Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Microlot καφές: τι ακριβώς είναι;

Στην αγορά του speciality καφέ συναντάμε διάφορους όρους,όπως blend, single origin και microlot. Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσει η έννοια του microlot: σε τι αναφέρεται, ποια η διαφορά του από άλλους χαρακτηρισμούς του καφέ και ποια κριτήρια πρέπει να ικανοποιούνται για να ισχύει πραγματικά.

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας τους όρους blend, single origin και micro-lot:

Blend: Με τον όρο blend αναφερόμαστε σε καφέ που περιλαμβάνει κόκκους από δύο ή περισσότερες ποικιλίες καφέ, οι οποίες έχουν συνήθως και διαφορετικές προελεύσεις.

Single Origin: Όρος που περιγράφει τον καφέ που καλλιεργείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

☕Microlot: Ως micro-lot χαρακτηρίζεται o καφές μιας συγκεκριμένης φυτείας ή φάρμας, ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει σε συγκεκριμένο υψόμετρο ή να συλλέγεται σε μια ορισμένη ημερομηνία.  Αυτοί οι καρποί τείνουν να είναι και οι καλύτεροι της σοδειάς μιας φυτείας καφέ! 

Ο όρος microlot δεν περιγράφει μόνο μια μικρή ποσότητα παραγωγής, αλλά και έναν καφέ που έχει επιλεχτεί με το χέρι από συγκεκριμένα καφεόδεντρα μιας φάρμας ή περιοχής καλλιέργειας και έχει υποστεί ξεχωριστή επεξεργασία. Αναφέρεται λοιπόν σε μια διαδικασία επιλεκτικής συγκομιδής και προσεκτικής προετοιμασίας που έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

barista

Στη διαδικασία αυτή εννοείται ότι περιλαμβάνεται η αντίστοιχη έρευνα και ο πειραματισμός του παραγωγού ή/και του roaster και απαιτείται η πραγματοποίηση ποιοτικών ελέγχων των καλλιεργειών και η διεξαγωγή τεστ γευσιγνωσίας (cupping).


Δυστυχώς, πολλοί καφέδες πλέον πλασάρονται στην αγορά ως microlot, ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρούν κανένα από τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω, γι' αυτό πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ένας microlot καφές κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό συσκευασιών των 50 λιβρών

 

Ο κόσμος του speciality καφέ γίνεται όλο και πιο ελκυστικός και προσελκύει περισσότερους καταναλωτές. Είναι συνεπώς υποχρέωση όλων εμάς που εργαζόμαστε στη βιομηχανία του καφέ, από τον παραγωγό και τον roaster μέχρι τον barista και τον ιδιοκτήτη speciality καφέ, να μπορούμε να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε το κοινό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όροι σαν το "microlot" θα συνεχίσουν να είναι συνδεδεμένοι με υψηλά ποιοτικά standards και δεν θα μετατραπούν σε απλά marketing τρικ!