Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τα μυστικά του flat white!

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία «τσακώνονται» για την κατοχύρωση της προέλευσής του. Πολλοί νομίζουν ότι είναι απλά ένα μικρότερος latte και άλλοι δεν καταλαβαίνουν σε τι διαφέρει από τον cappuccino. Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το διφορούμενο, αλλά απολαυστικό flat white!

Οι απαρχές του flat white τοποθετούνται στη δεκαετία του '80, αλλά το πού ακριβώς ξεκίνησαν όλα παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Οι Αυστραλοί υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε πρώτη φορά στο μενού του Moors Espresso Bar του Sydney, ενώ οι Νεοζηλανδοί δηλώνουν 100% σίγουροι ότι δημιουργήθηκε ως παραλλαγή του latte, το 1984 στο Auckland από τους Derek Townsend και Darrell Ahlers.

Τι είναι όμως το flat white; Σε αυτή την ερώτηση, οι πιθανές απαντήσεις, που μπορεί να λάβετε, διαφέρουν: ένας μικρότερος σε μέγεθος latte ή απλά ένας cappuccino με λιγότερο αφρόγαλα; Τίποτα από τα δύο! Κι αυτό γιατί το flat white είναι ένα ξεχωριστό ρόφημα, με δικά του χαρακτηριστικά, έντονη γεύση καφέ και διακριτική, υποστηρικτική χρήση του γάλακτος! 

Τα 5 κύρια χαρακτηριστικά του flat white

1. Βελούδινο αφρόγαλα (microfoam) με ελάχιστη διόγκωση και όσο το δυνατόν μικρότερες κυψέλες αέρα.

2. Μεσαίο μέγεθος, μεγαλύτερο από αυτό ενός macchiato ή ενός cortado, αλλά μικρότερο από ένα latte.

3. Διπλή δόση espresso ristretto. 

4. Free pour τεχνική έκχυσης, ώστε το γάλα να αναμιχθεί με τον καφέ και να μην υπάρχει εμφανής διαχωρισμός.

Γάλα: το καθοριστικό στοιχείο του flat white!

Εφόσον η δόση του espresso παραμένει ίδια, το γάλα και η αναλογία του με τον καφέ είναι που κάνουν το flat white να ξεχωρίζει από τον cappuccino και τον latte. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος παρασκευής και έκχυσης του γάλακτος είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του flat white και των άλλων ροφημάτων.

Αρχικά, κάθε φορά που αφρίζουμε, δημιουργούνται τρεις διαφορετικές στρώσεις γάλακτος:

- Ζεστό γάλα σε υγρή μορφή στον πάτο της γαλατιέρας

- Βελούδινο αφρόγαλα (microfoam) στη μέση, με πολύ μικρές κυψέλες αέρα

- Αφρισμένο γάλα με εμφανείς κυψέλες αέρα

Στην περίπτωση του flat white, αφού ετοιμάσουμε το αφρόγαλα, έρχεται η ώρα για το μοίρασμα! Η πάνω στρώση γάλακτος αφαιρείται από τη γαλατιέρα, ώστε να παραμείνει μόνο το βελούδινο αφρόγαλα, το οποίο με free pour τεχνική αναμιγνύεται στη συνέχεια με τη δόση του espresso και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοναδικά μοτίβα latte art. 

Έτσι, το flat white είναι ιδανική επιλογή ροφήματος για όσους αγαπούν το γάλα, αλλά δεν θέλουν να «πνίγει» τον καφέ τους και είναι εξίσου απολαυστικό στην κρύα εκδοχή του.

Τέλος, για να βάλουμε τέλος στη σύγχυση σχετικά με το κατά πόσον το flat white πρόκειται για μια παραλλαγή του latte ή του cappuccino, παραθέτουμε το επεξηγηματικό infographic του ilovecoffee.jp:

 

flatwhite