Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ποια η διαφορά του latte από τον flat white;

Σίγουρα θα έχετε κάποιο φίλο, που κάθε φορά που συναντιέστε για καφέ, εκείνος θα παραγγέλνει flat white, κι εσείς θα αναρωτιέστε, κάθε μα κάθε φορά, αφού πίνει latte γιατί το λέει flat white. Κι όμως αυτά τα δύο ροφήματα δεν είναι ίδια. Καιρός να μάθετε ποια είναι η διαφορά!

Ο flat white είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με διπλή δόση εσπρέσο, κατά προτίμηση ristretto, δηλαδή με τη λιγότερη ποσότητα νερού, και αφρόγαλα ελαφρώς διογκωμένο. Το ρόφημα αυτό προέρχεται από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, παρότι την πατρότητά του διεκδικεί και η Νέα Ζηλανδία, και έκανε την εμφάνισή του στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Στη χώρα μας αποκτά ολοένα και περισσότερους φανς τα τελευταία χρόνια.

Γιατί διαφέρει;

Οι περισσότεροι μπερδεύουν τον flat white με τον cappuccino και τον latte. Όμως η βασική τους διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στον flat white η ανάμειξη του καφέ με το αφρόγραλα γίνεται από την αρχή της παρασκευής, ενώ ο cappuccino είναι ένας καφές με μονή δόση εσπρέσο, σρβίρεται σε μικρή σχετικά ποσότητα και ο διαχωρισμός του γάλακτος με τον καφέ σε στρώσεις είναι σαφής. Από την άλλη, ο flat white σερβίρεται σε μεσαία κούπα. Το πολύ αφρόγαλα του cappuccino διαφέρει από αυτό του latte, που σερβίρεται με μία μικρή στρώση, ωστόσο πρόκειται για έναν καφέ με πιο ήπια αναλογία καφέ και γάλακτος, και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν ρωτήσετε ένα barista να σας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του flat white και του latte, το πιο πιθανό είναι να εστιάσει σε τρεις παράγοντες. Αυτοί είναι:

• η δόση του καφέ, που στον flat white είναι διπλή,

• η ποσότητα, καθώς η κούπα του flat white δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180 ml

• το πάχος από το αφρόγαλα πάνω στον καφέ που στον latte μπορεί να είναι 1 εκατοστό σε σχέση με τον flat white που πρέπει να είναι στο μισό.


Flat white ή Latte: Ποιός είναι καλύτερος;

Προφανώς και αυτό είναι υποκειμενικό καθώς έχει να κάνει με το πως επιλέγει ο καθένας να απολαύσει τον καφέ του. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα δει όμως ότι ο flat white βρίσκεται ανάμεσα στον cappuccino και τον latte.
 

inner

 

Ο latte είναι ένας καφές-ρόφημα ιδανικό για το πρωϊνό, ενώ ο cappuccino είναι δυνατός, σχετικά λίγος και έντονος. Εκεί ενδιάμεσα υπάρχει ο flat white, o oποίος δίνει τα αρώματα και την ένταση του διπλού εσπρέσσο σ’ ένα ρόφημα με γάλα.

Ο flat white είναι ένας καφές που μπορεί να παρασκευαστεί πολύ καλά και με τα φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος για όσους δεν το πίνουν, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερος αφρός. Ετσι λοιπόν, ο καθένας διαλέγει τον καφέ που του ταιριάζει ανάλογα με το πόσο ευδιάκριτα θέλει να παραμείνουν τα χαρακτηριστικά του εσπρέσσο και με τη σχέση που έχει με το γάλα.