Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Το cold brew, η νέα τάση στον κρύο καφέ, είναι μια ιδανική επιλογή τώρα που αρχίζουν οι ζέστες και μπορεί να κάνει ακόμα και τους φανατικούς του φραπέ ή του freddο να αλλαξοπιστήσουν!
Αφού κατέκτησε τους coffee lovers των ΗΠΑ, από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι και τη Νέα Υόρκη, η παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου, γνωστή κι ως cold brew, έκανε απόβαση και στην Ελλάδα και αποκτά σταδιακά έδαφος στην αγορά του καφέ.
Κι αν η φράση «παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου» σας φέρνει στο νου καυτό γαλλικό καφέ που χύνεται σε ποτήρι με πάγο, είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα!
Αρχικά, να επισημάνουμε το εξής: άλλο cold-brewed κι άλλο iced coffee! Από τη μία, ο όρος iced coffee χρησιμοποιείται για να αναφερθεί κανείς σε ζεστό καφέ ο οποίος κρυώνει με την προσθήκη πάγου ή με το να χυθεί σε ποτήρι με πάγο. Από την άλλη, η διαδικασία παρασκευής καφέ με τη μέθοδο του cold brewing είναι μια επιστήμη από μόνη της!
Στην πιο απλή εφαρμογή του cold brewing (διαδικασία εκχύλισης με κρύο νερό), ο αλεσμένος καφές μουλιάζει σε κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα (12 έως 24 ώρες). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται immersion ή infusion και ο χρόνος που θα παραμείνει ο καφές μαζί με το νερό καθορίζει και την ένταση του τελικού ροφήματος. Στη συνέχεια, το μείγμα φιλτράρεται και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σερβιριστεί με πάγο και να διατηρηθεί στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.
Τα πράγματα γίνονται πολυπλοκότερα - αλλά και εντυπωσιακότερα - όταν κανείς επιλέξει τη μέθοδο cold brewing που απαιτεί τη χρήση των γυάλινων cold drip towers!
Εκτός του ότι τραβάνε τα βλέμματα, οι πύργοι αυτοί φτιάχνουν ένα απολαυστικό cold brew κυριολεκτικά σταγόνα-σταγόνα! Στο πάνω μέρος τους τοποθετείται κρύο νερό ή ακόμα και πάγος. Ανοίγοντας τη στρόφιγγα του δοχείου του νερού οι σταγόνες πέφτουν στον αλεσμένο καφέ που βρίσκεται στο μεσαίο δοχείο. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 12 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, το ρυθμό με τον οποίο πέφτει στον καφέ, το βαθμό άλεσης του καφέ και την επιθυμητή τελική ποσότητα.
Όσοι έχουν υπομονή, ανταμείβονται από ένα αρωματικό τελικό ρόφημα που μπορεί να απολαύσουν με πάγο ή γάλα.
Τα υπέρ και τα κατά του cold brewing
Τι μπορεί να κάνει ένα cold brew να ξεχωρίσει από ένα freddo espresso; Η γεύση του!
Ο καφές που παράγεται με τη μέθοδο του cold brewing, εκτός από δροσερός, είναι αρωματικός, έχει γεμάτη γεύση και δεν πικρίζει. Είναι επίσης χαμηλός σε οξύτητα. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού και του χρόνου που απαιτεί, απελευθερώνει τα αρώματα και αναδεικνύει τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.
Όμως, δεν παύει να είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό κι αρκετό πειραματισμό μέχρι να βρείτε τις σωστές αναλογίες και την ακριβή θερμοκρασία που να έχουν ως αποτέλεσμα τη μοναδική γεύση που περιγράψαμε παραπάνω.
Μέχρι να αποφασίσετε εάν θα προσθέσετε το cold brew στον κατάλογο των παγωμένων ροφημάτων της επιχείρησή σας, δείτε στο παρακάτω video πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια κλασσική french press καφετιέρα με έμβολο.
Ευκαιρία να διαπιστώσετε μόνοι σας αν είναι δικαιολογημένος όλος ο ντόρος γύρω από το cold brew!