Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Μέθοδοι Εκχύλισης του Καφέ Φίλτρου.

Μέθοδοι Εκχύλισης του Καφέ Φίλτρου.

Ο καφές φίλτρου, μετά από την επέλαση του espresso, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι εκχύλισης του καφέ φίλτρου, πέρα από την κλασσική καφετιέρα. Υπάρχουν επίσης καφετιέρες και καφετιέρες.

Κάποιες είναι ανώτερης ποιότητας, σχεδιασμένες με μοναδικό τρόπο και από άριστα υλικά που δεν αλλοιώνουν την γεύση του καφέ, όπως οι ολλανδικές Moccamaster της Technivorm.

Moccamaster Kbgt

 

Τρόποι Εκχύλισης

 

Οι διάφοροι τρόποι εκχύλισης του καφέ καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι πραγματικά ιδιαίτερα ενδιαφέρον με τον ίδιο ακριβώς καφέ να μπορείς να απολαύσεις μια ξεχωριστή εμπειρία, διαφορετικής οξύτητας, επίγευσης, αρώματος και να δημιουργείς έναν tailor made  καφέ.

 

French Press

Espro P3 32oz

 

Πρόκειται για την πιο γνωστή μέθοδο εκχύλισης καφέ φίλτρου και όχι άδικα. Με την γαλλική πρέσα, η εκχύλιση γίνεται υπό πίεση, μέσα από ένα μεταλλικό φίλτρο, εξάγοντας όλα τα έλαια του καφέ και δίνοντας ένα πλούσιο καφέ με έντονο σώμα και ισορροπημένη γεύση.

 

Aeropress

Aeropress

 

Η Aeropress είναι ιδαική για όσους επιθυμούν έναν λιγότερο όξινο καφέ με ελαφρύ σώμα και πλούσια γεύση. Λειτουργεί με χάρτινα φίλτρα μιας χρήσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή espresso.

 

Pour Over

Ο αλεσμένος καφές, όποια μέθοδο pour over κι αν επιλέξετε, τοποθετείται σε ένα χάρτινο φίλτρο και η εκχύλιση πραγματοποιείται με την χρήση ζεστού νερού απευθείας στον αλεσμένο καφέ.

 

yami dripper

 

Drippers: Ένα καλό κωνικό dripper, κατάλληλο χάρτινο φίλτρο, μια ζυγαριά, ένας καλός βραστήρας με μακρύ στόμιο και έχουμε έναν γευστικό και αρωματικό καφέ κατευθείαν στην κούπα μας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

 

chemex 8

 

CHEMEX: Τέλειο αποτέλεσμα με κομψή εμφάνιση. Οι γυάλινες καράφες chemex με τα ξύλινα στοιχεία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος λόγω του άψογου σχεδιασμού τους. 

 

 

 

 

 

Σιφόνι

 

 

 

siphon

 

Πέρα από το ότι πρόκειται για διακοσμητικά κομψοτεχνήματα, τα σιφόνια απόσταξης δίνουν μια πολύ καθαρή κούπα και βοηθούν τις πιο λεπτές νότες να λάμψουν, οι οποίες πολύ συχνά χάνονται με άλλους τρόπους απόσταξης του καφέ.

 

 

 

 

 

Cold Brew

 

cold brew-1

 

Η παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου απαιτεί υπομονή και μεράκι. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία (12 με 24 ώρες), κατά την οποία ο καφές μουλιάζει σε κρύο νερό, πριν φιλτραριστεί και σερβιριστεί. Το καλό της διαδικασίας είναι ότι ο έτοιμος καφές μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 εβδομάδες, χωρίς να χάνει τα αρώματα και την γεύση του.

 

 

 

 

 

Όποια μέθοδο εκχύλισης του καφέ κι αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η φρεσκάδα του καφέ και η άλεση του, σημαντικότερο όμως η αγάπη που του δείχνετε!!!