Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Καφές-Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας!

Καφές-Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας!

Αντιοξειδωτικά: αυτές οι μικρές ακαταλαβίστικες χημικές ενώσεις που απομακρύνουν από τον οργανισμό μας τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα μικροσκοπικά βλαβερά υποπροϊόντα

του μεταβολισμού. Όλοι μιλάμε για αυτά, ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι είναι. Και δεν πειράζει, αρκεί να τα εντάξουμε στην διατροφή μας. Πορτοκάλια, φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρασί, τσάι και...καφές! Ναι, καφές! Οποιοσδήποτε, ελληνικός, στιγμιαίος, φίλτρου, εσπρέσσο, οποιασδήποτε ποικιλίας, ζεστός ή κρύος.

Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές αποτελεί την πιο συχνή πηγή πρόσληψης αντιοξειδωτικών ενώσεων στον κόσμο και διαθέτει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα(π.χ. Τσάι ή κακάο). Ερευνητές από την Ιαπωνία βρήκαν ότι μια κούπα καφέ παρέχει περίπου 470mg πολυφαινολών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για το μαύρο τσάι είναι περίπου 230mg και για το πράσινο περίπου τα 270mg.Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του καφέ, οι λεγόμενες πολυφαινόλες, βρίσκονται σε όλα τα είδη του καφέ, ακόμα και στον ντεκαφεϊνέ, αλλά οι ποσότητες ποικίλουν ανάλογα με το είδος, το χαρμάνι, την ωρίμανση και την επεξεργασία του καφέ. Κατά μέσο όρο, ένα φλιτζάνι 150ml περιέχει 120mg χλωρογενικών οξέων.

Αυτές λοιπόν οι ενώσεις με τα περίεργα ονόματα είναι ο σύμμαχος μας για μια καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Προστατεύουν την καρδιά μας, το ήπαρ μας, την μνήμη μας, βοηθούν στην διατήρηση του κολλαγόνου, χαρίζοντας μας ελαστικό δέρμα και αρθρώσεις, καταπραΰνουν τις αλλεργίες, προφυλάσσουν από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μεταλλάξεων, προλαμβάνουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.

Ο καφές, εκτός των αντιοξειδωτικών του συστατικών, περιέχει επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερόλης και στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύοντας την προβιοτική δράση άλλων τροφίμων.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευεργετική δράση που έχει η καφεΐνη ως ουσία, όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Ευεξία, ενέργεια, πνευματική διάυγεια, σωματική εγρήγορση. Όλοι γνωρίζουμε πόσο μας βοηθάει ένας καφές για να αποδίδουμε καλύτερα.

Ενδώστε λοιπόν άφοβα στο αγαπημένο σας καφεδάκι, είτε το απολάυσετε μόνοι σας είτε με παρέα.

 

* Το άρθρο αυτό συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου Δήμητρας Χριστοδούλου-threpsislab