Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Όταν μιλάμε για θεϊκό εσπρέσο, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προτιμήσεις και τεχνικές, αλλά ένας κοινός, αδιαμφισβήτητος παράγοντας: η συχνή και σωστή συντήρηση της μηχανής. Όπως ένας ζωγράφος φροντίζει τα σύνεργά του, έτσι κι ένας καλλιτέχνης του καφέ θα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της μηχανής του. Ιδιαίτερα εάν αυτή η μηχανή εξυπηρετεί ένα καφέ και παράγει καθημερινά εκατοντάδες κούπες καφέ.
Καθώς, λοιπόν, αυτή η χρονιά φτάνει στο τέλος της, είναι ευκαιρία να προετοιμάσετε τη μηχανή σας για τη νέα χρονιά, ώστε να συνεχίσετε να παράγετε ποιοτικό και γευστικό καφέ.
Έτσι, δημιουργήσαμε έναν χρήσιμο οδηγό συντήρησης για να ξέρετε πότε και πώς θα προσφέρετε την απαραίτητη φροντίδα στη δική σας μηχανή.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση, ενώ χρησιμοποιείτε τη μηχανή σας, για να ελαττώσετε τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, και άλλα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια του έτους.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να κάνετε έναν συχνό έλεγχο στη μηχανή ή στις μηχανές καφέ espresso που χρησιμοποιείτε, ώστε να ξέρετε ότι δουλεύουν σωστά και να αποφύγετε να μείνουν στον πάγκο για επισκευή, σε περιόδους που τις έχετε ανάγκη.
Παρακάτω θα δείτε κάθε πότε πρέπει να κάνετε τι για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση της μηχανής σας:
Ξέρετε τι χρειάζεται η μηχανή σας στο τέλος μιας παραγωγικής ημέρας; Ένα καλό καθάρισμα με τυφλό καλαθάκι! Το καθάρισμα με το τυφλό καλαθάκι είναι μια διαδικασία καθαρισμού που αφαιρεί τα έλαια και τα υπολείμματα του καφέ από την ντουζιέρα και το portafilter. Δείτε βήμα προς βήμα πόσο απλή είναι:
1. Ανοίξτε τη ροή νερού του κλείστρου και καθαρίστε τα υπολείμματα καφέ με μια βούρτσα καθαρισμού.
2. Βάλτε μια κουταλιά επαγγελματικής σκόνης καθαρισμού σε ένα τυφλό φίλτρο και τοποθετήστε το στο κλείστρο.
3. Ανοίξτε τη ροή για 10’’ και κλείστε τη για άλλα 10’’, χωρίς να βγάλετε το τυφλό φίλτρο.
4. Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία τέσσερις φορές.
Αφήστε το τυφλό φίλτρο στο group για περίπου πέντε λεπτά.
Tip #1: Σε αυτά τα πέντε λεπτά προλαβαίνετε να καθαρίσετε το ακροφύσιο ατμού, τα portafilters και το εξωτερικό της μηχανής σας.
Προσοχή! Μπήκατε ήδη στον πειρασμό να βγάλετε αμέσως το τυφλό φίλτρο, για να τελειώσετε πιο γρήγορα τη διαδικασία; Αν ναι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα πέντε λεπτά είναι άκρως σημαντικά. Κι αυτό γιατί επιτρέπουν στο καθαριστικό να δράσει και να εξολοθρεύσει ακόμα και τα πιο επίμονα έλαια και υπολείμματα, τα οποία αντιστέκονται σθεναρά στο ζεστό νερό.
Αφαιρέστε το τυφλό φίλτρο, ανοίξτε τη ροή νερού του group για 10’’ και κλείστε την για 10’’. Επαναλάβετε μέχρι να δείτε να τρέχει καθαρό νερό.
Tip #2: Αν η μηχανή σας δουλεύει ασταμάτητα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να εφαρμόζετε τα βήματα 1 έως 3 μετά από κάθε εκχύλιση, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη καθαρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε καφές που φτιάχνετε θα είναι εξίσου ποιοτικός με τον προηγούμενο, καθώς η συσσώρευση υπολειμμάτων του αλεσμένου καφέ στα πλαϊνά τοιχώματα, εκτός από άσχημη οσμή, έχει και αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του τελικού καφέ.
Ήρθε η ώρα για ένα «ελαφρύ» service! Μην ανησυχείτε, δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο και το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Αναλυτικότερα, θα πρέπει:
Μία φορά το εξάμηνο η μηχανή σας χρειάζεται και αξίζει ένα καλό service. Τι ακριβώς περιλαμβάνει; Εκτός από τις 5 διαδικασίες που περιγράψαμε στο «ελαφρύ» service του τριμήνου, θα χρειαστεί επίσης:
Ώρα να πέσετε στα βαθιά! Βέβαια, αν έχετε κάνει όλα όσα έχουμε αναφέρει έως τώρα, η ετήσια συντήρηση δεν θα είναι κάτι δύσκολο για εσάς. Και σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζετε όλα τα βήματα που περιγράφονται στις συντηρήσεις του τριμήνου και του εξαμήνου, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει:
Τα διάφορα εξαρτήματα μιας μηχανής δεν έχουν όλα την ίδια διάρκεια ζωής. Μάλιστα, με μερικά από αυτά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ασχέτως με το πόσο συχνά κάνετε service στη μηχανή σας. Επίσης, κάποιες διαδικασίες, όπως η αφαλάτωση, μπορεί να πρέπει να πραγματοποιούνται πιο συχνά, ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης της μηχανής (π.χ. την ποιότητα του νερού).
Σε γενικές γραμμές, μην ξεχνάτε:
Για την επιλογή των καθαριστικών της μηχανής σας καλό είναι να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η χρήση λάθος προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ζημιές στη μηχανή σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας κατευθύνουμε προς τη σωστή λύση για τη μηχανή σας.
Σε περίπτωση που έχετε αγοράσει μια μεταχειρισμένη μηχανή εσπρέσο, ετοιμαστείτε για ένα ολικό makeover!
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να εξαφανίσετε οποιοδήποτε σημάδι από τα εξωτερικά καλύμματά της με ένα καλό βάψιμο. Έτσι, θα μοιάζει σαν καινούργια!
Στη συνέχεια, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από όσα περιγράψαμε μέχρι τώρα.
Τέλος, μην ξεχνάτε να δίνετε στη μηχανή σας τη φροντίδα που χρειάζεται, τη στιγμή που τη χρειάζεται! Έτσι, εξασφαλίζετε άμεσα την καλύτερη δυνατή ποιότητα για τον καφέ σας και γλιτώνετε μακροπρόθεσμα από πιθανά έξοδα για αποκατάσταση σοβαρών βλαβών.
Παρόλα αυτά, εάν ποτέ χρειαστεί να επισκευάσετε τη μηχανή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία επισκευής μηχανών καφέ της Barista Selections.