Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Ο μύλος άλεσης είναι το δεξί χέρι του barista και απαιτεί την περιποίησή του για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του καφέ που αλέθει και κατά συνέπεια του τελικού ροφήματος. Μάθε πώς θα τον καθαρίζεις σωστά, ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε προδώσει ποτέ!
Η μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ είναι μια από τις απολαύσεις της δουλειάς του barista και ο μύλος άλεσης είναι ο καλύτερος του φίλος. Αφού έκανες τη σωστή επιλογή μύλου και πειραματίστηκες με τη ρύθμισή του, μέχρι να βρεις αυτή που σου δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα για κάθε είδους brew, ο μύλος σου πλέον δουλεύει κάθε μέρα ακούραστα για σένα.
Του αξίζει λοιπόν ένας τακτικός, σχολαστικός καθαρισμός που θα τον απαλλάξει από βλαβερά υπολείμματα, θα μειώσει την κατακράτηση και θα τον κάνει να αστράφτει.
Τι θα χρειαστείς;
Το φρεσκάρισμα που μπορείς να κάνεις στο τέλος κάθε ημέρας, μια φορά την εβδομάδα ή όταν γεμίζεις τον μύλο, απαιτεί μόνο την ειδική βούρτσα και επικεντρώνεται στα μαχαίρια, όπου συγκεντρώνονται υπολείμματα καφέ.
(Πηγή: knowyourgrinder.com)
Ξεκίνησε αποσυνδέοντας τον μύλο από την παροχή του ρεύματος. Αφαίρεσε την καμπάνα (hopper) του μύλου και τα υπόλοιπα εξαρτήματα (συμβουλέψου πρώτα τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή αποσυναρμολόγηση). Ξεκίνα να ξεβιδώνεις τον φορέα του επάνω μαχαιριού, ρυθμίζοντας τον μύλο προς τη χοντρή άλεση. Σε κάποια φάση, ο φορέας θα βγει τελείως έξω και θα μπορείς να πάρεις στο χέρι το επάνω μαχαίρι.
Καθάρισε προσεκτικά τα μαχαίρια με τη βούρτσα απομακρύνοντας παλιό καφέ και υπολείμματα. Κατά τον καθαρισμό των μαχαιριών, τα μόνα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το βουρτσάκι καθαρισμού, ένα ηλεκτρικό σκουπάκι και ένα νωπό πανί.
Κατά τον καθαρισμό των μαχαιριών, έχεις και την ευκαιρία να ελέγξεις σε τι κατάσταση βρίσκονται, αν θέλουν αλλαγή ή αν έχουν κάποια βλάβη από ξένο σώμα, όπως πέτρα.
Ένα καθαριστικό μύλου άλεσης, όπως το Urnex Grindz, είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, χωρίς κανένα χημικό στοιχείο. Είναι σε μορφή ταμπλετών στο μέγεθος περίπου των κόκκων του καφέ, καθαρίζει αποτελεσματικά τον μύλο σου και τα τυχόν υπολείμματά του δεν έχουν καμία επίδραση στη γεύση του καφέ που θα αλέσεις μετά.
Μία με δύο φορές το μήνα ή συχνότερα ανάλογα με τη χρήση του μύλου, τοποθέτησε μια κουταλιά της σούπας του καθαριστικού στο μύλο σου και άλεσε στη μεσαία ρύθμιση. Στη συνέχεια, άλεσε περίπου 30 γραμμάρια καφέ, άδειασε και πλύνε το δοχείο αλεσμένου καφέ.
Μην ξεχνάς ότι η συχνότητα του καθαρισμού ενός μύλου άλεσης αλλάζει από περίπτωση σε περίπτωση και είναι συνάρτηση των κιλών του καφέ που αλέθει ο μύλος.
Ο μύλος σου είναι πεντακάθαρος και έτοιμος για χρήση!