Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τελικά, ο καφές ενισχύει την παραγωγικότητα;

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει καθόλου καφές; Αυτό το σενάριο φοβούνται πως ίσως θα χρειαστεί να βιώσουν στο μέλλον οι Ελβετοί και αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο παραγωγικοί μπορεί να είμαστε χωρίς το αγαπημένο μας ρόφημα;
Οι κάτοικοι της Ελβετίας συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο γνωστών coffee lovers του πλανήτη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ, ο μέσος Ελβετός κάθε χρόνο καταναλώνει περίπου 9 κιλά καφέ (διπλάσια ποσότητα από τον μέσο Αμερικανό!) και τώρα οι Ελβετοί άκουσαν μια είδηση που μοιάζει βγαλμένη από το χειρότερο εφιάλτη τους: η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει τέλος στα αποθέματα καφέ, που εδώ και χρόνια διατηρεί για περίπτωση έκτακτης ανάγκης και έλλειψης.

Η Ελβετία από το διάστημα μεταξύ Α και Β Παγκοσμίου πολέμου άρχισε να διατηρεί αποθέματα σε διάφορα τρόφιμα ακόμα και ζωοτροφές για να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής κ.λπ. Το ίδιο έκανε και με τον καφέ, επιβάλλοντας στις εταιρείες που τροφοδοτούν με καφέ την αγορά και δραστηριοποιούνται στη χώρα να διατηρούν στις αποθήκες τους τα ανάλογα αποθέματα καφέ.

Τώρα όμως η ελβετική κυβέρνηση είπε πως σκέφτεται μέχρι το 2022 να καταργήσει αυτή την επιβολή στις εταιρείες και έχει θέσει το ζήτημα προς δημόσια διαβούλευση, λέγοντας πως ο καφές δεν θεωρείται απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση.
 

Η παραπάνω είδηση δημιουργεί το παρακάτω ερώτημα: πόσο απαραίτητος είναι τελικά ο καφές για την ανθρώπινη επιβίωση;

Η αλήθεια είναι πως ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς καφέ, αφού δεν είναι απολύτως απαραίτητος για την επιβίωση του ανθρώπου, όπως είναι για παράδειγμα το πόσιμο νερό. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οφέλη που αποδεδειγμένα έχει ο καφές για την υγεία, όπως τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες κ.λπ. και φυσικά την ενίσχυση της παραγωγικότητας.


Πώς συνδέεται όμως ο καφές με την παραγωγικότητα;

Πολλοί λένε πως αν δεν πιουν ένα καφέ το πρωί δεν μπορούν να "λειτουργήσουν" και άλλοι πίνουν καφέ, κάθε φορά που έχουν να ανταπεξέλθουν σε κάποια απαιτητική εργασία και η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κατανάλωση καφέ, μπορεί πράγματι να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Για παράδειγμα, ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σε έρευνα που παρουσιάστηκε το 2010, εντόπισαν πως η καφεΐνη, ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση της προσοχής, τη λογική και τον προσανατολισμό, μειώνοντας συγχρόνως την πιθανότητα λάθους από τους εργαζομένους, ενώ μια άλλη μελέτη από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης απέδειξε πως το διάλειμμα για καφέ με συναδέλφους ενισχύει περαιτέρω την παραγωγικότητά μας. Κάτι ξέρουν οι Σουηδοί που το "fika" αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινότητάς τους.

Εκτός από τους Συηδούς και τους Ελβετούς, και η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς η κατανάλωση καφέ στη χώρα μας παραμένει από τις υψηλότερες στον κόσμο. Κάθε άτομο πίνει κατά μέσο όρο 510 κούπες καφέ το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ελλάδα ετησίως καταναλώνονται περισσότερες από 5 δισ. κούπες!


Επομένως, όπως διαπιστώνουμε, ο καφές μπορεί να μην είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση, σίγουρα όμως είναι μια απολαυστική συνήθεια που μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας.