνάμει καλό barista από έναν μέτριο ή κακό barista!

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να αφομοιώσει μια πληροφορία και να την χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή, γι' αυτό είναι σημαντικό να βρεις τους δικούς σου ρυθμούς και να μην βιάζεσαι.

Άλλωστε, η γνώση που θα αποκομίσεις μέσω της εκπαίδευσης δεν θα μετατραπεί αμέσως σε συστηματική παραγωγή εξαιρετικών ροφημάτων χωρίς την απαραίτητη εξάσκηση, γεγονός που μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή...

2. Κάνε την πρακτική εξάσκηση κομμάτι της καθημερινότητάς σου!

Μην περιμένεις να βρεις δουλειά ως barista για να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη. Ξεκίνα την εξάσκηση από το σπίτι και τελειοποίησε την τεχνική σου, εφαρμόζοντας όλα όσα έχεις μάθει. 

Πειραματίσου, κάνε λάθη, μάθε από αυτά, ανακάλυψε ποιο ρόφημα σου αρέσει περισσότερο να ετοιμάζεις, κάψε αρκετό γάλα μέχρι να φτιάξεις το τέλειο αφρόγαλα για latte art και θα διαπιστώσεις ότι η φράση "practice makes perfect" δεν είναι απλά ένα κλισέ!

Για να δοκιμάζεις συνέχεια νέα πράγματα και να παρακολουθείς τις εξελίξεις, μπορείς να παρακολουθείς YouTube videos άλλων baristi και να εφαρμόζεις τις τεχνικές τους. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν όχι μόνο στο να φτιάχνεις καλό καφέ, αλλά και να ανακαλύψεις το προσωπικό σου στυλ.

3. Μάζευε συνέχεια γνώσεις γύρω από τον καφέ!

Η εξάσκηση τελειοποιεί την τεχνική, αλλά η σφαιρική γνώση του καφέ είναι αυτή που κάνει έναν barista να ξεχωρίζει.

Όπως ένας καλός mixologist ξέρει τα πάντα για τα ποτό που θα χρησιμοποιήσει στο εκάστοτε cocktail του (τρόπο παραγωγής, προέλευση, ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά κλπ.), έτσι κι ο επαγγελματίας barista πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για τον καφέ, από το φυτό μέχρι τον καβουρδισμένο κόκκο που θα χρησιμοποιήσει. 

Φυσικά, ένα ταξίδι σε μια φυτεία καφέ στη Βραζιλία παραδείγματος χάριν είναι όνειρο ζωής για τους περισσότερους baristi, έμπειρους και μη! Όμως, ζούμε στην εποχή του Internet και έχουμε διαθέσιμες άφθονες πληροφορίες και υλικό σχετικό με τον καφέ.

Συνεπώς, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ξεκινήσεις από σήμερα να μαθαίνεις περισσότερα για τη διαδικασία που μετατρέπει τα άνθη του καφεόδεντρου στο ρόφημα που λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

4. Προσπάθησε να μην χάνεις εκδηλώσεις σχετικές με τον καφέ!

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις αυτές είναι όλο και πιο συχνές! Μπορείς να ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει στο χώρο του καφέ από τη σελίδα μας στο Facebook και να δίνεις το παρόν στα διάφορα events.

Εκεί θα γνωρίσεις επαγγελματίες του χώρου, θα δεις καταξιωμένους baristi να δημιουργούν μπροστά στα μάτια σου και θα ενημερωθείς για τις τελευταίες τάσεις του κλάδου. Περιττό να πω ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σε πιάσουν οι ντροπές σου, καθώς είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσεις, να κάνεις ερωτήσεις και να αποκομίσεις νέες γνώσεις γύρω από τον καφέ.

Αν μάλιστα νιώσεις κάποια στιγμή έτοιμος να λάβεις συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό για barista, ακόμα καλύτερα! Η εμπειρία αυτή θα σου μάθει πολλά και θα σε φέρει σε επαφή με ανθρώπους του χώρου.

+1. Μην ξεχνάς ποτέ...

... ότι ο καφές θέλει την αφοσίωση, την υπομονή, το χρόνο και την προσοχή σου, αλλά αν ασχοληθείς σοβαρά με αυτόν, θα σε ανταμείψει!