Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ταξίδι στις χώρες του καφέ: Κολομβία!

Ταξίδι στις χώρες του καφέ: Κολομβία!

Κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής και ο καφές της θεωρείται από τους καλύτερους που μπορεί ν' απολαύσει κανείς. Ας εξερευνήσουμε τη μακρινή Κολομβία!

Πώς και πότε ξεκίνησε η ιστορία του καφέ στην Κολομβία; Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, Ιησουίτες ιερείς έφεραν σπόρους καφέ στη χώρα από τη γειτονική Βενεζουέλα το 1723. Στη συνέχεια, τα πρώτα καφεόδεντρα φυτεύτηκαν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κάουκα, ενώ το 1835 ξεκίνησε η εξαγωγή του κολομβιανού καφέ στις ΗΠΑ.

Σχεδόν τρεις αιώνες έχουν περάσει από τότε και η Κολομβία είναι πλέον γνωστή σε όλο τον πλανήτη για τις ποικιλίες καφέ που παράγει, οι οποίες ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή από την οποία προέρχονται, διακρίνονται από χαρακτηριστικές γευστικές και αρωματικές ιδιότητες. 

Οι λόγοι που κάνουν τον καφέ της Κολομβίας ξεχωριστό είναι το εύφορο, ηφαιστειογενές έδαφός της και οι ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας. Η οροσειρά των Άνδεων χωρίζει νοητά τη χώρα σε τρεις περιοχές, οι οποίες ονομάζονται cordilleras. Στην μεσαία και την ανατολική cordillera παράγονται οι καλύτεροι κόκκοι arabica της Κολομβίας. Συγκεκριμένα, στο αποκαλούμενο «τρίγωνο του καφέ», το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές Quindio, Caldas και Risaralda, θα συναντήσει κανείς εκατοντάδες φάρμες. Η Κολομβία είναι άλλωστε η δεύτερη χώρα σε παραγωγή arabica μετά τη Βραζιλία!

barista

Θέα από μια φυτεία καφέ κοντά στην πόλη Manizales.

Ο καφές της Κολομβίας έχει δύο μεγέθη: 

supremo, στο οποίο ανήκουν οι μεγάλοι κόκκοι

excelso, στο οποίο ανήκουν οι μικρότεροι κόκκοι.

Τα πιο γνωστά είδη καφέ της μεσαίας cordillera (Cordillera Central) είναι τα Medellin, Armenia και Manizales, τα οποία προέρχονται από τις αντίστοιχες επαρχίες, γνωστές και ως "ΜΑΜ". Το είδος Medellin χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση και ισορροπημένη οξύτητα, ενώ ο Medellin Supremo είναι από τους πιο γνωστούς, premium καφέδες στον κόσμο, με τους ειδικούς να τον κατατάσσουν μαζί με τον φημισμένο Jamaican Blue Mountain. Τα είδη Armenia και Manizales χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη οξύτητα σε σχέση με το Medellin.

H ανατολική cordillera (Cordillera Oriental) φημίζεται για τα είδη Bucaramanga και Bogota, με το δεύτερο να καλλιεργείται γύρω από την ομώνυμη πρωτεύουσα της Κολομβίας. Ο Bucaramanga προέρχεται από μαλακούς κόκκους και έχει πυκνή γεύση, χαμηλή οξύτητα και βαρύ σώμα, ενώ ο καφές Bogota θεωρείται ένας απο τους καλύτερους καφέδες της χώρας, λόγω του εκλεπτυσμένου γευστικού και αρωματικού προφίλ του. 

barista

Παραδοσιακός τρόπος καβουρδίσματος του καφέ στην Κολομβία.

Όσοι επισκέπτονται την Κολομβία για να μάθουν τα μυστικά του καφέ της επιβάλλεται να κάνουν μια στάση στην πολύχρωμη, αποικιακή πόλη Salento, η οποία - όπως και η περιοχή στην οποία ανήκει - έχει ανακυρηχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε υπέροχο κολομβιανό καφέ στο Café Jesús Martín (το οποίο έχει μια υπέροχη, συγκινητική ιστορία), λέγοντας "Me gustaría un tinto, por favor".

blog