Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Βαθμοί καβουρδίσματος: πώς επηρεάζουν τη γεύση του καφέ;

Το καβούρδισμα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση της γεύσης του καφέ. Ο βαθμός καβουρδίσματος και το χρώμα των τελικών κόκκων αντιστοιχούν και σε ένα συγκεκριμένο γευστικό προφίλ, το οποίο έχει φυσικά να κάνει και με την προέλευση του καφέ. Μάθε πώς συνδέονται οι βαθμοί καβουρδίσματος με τη γεύση του καφέ, ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή ποικιλίας για τις δικές σου δημιουργίες.

Μια καλή εισαγωγή στον κόσμο του roasting για έναν αρχάριο θα μπορούσε να είναι ο παρακάτω γενικός κανόνας: όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ή/και η θερμοκρασία καβουρδίσματος, τόσο πιο σκούρος σε χρώμα ο τελικός κόκκος καφέ. Και όσο πιο σκούρος ο κόκκος, τόσο πιο γλυκόπικρη και έντονη η γεύση του καφέ!

Βέβαια, από τον πράσινο κόκκο μέχρι την πιο σκούρα καβουρδισμένη εκδοχή του μεσολαβούν κι άλλοι βαθμοί ή επίπεδα καβουρδίσματος, τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω:

Light Roasts

Το ελαφριά καβουρδίσματα (Cinnamon, Half City, Light και New England) δίνουν στον πράσινο κόκκο ένα ανοιχτό καφέ χρώμα και δεν αφήνουν εμφανή έλαια στην επιφάνειά του. Ο καφές που προκύπτει έχει μια γεύση που φέρνει σε φρυγανισμένο ψωμί, ενώ μπορεί να έχει και κάποιες ξινές νότες, αναλόγως με την ποικιλία.

Medium Roasts

Τα μεσαία καβουρδίσματα (American, Breakfast, Brown, City και Medium) δίνουν στον καφέ ένα λίγο πιο έντονο καφέ χρώμα και δυνατότερη γεύση σε σχέση με τα light roasts. To American roast είναι επίσης το επίπεδο καβουρδίσματος που χρησιμοποιείται πιο συχνά για το cupping, καθώς επιτρέπει στον γευσιγνώστη να αντιληφθεί τις γευστικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές ποικιλίες. 

Medium-Dark προς Dark Roasts

Τα μεσαία προς σκούρα επίπεδα καβουρδίσματος (Full City, Light French και Viennese) και κυρίως το Full City, αφήνουν μερικές σταγόνες ελαίου στην επιφάνεια του κόκκου και μπορεί να έχουν κάποιες γευστικές νότες σοκολάτας ή καραμέλας. 

Dark/High Roasts

Στα δυνατά επίπεδα καβουρδίσματος (After Dinner, Continental, European, French, New Orleans και Espresso), ο κόκκος παίρνει ένα πολύ σκούρο (όχι όμως μαύρο) καφέ χρώμα και η γεύση του είναι έντονη, αλλά έχει χαμηλότερη οξύτητα. Πολλοί θεωρούν ότι το French Roast, που δίνει στιλπνούς κόκκους με περίβλημα ελαίου, είναι το πιο σκούρο επίπεδο καβουρδίσματος, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν τα...

Very Dark Roasts

To Spanish roast είναι ο νικητής στην κατηγορία "πιο σκούρο/δυνατό καβούρδισμα", με το Dark French και το Italian να ακολουθούν με μικρή διαφορά. Οι κόκκοι που έχουν περάσει από πολύ δυνατό καβούρδισμα είναι σχεδόν μαύροι σε χρώμα και έχουν μια επίπεδη, ελαφρώς καρβουνιασμένη γεύση. 

Συνοψίζοντας, δες στην παρακάτω εικόνα τους βαθμούς καβουρδίσματος, καθώς και τον χρόνο και τη θερμοκρασία που απαιτεί καθένας από αυτούς για να επιτευχθεί:

roasting