Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Μηχανή espresso με αντλία δόνησης ή με περιστροφική αντλία;

Μηχανή espresso με αντλία δόνησης ή με περιστροφική αντλία;

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τις αντλίες δόνησης και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε! Είναι τελικά υποδεέστερες σε σχέση με τις περιστροφικές αντλίες; Έχουμε τις απαντήσεις!

Ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με το εσωτερικό μιας μηχανής espresso και, πιο συγκεκριμένα, να ρίξουμε φως στο ζήτημα της αντλίας! Ένα μεγάλο debate ανάμεσα στους baristi είναι η επιλογή ανάμεσα σε μια μηχανή espresso με περιστροφική αντλία και σε μια μηχανή με αντλία δόνησης.

Υπάρχει μια γενικότερη άποψη ότι οι περιστροφικές αντλίες είναι καλύτερες από τις αντλίες δόνησης, αλλά όπως είναι λογικό, η κάθε επιλογή έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά της.

Τα υπέρ και τα κατά των περιστροφικών αντλιών

Τις περιστροφικές αντλίες κατά κανόνα τις συναντάμε σε μηχανές espresso με άμεση σύνδεση στο δίκτυο νερού. Είναι αρκετά σπάνιο να βρείτε μηχανή espresso με δοχείο νερού, η οποία να διαθέτει περιστροφική αντλία.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους είναι:

  1. Πιο αθόρυβη λειτουργία.
  2. Άμεση αύξηση της πίεσης της εκχύλισης.
  3. Το μοτέρ συνδέεται με την αντλία.
  4. Δυνατότητα ελέγχου της πίεσης της εκχύλισης.

Τα μειονεκτήματά τους:

  1. Κάνουν θόρυβο όταν η πίεση της εισερχόμενης ροής νερού είναι πολύ χαμηλή.
  2. Η διάρκεια ζωής τους μειώνεται όταν χρησιμοποιούνται για την άντληση νερού από το δοχείο και για τη ροή του νερού μέσα από το άλεσμα.

Τα υπέρ και τα κατά των αντλιών δόνησης

Οι αντλίες δόνησης βρίσκονται κατά κανόνα σε μηχανές με δοχείο νερού και σπανίως σε μηχανής με σύνδεση στο δίκτυο. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις, μια σωληνοειδής βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί πίσω από την αντλία, ώστε να μην καταστραφεί λόγω της πίεσης του νερού.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους είναι:

  1. Η δυνατότητα να τραβάνε νερό από το δοχείο χωρίς να φθείρονται.
  2. Το χαμηλότερο κόστος αντικατάστασης.
  3. Δεν μαζεύουν εύκολα ουσίες που προκαλούν άλατα (ασβέστιο και μαγνήσιο).
  4. Επιτρέπουν μέχρι και 40 εκχυλίσεις την ημέρα.
  5. Διαθέτουν ενσωματωμένο preinfusion, καθώς η αντλία χρειάζεται 4-7 δευτερόλεπτα για να επιτύχει τον επιθυμητό βαθμό πίεσης.
  6. Η πίεσης της εκχύλισης μπορεί να είναι ελεγχόμενη από μια βαλβίδα υπερπίεσης, εφόσον αυτή είναι ενσωματωμένη στη μηχανή.

Το κύριο μειονέκτημά τους; Είναι πιο θορυβώδεις όταν γεμίζει ξανά το boiler.