Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Βρες τη ζυγαριά καφέ που σου ταιριάζει!

Βρες τη ζυγαριά καφέ που σου ταιριάζει!

Το μυστικό της συνέπειας στην παρασκευή εξαιρετικού καφέ είναι στο ζύγισμα. Πριν επενδύσεις σε μια νέα ζυγαριά καφέ, ανακάλυψε τις καλύτερες της αγοράς και διάλεξε αυτή που θα κοσμήσει τον πάγκο σου και θα γίνει το δεξί σου χέρι!

Η παρασκευή espresso ή καφέ φίλτρου με τις διάφορες μεθόδους brewing είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ποσότητα του καφέ που θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά είναι ένας από αυτούς, συνεπώς το ζύγισμα της δόσης είναι must για τη δημιουργία ισορροπημένων ροφημάτων.

Γιατί είναι απαραίτητη μια ζυγαριά καφέ;

Όταν ένας barista πειραματίζεται με τους συνδυασμούς που οδηγούν στη συνταγή της επιτυχίας, πρέπει να γνωρίζει και να καταγράφει, σε κάθε προσπάθειά του, τόσο το βάρος των κόκκων όσο και του αλεσμένου καφέ.

Αντίστοιχα, οι home baristi αυτού του κόσμου, δηλαδή όσοι επιθυμούν να απολαμβάνουν καφέ υψηλής ποιότητας στο σπίτι τους, γνωρίζουν ότι το να υπολογίζουν την ποσότητα του καφέ με το μάτι ή με δοσομετρικό κουτάλι έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικές κούπες καφέ κάθε φορά, οι οποίες μόνο κατά τύχη μπορεί να βγούνε ακριβώς όπως αυτοί επιθυμούν.  

Σε κάθε περίπτωση, η ζυγαριά εσπρέσσο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο γιατί σου δίνει τον έλεγχο ενός κρίσιμου παράγοντα και τη δυνατότητα να δεις πώς σχετίζεται με το μέγεθος της άλεσης, τη θερμοκρασία και την ποσότητα του νερού και τον χρόνο εκχύλισης. 

Ειδικά αν συνδυαστεί με έναν επαγγελματικό μύλο άλεσης, η χρήση μιας ζυγαριάς καφέ μπορεί να απογειώσει την ποιότητα του καφέ που ετοιμάζεις. 

Στο παρακάτω video της Intelligentsia Coffee μπορείς να δεις πόσο χρήσιμη είναι μια ζυγαριά στο brewing, την εκχύλιση του espresso και τη χρήση επαγγελματικών μηχανών καφέ φίλτρου:

Tα 5 χαρακτηριστικά μιας ζυγαριάς

Κάθε ζυγαριά καφέ έχει πέντε κύρια γνωρίσματα, τα οποία θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να κάνεις τη σωστή επιλογή, με βάση τις δικές σου ανάγκες:

- Μέγεθος

- Ακρίβεια

- Mπαταρία

- Εμφάνιση

- Επιπλέον δυνατότητες

Ακολουθούν τώρα τέσσερις από τις καλύτερες ζυγαριές καφέ της αγοράς, τις οποίες θα βρεις στο barista.gr. Οι ζυγαριές παρουσιάζονται κατά αύξουσα τιμή και αναλύονται τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω.

1) Ψηφιακή Ηλεκτρονική Ζυγαριά Ακριβείας Xwa 

xwa

Μέγεθος: Compact και εύχρηστη ηλεκτρονική ζυγαριά που μπορείς να πάρεις παντού μαζί σου.

Ακρίβεια: Ζυγίζει με ακρίβεια 0.1gr μια δόση espresso 7gr. Μέγιστο βάρος που μπορεί να ζυγίσει: 500gr.

Μπαταρία: Λειτουργεί με 2 μπαταρίες τύπου ΑΑΑ.

Εμφάνιση: Φτιαγμένη από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι, η συγκεκριμένη ζυγαριά μπορεί να μην είναι η πιο design-άτη επιλογή, αλλά καθαρίζεται και μετακινείται πανεύκολα.

Επιπλέον δυνατότητες: Οθόνη ενδείξεων φωτιζόμενη σε μπλε χρώμα. λειτουργία On/Off και tare.

Βασικό πλεονέκτημα: Το compact μέγεθος και η οικονομική τιμή της.

Βασικό μειονέκτημα: Δεν μπορείς να τοποθετήσεις κάποια συσκευή brewing πάνω της και η εμφάνισή της δεν είναι εντυπωσιακή.

