Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Νερό: ένα σημαντικό συστατικό του καφέ σας

Νερό: ένα σημαντικό συστατικό του καφέ σας

Καταπληκτική ποικιλία καφέ, τέλειος εξοπλισμός, σωστή συνταγή.

Γιατί όμως ο καφές σας δεν έχει τέλεια γεύση;

Ίσως να φταίει το νερό!

Το νερό αποτελεί το 98% του καφέ σας, άρα ένα κακής ποιότητας νερό μπορεί να μετατρέψει το ρόφημα σας σε μια αδιάφορη, πικρή ή ακόμα και ξινή εμπειρία. Και μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει δυσάρεστες γευστικές εμπειρίες, αλλά να βλάψει σημαντικά τον εξοπλισμό σας.

 

Η γεύση του νερού

Ο καφές είναι βασικά νερό, οπότε η οποιαδήποτε γεύση εμπεριέχεται στο νερό, θα στιγματίσει την γεύση του καφέ. Στο νερό υπάρχουν μέταλλα όπως ασβέστιο, χλώριο, φθόριο και σίδηρος, τα οποία έχουν δική τους γεύση. Φυσικά, δεν είναι όλα τα μέταλλα κακά- στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά υποβοηθούν και την διαδικασία της εκχύλισης.

 

Πότε το νερό δημιουργεί προβλήματα στην Εκχύλιση

Η απόσταξη του καφέ έχει να κάνει με την εκχύλιση: η όλη ουσία είναι να πάρουμε τις γεύσεις και τα αρώματα του φρέσκου καφέ κατά την ζεστή ή κρύα εκχύλιση.

Και το να υπάρχει η σωστή δόση μετάλλων όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει τον barista να πετύχει μια καλύτερη εκχύλιση. Το μαγνήσιο βοηθάει στο να εξάγουμε μια πιο φρουτώδη και πολύπλοκη επίγευση, ενώ το ασβέστιο ενισχύει τις κρεμώδεις νότες.

Αυτό οφείλεται στα θετικά φορτισμένα ιόντα. Σε γενικές γραμμές, τα γευστικά συστατικά του καφέ είναι αρνητικά φορτισμένα, οπότε έλκονται από τα θετικά φορτία των μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Αν όμως υπάρχει πληθώρα αυτών των μετάλλων, αυτό μπορεί να βλάψει την εκχύλιση.

Παν μέτρον άριστον λοιπόν. Χρειάζεται ένα νερό, ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό.

 

Μήπως το νερό που χρησιμοποιείτε βλάπτει τον εξοπλισμό σας;

Δεν είναι μόνο ο καφές που επηρεάζεται από την ποιότητα του νερού, αλλά και ο εξοπλισμός σας. Αν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης ή ένα κακό σύστημα φιλτραρίσματος, αυτό θα καταστρέψει την μηχανή σας, εκτός από το να επηρεάζει αρνητικά την γεύση του καφέ σας.

Το πλούσιο σε μέταλλα νερό, γνωστό ως σκληρό νερό μπορεί να δημιουργήσει συγκεκριμένα προβλήματα. Καθώς το ζεστό νερό εξατμίζεται, τα μέταλλα μένουν πίσω στον εξοπλισμό. Αυτά τα κατακάθια, τα οποία δημιουργούν ασβέστωση, βλάπτουν την λειτουργικότητα της μηχανής σας. Ασβέστωση μπορεί να δημιουργηθεί στην αντίσταση του boiler, για παράδειγμα, μειώνοντας την δυνατότητα της να θερμάνει με επιτυχία το νερό. Είναι πιθανό επίσης να δημιουργηθούν ασβεστώσεις στους σωλήνες, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του νερού και του ατμού. Το αποτέλεσμα: αυξημένη συντήρηση και καθαρισμός, μειωμένη αποτελεσματικότητα, ανομοιογενή αποτελέσματα και ένας εξοπλισμός με βλάβες.

Η λύση; Περιοδική αλλαγή φίλτρων. Το φιλτράρισμα του νερού είναι μια οικονομική λύση και μπορεί να σας γλιτώσει από χιλιάδες ευρώ μακροπρόθεσμα. Δεν είναι κρίμα να καταστήσετε μια ωραία, λειτουργική και ακριβή μηχανή εσπρέσο άχρηστη μέσα σε 2-3 χρόνια, όταν μπορείτε να την συντηρήσετε με απλό και οικονομικό τρόπο;

 

Πως να μετρήσετε την ποιότητα του νερού σας

Οι baristi, αλλά και οι ιδιοκτήτες καφέ, πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον τα παρακάτω:

 

Ολικά Διαλυμένα Στερεά (TDS-Total Dissolved Solids). Πρόκειται για ένα μέτρο όλων των ανόργανων και οργανικών ενώσεων που περιέχονται σε ένα υγρό, από μέταλλα, άλατα, ιχνοστοιχεία, μέχρι άλλα στερεά σωματίδια. Ο SCA προτείνει τιμές συγκέντρωσης TDS ανάμεσα στα 75 και 250mg/L, με βέλτιστη τιμή στα 150.

 

Σκληρότητα Νερού. Η σκληρότητα του νερού αναφέρεται στην συγκέντρωση συγκεκριμένων μετάλλων: ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, αλλά και κάποιων άλλων σε μικρότερες ποσότητες. Με άλλα λόγια η σκληρότητα του νερού αποτελεί υποσύνολο των Ολικών Διαλυμένων Στερεών. Όσο περισσότερα μέταλλα περιέχει το νερό, τόσο πιο σκληρό είναι. Όσο λιγότερα, τόσο πιο μαλακό. Ο SCA προτείνει τιμές 17-85mg/L, με ιδανικές τιμές ανάμεσα στα 51 και 68mg/L.

Επισημαίνουμε, ότι το ασβέστιο είναι το κύριο συστατικό της ασβέστωσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σκληρότητα του νερού είναι βασικός παράγοντας στην βιωσιμότητα της μηχανής σας.

 

Τιμή pH. Και το pH παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση μαθήματος χημείας: το νερό είναι ουδέτερο αν έχει pH 7, αλκαλικό να έχει pH μεγαλύτερο από 7 και όξινο αν έχει μικρότερο. Όσο πιο ουδέτερο το νερό, τόσο το καλύτερο. Ο SCA προτείνει pH ανάμεσα στο 6,5 και το 7,5. Ένα ιδιαίτερα αλκαλικό νερό θα οδηγήσει σε έναν άγευστο καφέ και σε ασβέστωση του εξοπλισμού.

 

Μην αφήσετε ένα φτωχό νερό να καταστρέψει έναν τέλειο καφέ. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο, όλοι εμείς οι ειδικοί του καφέ συμφωνούμε, είναι ότι η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Και ένα καλής ποιότητας νερό μπορεί να προστατεύσει την ποιότητα του καφέ σας και να συμβάλλει στην μακροζωία του εξοπλισμού σας.