Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Latte Art για αρχάριους!

Latte Art για αρχάριους!

Πολλές τάσεις εμφανίζονται κι εξαφανίζονται στον χώρο του καφέ, αλλά το latte art έχει έρθει για να μείνει! Μάθε τα μυστικά για μια περίτεχνη, γευστικά και οπτικά, κούπα cappuccino.

Ποιος φοβάται το latte art; Σίγουρα όχι ένας barista που έχει στη διάθεσή του τα σωστά εργαλεία, την υπομονή και την όρεξη για πειραματισμό! Αν δεν έχεις ασχοληθεί μέχρι στιγμής με την τεχνική του να μετατρέπεις το αφρόγαλα σε μικρά έργα τέχνης, αυτό το άρθρο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξεκινήσεις. 

Όπως κάθε ζωγράφος, έτσι κι εσύ χρειάζεσαι τα παρακάτω:

Κατάλληλα εργαλεία

Κανένα αριστούργημα της ζωγραφικής δεν δημιουργήθηκε χωρίς καμβά, πινέλο και χρώματα. 

Στην περίπτωση του latte art θα χρειαστείς:

  1. Μια μηχανή εσπρέσο με ακροφύσιο που να παράγει ισχυρή δύναμη ατμού.
  2. Μια γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art.
  3. Κρύο, φρέσκο γάλα.
  4. Ένα ειδικό θερμόμετρο ροφημάτων.

Απαραίτητες γνώσεις

Κάθε τέχνη έχει τους δικούς της κανόνες επιτυχίας και το latte art δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Αρχικά, θα πρέπει η γαλατιέρα σου να είναι καθαρή και να μην είναι ζεστή. Ιδανικά, μπορείς να την βάλεις στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσεις και αμέσως μετά τη χρήση, αφού φυσικά την καθαρίσεις καλά πρώτα.

Όσον αφορά το γάλα, δύο είναι οι αυστηροί κανόνες: πρέπει να είναι πάντα φρέσκο και πάντα κρύο (4 - 7 βαθμούς Κελσίου), αλλά όχι παγωμένο.

Το θερμόμετρο θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα τη θερμοκρασία του γάλακτος στις πρώτες σου προσπάθειες, καθώς αυτή δεν πρέπει να υπερβεί τους 65 - 70 βαθμούς κατά τη διάρκεια του αφρίσματος. Αργότερα, όταν θα έχεις φτιάξει αφρόγαλα αρκετές φορές, θα μπορείς να καταλάβεις αν η θερμοκρασία είναι σωστή δια της αφής και δεν θα χρειάζεσαι πια το θερμόμετρο.

Προχωράμε στο ακροφύσιο της μηχανής σου. Θα πρέπει να το εκτονώνεις πάντα πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί η παρουσία νερού στο γάλα και να εξασφαλίζεις σταθερή πίεση ατμού και όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. 

Σωστή τεχνική: άφρισμα και έκχυση

Το πρώτο στάδιο του latte art είναι το άφρισμα που θα δημιουργήσει το αφρόγαλα με την απαλή και βελούδινη υφή που απαιτείται για τις latte δημιουργίες.

Αφού εκτονώσεις το ακροφύσιο της μηχανής, θα πρέπει να γεμίσεις τη γαλατιέρα με κρύο γάλα και να βυθίσεις το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος. Στη συνέχεια, άνοιξε τον ατμό στο maximum και ανέβασε σιγά σιγά το ακροφύσιο πιο κοντά στην επιφάνεια για να δεις σταδιακά τον όγκο του γάλακτος να διπλασιάζεται. 

latte art άφρισμα screenshot

Έπειτα, κατέβασε αργά τη γαλατιέρα, έτσι ώστε η άκρη του ακροφυσίου να βρίσκεται 1 εκατοστό κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και συνέχισε μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου.

Μόλις επιτευχθεί η συγκεκριμένη θερμοκρασία, γείρε ελαφρά τη γαλατιέρα, τοποθέτησε το ακροφύσιο στο πλαϊνά της και βύθισε το βαθιά μέσα στο γάλα, περιστρέφοντάς το αριστερόστροφα. Συνέχισε μέχρι το γάλα να φτάσει τη θερμοκρασία των 65 με 70 βαθμών Κελσίου, κλείσε τον ατμό και βγάλε το ακροφύσιο και το θερμόμετρο από τη γαλατιέρα.

latte art άφρισμα screenshot

Το αφρόγαλα είναι έτοιμο, απλά για καλύτερα αποτελέσματα άφησέ το λίγο να ξεκουραστεί και μετά χτύπησε ελαφρά τη γαλατιέρα πάνω στον πάγκο για να διαλύσεις πιθανές φυσαλίδες.

latte art γαλατιέρα screenshot

Πριν περάσεις στο δεύτερο στάδιο, αυτό της έκχυσης και της δημιουργίας των μοτίβων, θα πρέπει να έχεις τελειοποιήσει την τέχνη του αφρίσματος και να είσαι σε θέση να φτιάχνεις συστηματικά τέλειο αφρόγαλα, το οποίο να είναι ομοιογενές, με συμπαγή, κρεμώδη υφή.

Ας περάσουμε τώρα στη στιγμή της δημιουργίας!

Ξεκίνα να ρίχνεις το αφρόγαλα στον καφέ, με μεγάλη προσοχή στη μύτη της γαλατιέρας και την άκρη της κούπας που πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες, ώστε να εξασφαλίζεται μια συνεχής ροή. 

Η ταχύτητα της έκχυσης και η γωνία της κούπας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό, ξεκίνα να ρίχνεις αργά το αφρόγαλα από ύψος περίπου 5 εκατοστών από το κάτω μέρος της κούπας. Μόλις η κούπα γεμίσει περίπου έως τη μέση, επιτάχυνε από τη μία άκρη του φλιτζανιού μέχρι την άλλη κάνοντας μια ελαφριά ταλάντωση δεξιά-αριστερά για να πετύχεις το μοτίβο ροζέτας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

latte art σχέδια screenshot

Προσπάθησε, όσο αυτό είναι εφικτό τουλάχιστον στην αρχή, να μην τρέμεις και επικέντρωσε την προσοχή σου στον έλεγχο του ρυθμού, της γωνίας και του ύψους της έκχυσης,

Υπομονή και όρεξη για δημιουργία

Κανένας διάσημος ζωγράφος δεν έγινε γνωστός με το πρώτο του κιόλας έργο, ούτε δημιούργησε ένα αριστούργημα την πρώτη φορά που έπιασε στα χέρια του ένα πινέλο.

Οπότε, μην απογοητευτείς αν οι πρώτες σου προσπάθειες δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το latte art είναι μια λεπτή τέχνη που θα κατακτήσεις με χρόνο, υπομονή, πολλές προσπάθειες, αλλά πάνω απ' όλα όρεξη και μεράκι για την δημιουργία μιας αριστουργηματικής - από όλες τις απόψεις - κούπας cappuccino.