Αγόρασέ την από το barista.gr

2) Ζυγαριά Ακριβείας Barista Selections

machine

Μέγεθος: Compact και στο ιδανικό μέγεθος για να μπορείς να την παίρνεις οπουδήποτε μαζί σου, η ζυγαριά της Barista Selections είναι πραγματικά ο καλύτερος φίλος ενός barista.

Ακρίβεια: Η ζυγαριά Barista Selections ζυγίζει μέχρι και τρία κιλά με ακρίβεια δεκάτου του γραμμαρίου.

Μπαταρία: Λειτουργεί με 2 μπαταρίες τύπου ΑΑΑ.

Εμφάνιση: Ο all-time classic σχεδιασμός της ζυγαριάς Barista Selections την καθιστά μια διαχρονική επιλογή.

Επιπλέον δυνατότητες: Ενσωματωμένο χρονόμετρο, προστατευτικό κάλυμμα σιλικόνης και μεγάλο καπάκι που χωράει το portafilter της μηχανής σου.

Βασικό πλεονέκτημα: Η ακρίβεια μέτρησης, η ανταγωνιστική τιμή, η ευκολία στη χρήση και ο διαχρονικός σχεδιασμός της.

Βασικό μειονέκτημα: Το κλασικό design της μπορεί να μην κάνει εντύπωση στους γκατζετάκηδες baristi.

Αγόρασέ την από το barista.gr

3) Hario V60 Drip Scale

scale

Μέγεθος: Λεπτή σαν ένα iPad, με διαστάσεις 140 x 190 x 28mm, η Hario V6o είναι εύκολη στη μεταφορά και χωράει ακόμα και στον πιο φορτωμένο πάγκο.  

Ακρίβεια: Ζυγίζει με ακρίβεια ανάλογα με το βάρος: 

- Από 2gr έως 200gr: μέτρηση ανά 0.1gr
- Από 200gr έως 500gr: μέτρηση ανά 0.5gr
- Από 500gr έως 2kg: μέτρηση ανά 1gr

Μέγιστο βάρος που μπορεί να ζυγίσει: 2kg.

Μπαταρία: Λειτουργεί με 2 μπαταρίες τύπου ΑΑΑ.

Εμφάνιση: Minimal και φουτουριστική, κλέβει αμέσως τις εντυπώσεις!

Επιπλέον δυνατότητες: Ενσωματωμένο χρονόμετρο, ανθεκτικότητα στην υγρασία και στα χτυπήματα, ταυτόχρονη ένδειξη βάρους και χρόνου εκχύλισης.

Βασικό πλεονέκτημα: Ο σχεδιασμός και η λειτουργικότητά της Hario V60 την κάνουν ιδανική για brewing με προϊόντα της σειράς Hario V60 ή pour-over άλλου είδους.

Βασικό μειονέκτημα: H V60 μετράει μόνο σε γραμμάρια, ενώ δεν ζυγίζει με ακρίβεια δεκάτου του γραμμαρίου στα μεγάλα βάρη.

Αγόρασέ την από το barista.gr

4) Acaia Lunar

lunar

Μέγεθος: Με διαστάσεις 105 x 105 x 15.5mm και βάρος 270gr, η Acaia Lunar δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου στη μεταφορά ούτε θα πιάσει πολύ χώρο στον πάγκο σου. 

Ακρίβεια: Ζυγίζει με ακρίβεια 0.1gr και με μέγιστο βάρος τα 2kg.

Μπαταρία: Φορτίζει μέσω θύρας USB. 

Εμφάνιση: Ένα πραγματικό hi-tech barista gadget, η Acaia Lunar είναι κατασκευασμένη από ανοδιωμένο αλουμίνιο και είναι 100% αδιάβροχη, ώστε να αντέχει στις συνθήκες του drip tray μιας επαγγελματικής μηχανής espresso. Τα ηλεκτρονικά μέρη της έχουν μια επικάλυψη απο προστατευτικό spray για να προστατεύονται απο την υγρασία. Με λίγα λόγια, είναι η πιο... διαστημική ζυγαριά που κυκλοφορεί στην αγορά!

Επιπλέον δυνατότητες: Ταυτόχρονη μέτρηση βάρους και χρόνου εκχύλισης, προγραμματιζόμενη αυτόματη απενεργοποίηση, αυτόματη έναρξη χρονομέτρησης και αυτόματη διακοπή, λειτουργία για αυτόματο απόβαρο (auto-tare) και 2 χρόνια εγγύηση.

Βασικό πλεονέκτημα: Η ανθεκτικότητά της, η οποία την καθιστά την καλύτερη επιλογή για χρήση παράλληλα με εκχύλιση espresso και η υψηλή αισθητική της, που συνδυάζεται με τα εκπληκτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της. 

Βασικό μειονέκτημα: Η τσιμπημένη τιμή της.

Αγόρασέ την από το barista.gr