Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ο επτάλογος του τέλειου espresso

Ο επτάλογος του τέλειου espresso

Η παρασκευή του espresso που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του καφέ είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Και πώς να μην είναι επιστήμη κάτι το οποίο κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων καλύτερη; Ακόμα, με 23 διαφορετικά ροφήματα που έχουν ως βάση τον espresso, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει κάτι για όλους. Η πραγματική πρόκληση όμως βρίσκεται στην αρχή όλων: την παρασκευή της τέλειας δόσης espresso. Ας δούμε ένα προς ένα τα συστατικά και τους συντελεστές της πολύτιμης συνταγής για τη δημιουργία του τέλειου espresso.

 

1. Ο καφές

Εν αρχή είναι (και θα είναι για πάντα) ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε. Τα χαρακτηριστικά του, τα οποία κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν μέτριο κι έναν αριστουργηματικό espresso, είναι το καβούρδισμα και το άλεσμα. Όσο πιο φρεσκοψημένος και φρεσκοαλεσμένος, τόσο πιο «φρέσκο» θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γεύση του καφέ φτάνει στο αποκορύφωμά της 9 με 11 ημέρες μετά το ψήσιμο. Οι ειδικοί συστήνουν ακόμα το να αλέθετε τον καφέ σας ακριβώς πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε τον espresso. Στο μεταξύ όμως, θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε η μηχανή σας να βρίσκεται στη σωστή…

 

2. …Θερμοκρασία

H ιδανική θερμοκρασία για έναν espresso είναι μεταξύ 88-92ºC. Οποιοδήποτε καφέ και να χρησιμοποιείτε, η διαφορά στη γεύση θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλη αν βγει με 88 ºC και αν βγει με 92 ºC. Για να κρατήσετε σταθερή τη θερμοκρασία της μηχανής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα PID, που είναι μια συσκευή ελέγχου σφάλματος που εντοπίζει αλλαγές στη θερμοκρασία και την αποκαθιστά στα επιθυμητά επίπεδα.

 

 

3. Δόση καφέ

H ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του espresso παίζει σημαντικό ρόλο. Η μονή δόση απαιτεί 7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ, ενώ για μια διπλή δόση, χρησιμοποιούνται συνήθως 14 με 21 γραμμάρια. Φυσικά, όσο περισσότερο καφέ προσθέτετε στη δόση, τόσο πιο έντονο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν καθαρά θέμα προτίμησης και μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε την ακριβή ποσότητα που οδηγεί στον espresso των ονείρων σας. Αν σας είναι δύσκολο να υπολογίσετε τη σωστή δόση, τότε μια ζυγαριά ακριβείας θα σας λύσει τα χέρια!

 

4. Το νερό

Ποιοτικός espresso χωρίς τη χρήση του κατάλληλου νερού δεν υφίσταται. Μην ξεχνάτε ότι ένας espresso αποτελείται κατά 98.5 έως 99% από νερό. Τι μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την ποιότητα νερού που θα σας προσφέρει το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και δεν θα ταλαιπωρήσει τη μηχανή σας στο μεταξύ; Όχι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε Evian, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα φίλτρο νερού, το οποίο θα σας απαλλάξει από βλαβερές ουσίες και θα βελτιώσει τη γεύση και τη μυρωδιά του νερού.

  

5. Το πατητήρι

Ο καλός barista έχει μια σειρά απαραίτητων εργαλείων κι ανάμεσα σε αυτά το πατητήρι, γνωστό κι ως tamper, κατέχει εξέχουσα θέση. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο απαραίτητο; Το γεγονός ότι εξασφαλίζει τη βέλτιστη αλληλεπίδραση ανάμεσα στον φρεσκοαλεσμένο καφέ και το νερό της μηχανής. Ακόμα, ένα σωστό πατητήρι πρέπει να έχει ακριβώς την ίδια διάμετρο με το τρυπητό (portafilter) της μηχανής σας, ώστε να επιτευχθεί σωστό πάτημα με την πίεση των 25 κιλών σε όλη την επιφάνεια του καφέ.

 

6. Ο χρόνος εξαγωγής

Είναι θέμα δευτερόλεπτων! Δεν αναφερόμαστε στην επιτυχημένη απενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά στη δημιουργία ενός espresso που θα προκαλέσει «έκρηξη» στις αισθήσεις σας. Γι’ αυτό, από την ώρα που θα πατήσετε το κουμπί της μηχανής θα πρέπει να περάσουν 25 με 30 δευτερόλεπτα - ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα! Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να διαθέτει πλούσια κρέμα και καφέ-χρυσαφί χρώμα. Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση και διάρκεια στο καϊμάκι, φροντίστε να σερβίρετε τον espresso σε φλυτζάνι το οποίο έχετε ζεστάνει τοποθετώντας το πάνω στη μηχανή ή χρησιμοποιώντας ζεστό νερό.

 

7. Γνώση, υπομονή κι αφοσίωση

Λένε ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει και η περίπτωση της τέχνης του espresso δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, μην απογοητευτείτε εάν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη! Συνεχίστε να προσπαθείτε και να πειραματίζεστε με βάση όλα τα παραπάνω, γιατί σύμφωνα με μια άλλη ρήση ο επιμένων νικά… στη μάχη του τέλειου espresso! Καλή επιτυχία!