Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ζυγαριά espresso: το απαραίτητο εργαλείο του barista!

Ποιος φοβάται τη ζυγαριά espresso; Σίγουρα όχι ο barista που θέλει να φτιάχνει συστηματικά αριστουργηματικές δόσεις espresso!

Η δουλειά ενός barista απαιτεί γρήγορους ρυθμούς και σταθερή παραγωγή ποιοτικού καφέ. Έτσι, αφού πειραματιστεί πρώτα με το ζύγισμα και το χρόνο εκχύλισης μιας δόσης espresso για να βρει τον σωστό συνδυασμό των δυο παραπάνω παραγόντων, ένας barista είναι πλέον σε θέση να αναπαράγει τη «συνταγή» που έχει ως αποτέλεσμα μια αρωματική και γευστικά ποιοτική κούπα καφέ.

Specialty καφές και ζύγισμα

Όμως, η υπόθεση «ζύγισμα» δεν τελειώνει εδώ, ειδικότερα όταν πρόκειται για specialty baristi! Όσο έντονοι κι αν είναι οι καθημερινοί ρυθμοί της δουλειάς, η συνέπεια είναι η πρώτη προτεραιότητα ενός specialty barista. Και για να την εξασφαλίσει πρέπει να ζυγίζει κάθε δόση espresso!

Αν αυτό σας φαίνεται απίθανο έως ακατόρθωτο, τότε σκεφτείτε το εξής: μια επιχείρηση που ειδικεύεται σε specialty καφέ προβάλει ως δυνατό της σημείο την υψηλή ποιότητα και τις μοναδικές γεύσεις. 

Καθώς ο καφές αποτελεί οργανική πρώτη ύλη και η εκχύλιση του espresso είναι μια χειροκίνητη διαδικασία, οι παράγοντες της επιτυχίας (θερμοκρασία, πίεση κλπ.) δεν παραμένουν σταθεροί. Γι' αυτό, ένας barista πρέπει συνεχώς να ελέγχει τους παράγοντες αυτούς και να τους προσαρμόζει, ώστε να επιτυγχάνει με συνέπεια ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Έτσι, κανείς δεν θα παραπονεθεί ότι η επιχείρηση δεν του προσφέρει αυτό που υπόσχεται και ο barista θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: θα είναι περήφανος για κάθε δόση espresso!

Το ζύγισμα βήμα προς βήμα

Το ζύγισμα είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε και να κρατήσετε σταθερή την ποιότητα των δόσεων espresso που ετοιμάζετε. 

Θα χρειαστεί να προσθέσετε κάποιες παραπάνω κινήσεις στη διαδικασία που ήδη ακολουθείτε, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Οι κινήσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. Τοποθετήστε το άδειο portafilter στη ζυγαριά και ζυγίστε το.
  2. Αλέστε τον καφέ σας στο portafilter και ξαναζυγίστε το. Προσοχή: θα πρέπει να έχετε την επιθυμητή δόση στο portafilter, γι' αυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε ή να αφαιρέστε καφέ.
  3. «Μοιράστε» σωστά τη δόση του καφέ στο portafilter και πατήστε το άλεσμα με ένα tamper.
  4. Τοποθετήστε το portafilter στην κεφαλή της μηχανής σας.
  5. Τοποθετήστε την κούπα στη ζυγαριά, ζυγίστε την, τοποθετήστε την κάτω από το portafilter και πραγματοποιήστε κανονικά την εκχύλιση.

Τις πρώτες φορές που θα ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα είναι λογικό να σας φανεί η όλη διαδικασία σαν αγγαρεία, αλλά πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι ακόμα και μια διαφορά 2γρ, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το χρόνο εκχύλισης και, συνεπώς, τη γεύση του καφέ σας.

Σταδιακά, θα δείτε ότι θα πραγματοποιείτε τις κινήσεις αυτές με μεγαλύτερη ευκολία, μέχρι που θα φτάσετε στο σημείο να μην το σκέφτεστε πραγματικά καθόλου σαν κάτι που σας τρώει χρόνο, ενώ οι πελάτες περιμένουν στην ουρά ή το τραπέζι τους.

Μην ξεχνάτε ότι οι πελάτες περιμένουν και κάτι άλλο, το οποίο μόνο εσείς μπορείτε να τους προσφέρετε: μια κούπα εξαιρετικού καφέ που ξέρουν ότι θα απολαύσουν ξανά και ξανά επιστρέφοντας σε εσάς!