Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Eίναι αναμφισβήτητα ο πιο ωραίος και φυσικά ο πιο ψαγμένος και ιδιαίτερος από τους iced coffees, καθώς έχει τη δική του τεχνική παρασκευής, αναδεικνύοντας τα αρώματα του καφέ με μοναδικό τρόπο, ενώ δίνει μια άλλη διάσταση σε όσα γνωρίζαμε για τα παγωμένα ροφήματα μέχρι τώρα. Ποιες όμως είναι οι ποικιλίες που ταιριάζουν καλύτερα στον cold brew καφέ και φυσικά απογειώνουν τη γεύση του;
Οι περισσότεροι barista αναφέρονται στον cold brew καφέ ως μία υπέροχη περιπέτεια, καθώς δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση, που αλλάζει τη γεύση των κόκκων του καφέ. Χρησιμοποιώντας όμως τους λάθος κόκκους καφέ το αποτέλεσμα δεν θα είναι γευστικό, γι’ αυτό υπάρχουν κάποια μυστικά που πρέπει να τηρούνται, όπως η αναλογία 1:5 ή 1:4. Επίσης ο χρόνος του infusion παίζει καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα, ένα blend που πηγαίνει πιο πολύ προς τα αρώματα της σοκολάτας πρέπει να μείνει μέσα στο νερό για δώδεκα ώρες, ενώ ένα μείγμα με πιο φρουτώδεις νότες χρειάζεται είκοσι ώρες. Ένας ακόμη κανόνας λέει πως το μείγμα χρειάζεται, για να είναι ιδανικό, ένα roasting από μεσαίο σκούρο έως μεσαίο light χρώμα.
Το μυστικό είναι στη θερμοκρασία
Είναι λογικό ο κρύος καφές να παρασκευάζεται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον καφέ φίλτρου, που τυπικά χρειάζεται 91έως 96 βαθμούς Κελσίου. Για τον cold brew καφέ συνήθως η θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανική και πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 21 και 2 βαθμών Κελσίου. Αυτή η ιδιαιτερότητα ουσιαστικά επιμηκύνει το χρόνο παρασκευής, ενώ το άλεσμα των κόκκων του καφέ πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί η σωστή εκχύλιση, που επηρεάζει αρκετά τη γεύση.
Εξάλλου, πολλά από τα στοιχεία του καφέ που αποδίδουν τις πιο φρουτώδεις και λουλουδένιες επιγεύσεις μπορούν να προκύψουν μόνο κάτω από συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο παγωμένος καφές είναι λιγότερος όξινος. Ένας cold brew καφές, παρότι μπορεί να φτιάχνεται από το ίδιο χαρμάνι που φτιάχνεται κι ένας γαλλικός και όμως ο γαλλικός να βγάζει εντελώς διαφορετικά αρώματα.
Είναι αλήθεια πως οι απόψεις γι’ αυτό το θέμα είναι αντικρουόμενες σε πολλές περιπτώσεις. Ουσιαστικά δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους ειδικούς σωστό ή λάθος. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, κοιτάζοντας και τις προτιμήσεις του κοινού, ότι ένα σκουρόχρωμο χαρμάνι ενδείκνυται. Οι πιο ραφιναρισμένες γεύσεις που μπορεί να βγάλει ένα χαρμάνι, εξουδετερώνονται από τις πιο δυνατές, γι’ αυτό προτιμώνται πιο σοκολατένιες, γήινες και πλούσιες γεύσεις για τον cold brew, ώστε να μπορεί να διατηρεί μία αρωματική επίγευση.
Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι ένας cold brew καφές έχει την τάση να απομακρύνει τις πιο εκλεπτυσμένες νότες, οπότε αυτό που παίζει ρόλο είναι το είδος του καφέ που χρησιμοποιεί κανείς. Πολλοί υποστηρίζουν ότι για ένα παγωμένο ρόφημα δεν χρειάζεται ένας πολύ ακριβός, μονοποικιλιακός και φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, αφού τα αρώματα θα χαθούν στην πορεία της παρασκευής. Χρειάζεται όμως ένας γεμάτος γεύση καφές, που όσο και να χάσει την οξύτητά του θα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του.
Μόνο ο πειραματισμός μπορεί να δώσει το τέλειο αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον αυτό που ταιριάζει στον ουρανίσκο σας. Γι’ αυτό και ο cold brew, όσο κι αν αποκτά μεγάλη φήμη και φανατικό κοινό, έχει ένα υποκειμενικό στοιχείο και εξαρτάται φυσικά και από την παρασκευή που κάνει ο κάθε barista και από την ποικιλία που έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί για το αποτέλεσμα που θέλει να σερβίρει.
Και τι είναι καλύτερο από το cold brew; Το cold brew που φτιάχνεται με το καλαίσθητο Yama Tower. Μάθετε πώς και εντυπωσιάστε!