Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Μηχανή εσπρέσο: κάνε τη σωστή επιλογή βήμα προς βήμα!

Μηχανή εσπρέσο: κάνε τη σωστή επιλογή βήμα προς βήμα!

Είναι πλέον γεγονός ότι η ποιότητα του καφέ που προσφέρεις στους πελάτες σου μπορεί να καθορίσει την επιτυχία της επιχείρησής σου. Ο καλός καφές λειτουργεί σαν μαγνήτης και η φήμη του κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Συνεπώς, η επιλογή μηχανής εσπρέσο θα πρέπει να γίνει μεθοδευμένα και να μην αποτελέσει μια απόφαση της στιγμής. Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Για να φτιάξεις τον τέλειο εσπρέσο, θα πρέπει η μηχανή σου να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της επιχείρησής σου. Έτσι, πριν καταλήξεις σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσεις τι ακριβώς ζητάς από μια μηχανή εσπρέσο.

Δες τους 5 παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, ώστε να βρεις τη μηχανή που να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου και να κάνεις τη σωστή επιλογή.

1. Το Boiler

Single- ή multi-boiler; Ιδού το ερώτημα! 

Ας κάνουμε πρώτα μια σύντομη ιστορική αναδρομή... Πριν την καθιέρωση του εναλλάκτη θερμότητας στο boiler των μηχανών μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο εσπρέσο δεν ήταν το μαγικό ρόφημα που καταναλώνουμε και λατρεύουμε όλοι σήμερα. 

Οι μηχανές με εναλλάκτη θερμότητας έφεραν την επανάσταση στον εσπρέσο. Πώς λειτουργούν; Το νερό για την εκχύλιση περνάει από τον εναλλάκτη θερμότητας και θερμαίνεται στη σωστή θερμοκρασία από τον ατμό του boiler, μέσω του οποίου περνάει ο εναλλάκτης. Οι μηχανές αυτές έχουν ένα boiler που παράγει το νερό της εκχύλισης αλλά και τον ατμό για το ακροφύσιο.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι μηχανές με σύστημα πολλαπλών boiler κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, παρότι είναι ακριβότερες και πιο πολύπλοκες στη χρήση. Αυτές οι μηχανές έχουν ξεχωριστά boilers που μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, είτε για εκχύλιση είτε για ατμό. Το αποτέλεσμα; Προσδίδουν στη μηχανή μια υψηλή θερμική σταθερότητα στο boiler του espresso και υψηλή πίεση στο boiler του ατμού. 

Όπως έχουμε ξαναπεί η σταθερότητα της θερμοκρασίας είναι ένας πολύ κρίσιμος συντελεστής για έναν τέλειο espresso. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να διαλέξεις μια μηχανή με πολλαπλά boiler, ειδικά αν η επιχείρησή σου είναι μικρή ή δεν εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ατόμων σε καθημερινή βάση. Σε αυτήν την περίπτωση, μια καλή μηχανή με εναλλάκτη θερμότητας και μονό boiler είναι μια αποτελεσματική και οικονομική λύση.

Στην περίπτωση που είσαι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, τότε θα πρέπει να στραφείς προς τις μηχανές με σύστημα πολλαπλών boiler, που σου δίνουν τη δυνατότητα να παράγεις σταθερά ποιοτικά espresso shots, ακόμα και τις ώρες αιχμής της λειτουργίας της επιχείρησή σου. 

2. Το Μέγεθος

Η θέα μιας μεγάλης, επαγγελματικής μηχανής με 4 group είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακή, αλλά αν υπολογίζεις ότι θα φτιάχνεις λιγότερα από 2.000 ροφήματα με βάση των espresso ανά εβδομάδα, τότε αποτελεί υπερβολή!

Μπορείς να την προτιμήσεις εάν έχεις ένα πολυσύχναστο καφέ, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μια μηχανή με 2 group θα σε αφήσει απόλυτα ευχαριστημένο. Αν θέλεις οπωσδήποτε 4 group, μπορείς πάντα να αγοράσεις 2 μηχανές που να έχουν από 2 group η καθεμία, και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα, αν μια από τις δυο χαλάσει ή παρουσιάσει δυσλειτουργία.

3. Η Θερμοκρασία

Επανερχόμαστε στη θερμοκρασίας, καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας.

