Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Καφές σε ποτήρι από το σπίτι… με έκπτωση!

Καφές σε ποτήρι από το σπίτι… με έκπτωση!

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η χρήση του πλαστικού προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών, και οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν ακόμη και τη διατροφική αλυσίδα. Μήπως τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια στην καθημερινότητά μας, χωρίς όμως να χάσουμε τις αγαπημένη μας συνήθεια, όπως ένας παγωμένος καφές;


Για τους περισσότερους από εμάς ο καφές «to go» είναι μία σχέση πάθους. Είναι η καθημερινή μας στάση πριν πάμε στο γραφείο, είναι το ρόφημα που επιλέγουμε ενώ ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο, είναι αυτό που θέλουμε να μας δροσίζει ενώ είμαστε στην παραλία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, κάθε μέρα πετάμε αμέτρητα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια, τα οποία καταλήγουν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στη θάλασσα, με εμφανή πλέον τα σημάδια στο περιβάλλον.


Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε να λαμβάνονται αποφάσεις, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη χρήση βιοδιασπόμενων υλικών. Τα πλαστικά καλαμάκια για παράδειγμα και η πολυδιαφημισμένη απαγόρευση της χρήσης τους είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι συγκλονιστικό ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε καθημερινά 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης για να πίνουμε τον καφέ μας, ελάχιστα από τα οποία ανακυκλώνονται.
 

Αλλάζουμε συνήθειες


Το καίριο ερώτημα είναι, από τη μια, τι κάνουμε εμείς στην καθημερινότητά μας και, από την άλλη, πόσο οι επιχειρήσεις συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Και η απάντηση είναι σαφώς μία. Αλλάζουμε όλοι μαζί συνήθειες.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, λειτουργεί η καμπάνια της Greenpeace «Στο ποτήρι μου» που προσπαθεί να κινητοποιήσει τόσο τους επιχειρηματίες στον χώρο του καφέ, όσο και τους καταναλωτές, να ξεχάσουν τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και να πηγαίνουν με τα δικά τους, επαναχρησιμοποιούμενα, στα coffee shops, κάθε φορά που θέλουν να πιουν τον καφέ τους. Μάλιστα, η Greenpeace σωστά σκέφτηκε ότι το κίνητρο για να αγκαλιάσει το κοινό αυτή την προσπάθεια είναι η έκπτωση σε κάθε ρόφημα.

Η ανταπόκριση σε αυτή τη δράση ολοένα και αυξάνεται, κυρίως από το ευαισθητοποιημένο κοινό που πηγαίνει για τον καφέ του έχοντας μαζί και το ποτήρι του. Η δράση όμως αφορά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δύναμη να ευαισθητοποιήσουν τους πελάτες τους, και που οφείλουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. Η δυναμική των καφέ είναι αυτή που θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο το κοινό, ενώ η έκπτωση που αγγίζει ακόμη και το 25%-30%, σήμερα δίνει το κίνητρο, αύριο, όμως, θα πρέπει να είναι πραγματικά αχρείαστη και όλοι να κατανοούμε την αναγκαιότητα της χρήσης ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών.

Μετά τις πλαστικές σακούλες, σειρά έχουν τα καλαμάκια και τα πλαστικά ποτήρια, εάν θέλουμε το αποτύπωμα που αφήνουμε όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, στον πλανήτη να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Και η απόλαυση του καφέ είναι μία καλή «καθημερινή» αρχή για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας.