Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Πώς να ανοίξετε το δικό σας καφέ;

Έχετε βρει το χώρο και είστε έτοιμοι να ανοίξετε το δικό σας καφέ; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε εάν θέλετε να ξεχωρίσετε για την ποιότητα και τον κατάλογό σας. Γιατί όσο εύκολο κι αν μοιάζει, μπαίνετε σ’ έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει η επιχείρησή σας να είναι καλά οργανωμένη.


Τι σημαίνει καλή οργάνωση για ένα νεοσύστατο καφέ; Ποιοι είναι οι σωστοί προμηθευτές, ποιοι είναι οι κατάλληλοι εργαζόμενοι; Πώς οργανώνει κανείς το delivery και το take away; Αυτές είναι μερικές από τις βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε καθώς σχεδιάζετε το δικό σας καφέ και αφού πρώτα έχετε βρει το concept που θεωρείτε ότι θα σας εξασφαλίσει την επιτυχία.


Ο χώρος και το προσωπικό


Επιλέξτε εξειδικευμένους barista με γνώσεις. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι έναν καφέ μπορεί να φτιάξει ο καθένας. Ο καλός καφές είναι πιο περίπλοκη υπόθεση και φυσικά χρειάζεται ειδικές γνώσεις, που ένας barista διαθέτει και μπορεί επίσης να σας προτείνει κάποια signature coffee drinks. Βρείτε στο barista jobs τους νέους συνεργάτες σας και μαζί σχεδιάστε τον κατάλογό σας. Μην ξεχάσετε ότι πρέπει να φροντίσετε ο πάγκος των baristi σας να είναι σωστά εξοπλισμένος και να διαθέτει τον απαραίτητο χώρο. Εξάλλου, ο πάγκος παρασκευής του καφέ μπορεί να αποτελέσει κι ένα δομικό διακοσμητικό στοιχείο στο χώρο σας.


Οι προμηθευτές


Η ποιότητα του καφέ και συνεπώς η γεύση των ροφημάτων και των καφέδων που θα σερβίρεται είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Κάντε μία σωστή έρευνα αγοράς για να έχετε πλήρη εικόνα για τις τιμές και τις ποιότητες του καφέ και προσπαθήστε να έχετε specialty coffees εάν θέλετε να ικανοποιείτε και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του καφέ. Η ποικιλία σε αρώματα και γεύσεις θα σας βοηθήσει να απευθυνθείτε σε μεγαλύτερο αριθμητικά κοινό. Μην κάνετε εκπτώσεις στην πρώτη ύλη και τονίστε στον προμηθευτή σας πως, για εσάς, η φρεσκάδα και η ποιότητα είναι κορυφαίες.


Η οργάνωση


Στις μέρες μας, το take away έχει γίνει μία αγαπημένη συνήθεια του κοινού, ενώ έχει ιδιαίτερα ανέβει και το delivery –ειδικά στα ροφήματα- πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τη σάλα σας, πρέπει να είστε σε θέση ταυτόχρονα να εξυπηρετήσετε πολύ περισσότερες παραγγελίες. Εάν έχετε αποφασίσει με βάση το business plan σας να ριχτείτε στη μάχη και των τριών αυτών προσφερόμενων υπηρεσιών θυμηθείτε, ότι η σωστή οργάνωση είναι απαραίτητη ώστε ο καφές σας να φτάνει στην ώρα του στους πελάτες σας. Κάτι τέτοιο θα το πετύχετε εάν έχετε έμπειρους συνεργάτες αλλά κι ένα σύστημα ολοκλήρωσης των παραγγελιών που θα μειώνει το χρόνο αναμονής. Χρησιμοποιήστε όλα τα τεχνολογικά μέσα για να φτάνει άμεσα η παραγγελία στον barista και βάλτε τις σωστές προτεραιότητες, ώστε να προφυλάξετε την εικόνα του καφέ σας, έχοντας ευχαριστημένους τους πελάτες σας.

 

Τα διαδικαστικά

Εκτός από το χώρο, το προσωπικό, τους προμηθευτές και τη γενικότερη οργάνωση του project θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τα διαδικαστικά. 

Αυτά είναι:

1. Ίδρυση της ατομικής επιχείρησης 

2. Επίσκεψη σε αρμόδιες υπηρεσίες

3. Άδεια για μουσική (προαιρετικά)

4. Πρόληψη για την τήρηση υγειονομικών προϋποθέσεων

 

Σε κάθε περίπτωση, μελετήστε την αγορά, κάντε το κατάλληλο networking, επιλέξτε τους σωστούς συνεργάτες και σερβίρετε ποιοτικούς, αρωματικούς και γευστικούς καφέδες και είναι σίγουρο πως θα πετύχετε.