Σχεδόν όλες οι μηχανές πολλαπλών boiler έχουν ενσωματωμένη συσκευή PID, η οποία εντοπίζει αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού των boiler και την αποκαθιστά στα επιθυμητά επίπεδα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή ενός παραδοσιακού θερμοστάτη.  Επιπλέον, σου δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξεις και τη θερμοκρασία του νερού εκχύλισης. 

Γι' αυτό, σιγουρέψου ότι η μηχανή που θα επιλέξεις θα έχει ενσωματωμένο PID!

4. Το Grouphead

1.png

Η κεφαλή του group της μηχανής που θα διαλέξεις, η οποία λέγεται και grouphead, αν δεν είναι σωστά σχεδιασμένη μπορεί να έχει μία από τις παρακάτω δυσάρεστες επιπτώσεις:

- τη μείωση της θερμοκρασία του νερού εκχύλισης

  • - την υπερθέρμανση του νερού εκχύλισης που θα «κάψει» τον αλεσμένο καφέ στο portafilter

 

Φυσικά, δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι από τα παραπάνω και σε εσένα, γι' αυτό δώσε βάση στις επόμενες δύο μαγικές λέξεις: saturated grouphead.

Το saturated grouphead είναι το είδος κεφαλής που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το boiler και επιτρέπει στο ζεστό νερό της εκχύλισης να ρέει κατευθείαν από το boiler στο group της μηχανής. Γιατί το χρειάζεσαι; Επειδή, εξασφαλίζει τη σταθερότητα της θερμοκρασίας του νερού. 

Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις είτε μια μηχανή με grouphead E61, τη δοκιμασμένη  κεφαλή group που προσφέρει κι αυτή θερμοκρασιακή σταθερότητα, είτε την τοποθέτηση ενός θερμαντικού στοιχείου στην κεφαλή, το οποίο θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τη θερμοκρασία εκχύλισης ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του boiler. 
 

5. Το νερό

Last but not least... το συστατικό που αποτελεί το 98.5 με 99% ενός espresso!

Το νερό του boiler μιας μηχανής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και τη σταθερότητα παραγωγής μια εκλεκτής δόσης espresso.

Οι περισσότερες μηχανές με πολλαπλά boiler συνήθως έχουν σχετικά μικρά boiler νερού, κατά κύριο λόγο ένα boiler για κάθε group. Οι παλιότερες εκδόσεις τους χρησιμοποιούν φρέσκο νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να τροφοδοτήσουν το boiler.

Σε συνθήκες έντονης χρήσης, το νερό της εκχύλισης είναι ένας συνδυασμός του ζεστού νερού και του φρέσκου νερού που δεν έχει ζεσταθεί επαρκώς από το boiler. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία εκχύλισης μειώνεται σημαντικά και σταδιακά με κάθε δόση που παράγει η μηχανή.

Για να μην αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα, η λύση είναι η χρήση νερού που έχεις ήδη ζεστάνει και το οποίο στη συνέχεια περνάει μέσω από έναν εναλλάκτη θερμότητας, πριν καταλήξει στο boiler του νερού. 

Μπορείς να ελέγξεις αν η μηχανή που σε ενδιαφέρει έχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο είναι συνηθισμένο στις μηχανές με σύστημα πολλαπλού boiler, αλλά δεν υπάρχει σε όλες. 

Κλείνοντας, σου θυμίζουμε κάτι πολύ σημαντικό: μην κρίνεις μια μηχανή από την εμφάνισή της! 

2.png

Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να αποκτήσεις μια εντυπωσιακή μηχανή με τις πιο προηγμένες δυνατότητες, η οποία θα τραβάει το βλέμματα των ανυποψίαστων πελατών και θα παίρνει την έγκριση των υποψιασμένων!

Όμως, μια ακριβή, πολύπλοκη μηχανή δεν είναι απαραίτητα η σωστή επιλογή, ειδικά εάν δεν ταιριάζει στο προφίλ και τις ανάγκες της επιχείρησής σου.

Γι' αυτό, εξέτασε προσεκτικά όσα αναφέραμε σε αυτό το άρθρο κι αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια στην επιλογή της κατάλληλης μηχανής, δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας!