Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Το στομάχι είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του ανθρώπινου σώματος και ο καφές μπορεί να γίνει φίλος ή εχθρός του, ανάλογα με τις συνήθειες που έχουμε ως προς την κατανάλωσή του.
Για να ξεδιαλύνουμε την υπόθεση «καφές και στομάχι», θα πρέπει να ερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο βασικό όργανο του πεπτικού συστήματος όταν καταναλώνουμε μια κούπα καφέ.
Συγκεκριμένα, όταν πίνουμε καφέ, το στομάχι μας εκκρίνει μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος (HCI), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε. Αν μάλιστα δεν έχουμε φάει κάτι πριν την πρώτη κούπα και συνεχίσουμε να πίνουμε καφέ ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πραγματοποιείται υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος.
Όμως, ο οργανισμός μας είναι ρυθμισμένος ώστε να παράγει μια συγκεκριμένη ποσότητα HCI, η οποία είναι μικρότερη όταν δεν τρεφόμαστε σωστά ή έχουμε στρες. Συνεπώς, με το να αυξάνουμε τα επίπεδα HCI με την υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να οδηγηθούμε στη μείωση της παραγωγής του οξέος από τον οργανισμό μας.
Αυτή η μείωση οδηγεί σε προβλήματα πέψης, ειδικά όταν ο οργανισμός μας θα πρέπει να διασπάσει ένα πλήρες γεύμα, καθώς διαταράσσεται η διαδικασία διάσπασης και απορρόφησης των πρωτεϊνών. Οι δυσάρεστες συνέπειες αυτού του φαινομένου περιλαμβάνουν τον πόνο στο στομάχι, τη δυσπεψία και την αίσθηση καψίματος.
Όλα τα παραπάνω κάνουν τον καφέ να εμφανίζεται ένοχος για την παρενόχληση του πεπτικού μας συστήματος. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν ευθύνεται ο καφές: οι συνήθειές μας είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση προβλημάτων!
Για να έχετε... το στομάχι σας ήσυχο και να απολαμβάνετε χωρίς τύψεις τον αγαπημένο σας καφέ, απλά αποφύγετε τα παρακάτω:
☕ Μην πίνετε καφέ χωρίς να έχετε φάει κάτι πριν!
☕ Μην αντικαθιστάτε ένα πλήρες πρωινό με μια κούπα καφέ!
☕ Μην πίνετε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσετε! Για να πάρετε τη δόση ενέργειας που σας προσφέρει ο καφές όταν την έχετε πραγματικά ανάγκη, θα πρέπει να πίνετε την πρώτη κούπα της ημέρας μεταξύ 10:00 και 12:00 το πρωί.
Σε περίπτωση που ο καφές συνεχίζει να σας ενοχλεί, ακόμα κι αν αποφεύγετε τα παραπάνω, θα πρέπει να περιορίσετε την καθημερινή κατανάλωσή του ή να στραφείτε σε καφέ με λιγότερη καφεϊνη. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει φυσικά να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί το πρόβλημα να μην σχετίζεται με τον καφέ.